StoryEditorOCM
VaterpoloDUBROVAČKI VJESNIK U DOHI

Nije bilo dileme tko je igrač utakmice, tko je Srbiju bacio u očaj: Marko Bijač! Marko Bijač! Čudo od vratara!

Piše Tonči Vlašić
13. veljače 2024. - 20:24

Stisnuo je šaku Ivica Tucak. To je to. Dobili smo. Na klupi Renco Posinković i Jure Marelja u zagrljaju, Marko Žuvela i Filip Kržić s uzdignutim rukama, slavlje i u bazenu, a kad je sedmorka, koja je dočekala kraj utakmice u vodi, pridružila se ostalima – klupko radosti.

Pljeskao je Ratko Rudić, uz njega i Mladen Drnasin, predsjednik saveza. Tucak nije skrivao osmijeh, ali ni to koliko je bilo teško.

image

Rino Burić

Tonci Vlasic/Cropix
image

Mladen Drnasin

Tonci Vlasic/Cropix
image

Luka Lončar i Josip Vrlić

Tonci Vlasic/Cropix

Marka Bijača je od sreće umalo ugušio doktor Dinko Pivalica. Skakao je fizioterapeut Damir Luketić. Hrvatska je uspjela. Igrat će u polufinalu. Dobila je klasik protiv Srbije, te sad gleda dalje.

- Idemo dalje – rekao je Bijač nakon što je preuzeo nagradu za igrača utakmice, i dok je davao službenu izjavu, Jerko Marinić Kragić je prišao i nije mogao sakriti oduševljenje. Ostvarena je velika pobjeda, dosta će se pričati o ogledu u kojem je bilo uspona i padova kod oba sastava. Na kraju smo mi bili pravi kad je bilo biti ili ne biti. Bijač sjajan. Dva peterca je zaustavio. Kako je samo pričekao Dušana Mandića, te obranio prvi peterac. Zatim i Strahinji Rašoviću.

Dočekali smo na otvaranju utakmice pogotke Konstantina Kharkova. On je povukao. U nastavku su vukli drugi. Sjajni centri, naša dva ‘otoka‘, Luka Lončar i Josip Vrlić su pobacali bekove Srbije iz igre. Uroš Stevanović je nakon toga zaigrao M zonu, ali nije uspio. Raspucao se Marko Žuvela, Rino Burić, njih dvojica po tri pogotka, a Loren Fatović, koji je vodio igru, četiri. Bilo bi grijeh ne spomenuti sve, pa i Matiasa Biljaku. Ljutio se na njega Tucak, dva pogotka u otvaranju, koja smo primili 6 na 6 pala su na njegovu dušu, ali hrabrio ga je izbornik, vraćao u igru, a on je ‘grizao‘.

- Bilo je sve samo ne lako, ali je slatko – reći će Bijač.

Da, bilo je. Nema dileme. Uoči utakmice je bilo jasno kako ne možemo dobiti bitku na tribinama, daleko brojniju podršku imala je Srbija, ali su se na kraju čuli samo naši navijači. Vijorile su se na kraju samo hrvatske zastave.

Španjolska je bila sjajna protiv Crne Gore, Italija je s 3:0 okrenula utakmicu protiv Grčke, koja je vodila s 10:8. Nama je suparnik u polufinalu Francuska, koja je napravila čudo. Bila bolja od Mađarske!.

- Dobar igrač više, dobro u obrani s igračem manje. Naravno, bilo je i grešaka. Dobro smo plivali... Baš je bilo dosta, dosta toga dobro - istaknut će naš vratar.

- Najjači smo - dobacit će Marinić Kragić.

image

Jerko Marinić Kragić i Marko Bijač

Tonci Vlasic/Cropix

- Sad se okrećemo polufinalu - dodat će Bijač.

Jedna pobjeda nam treba za osmo postolje na Svjetskim prvenstvima, dvije za treći naslov svjetskog prvaka (Melbourne 2007. i Budimpešta 2017. godine). U siječnju srebro na EP-u, sad korak do medalje na SP-u. U Dohi su prije 14 mjeseci ‘Vatreni‘ uzeli broncu na SP-u, stadion na kojem su dobili Maroko za treće mjesto je tik do Aspira Doma. Hoće li nam Katar opet ostati u lijepoj uspomeni?

- Nadam se kako hoće - poželio je Bijač.

image

Marko Bijač

Tonci Vlasic/Cropix

Deseti put Hrvatska u polufinalu SP-a!

- To nitko ne može osporiti. Uz sve one velike reprezentacije svijeta, mi smo na prvom mjestu po tom pitanju. Strašno sam ponosan što smo nakon smjene generacija, redizajna koji smo napravili nakon Tokija 2021, ostali vaterpolska velesila - evo i izbornika. Sretan, presretan. Ponosan.

- Zatvorili smo sve ono što smo trebali kod Srbije. Marko je bio odličan na golu, igrači pomagali jedan drugome. Igrač više je bio odličan. Ono što sam ja govorio, ali nisam reagirao zadnjih dana kada sam slušao i čitao kako igrači navodno nemaju odlučnosti i tako dalje. Ni govora! Imaju oni itekako hrabrosti i odlučnosti, ali ono što ja želim da nam igra ima glavu i rep, da odigramo akciju. To smo radili, to smo imali. Srbiji ja čestitam na fer i korektnoj borbi, viteški odigranoj utakmici. Mislim da je utakmica bila predivna, kao što je uvijek s njima. Bila je ovo jako dobra utakmica. Bila je za ocjenu minus pet - naglasio je Tucak.

image

Ivica Tucak, hrvatski izbornik

Tonci Vlasic/Cropix
image

Jure Marelja i Ivica Tucak

Tonci Vlasic/Cropix
image

Ivica Tucak

Tonci Vlasic/Cropix
28. travanj 2024 02:43