StoryEditorOCM
VaterpoloEUROPSKO PRVENSTVO

Nije se na Savi dogodila senzacija, Hrvatska doznala suparnika u četvrtfinalu i slavi jer je ostvarila još jedan cilj!

Piše Tonči Vlašić
11. siječnja 2024. - 18:59

Nizozemska nije uspjela prirediti senzaciju, poražena je u osmini finala na Savi s 15:10 od Grčke, koja će biti našima suparnik u četvrtfinalu, koje se igra u Zagrebu u petak, 12. siječnja, od 18.30 sati. Plasman Grčke među osam najboljih donio je Hrvatskoj plasman na Svjetsko prvenstvo, koje se početkom idućeg mjeseca igra u Dohi. Isto vrijedi i za Crnu Goru, a posljednji treći putnik s EP-a u Hrvatskoj na SP u Katar bit će pobjednik posljednje utakmice osmine finala u kojoj se sastaju Gruzija i Rumunjska. Pobjednik će u četvrtfinalu igrati protiv Španjolske

Prije EP-a kartu za SP imali su osiguranu: Mađarska, Grčka, Francuska, Srbija, Španjolska i Italija. Devet je mjesta za Europu na SP-u.

Prva dva para četvrtfinala EP-a doznali smo još jučer. Mađarska protiv Srbije, koja je bila 14:10 bolja od Francuske u prvoj utakmici osmine finala, a Italija protiv Crne Gore, koja je mjesto među osam najboljih izborila pobjedom 10:5 protiv Njemačke.  

image

Theodoros Vlachos, izbornik Grčke

Damir Krajac/Cropix

Grčka je aktualni olimpijski i svjetski doprvak iz Tokyja odnosno Fukuoke. Problema s Nizozemcima imala je tek na početku. Rezultat nakon šest minuta igre bio je 3:3. Prvu četvrtinu Grčka je dobila s 5:3, u drugoj vodila s pet razlike (9:4)... Konstantinos Genidounias je s pet pogodaka bio prvi strijelac sastava Theodorosa Vlachosa za koji su po dva pogotka postigli Dimitrios Skoumpakis i Angelos Vlachopoulos...

Zanimljivo, Grčka nikad u povijesti nije osvojila medalju na Europskim prvenstvima. Dva puta je do sad igrala polufinale (1999. u Firenci, te 2016. u Beogradu). Broncu prije 25 godina izgubila je porazom od Italije, domaćina, i to sa 7:6, a prije osam godina u utakmici za treće mjesto poražena je od Mađarske s 13:10.

Ali, na zadnja dva velika svjetska natjecanja Grčka je bila u finalu. 

25. travanj 2024 23:53