StoryEditorOCM
VaterpoloNOVI, VELIKI (SVJETSKI) USPJEH DUBROVAČKIH VATERPOLSKIH VETERANA

NEKA PATI, KOGA SMETA Dubrovački veterani su (četvrti put) prvaci svijeta!!!

10. kolovoza 2019. - 13:47
Najbolji u Christchurchu (Novi Zeland) 2002. godine, najbolji u Riminiju (Italija) 2012., najbolji u Montrealu (Kanada) 2014. te sad najbolji u Gwangju (Južna Koreja) 2019. godine! Četvrti put u povijesti dubrovačkog kluba, koja se piše od 1997. godine, Dubrovački veterani su svjetski prvaci. Njihova ukupno šesta medalja sa svjetskih prvenstava (četvrto zlato, a imaju po jedno srebro i bronca), a ukupno dvanaesta medalja s velikih natjecanja.

Dubrovački veterani su primali čestitke već nakon prvog subotnjeg nastupa u kojem nisu dobili mađarski YBL Octopus, ali i bod osvojen protiv izravnog suparnika, i to aktualnog prvaka iz Budimpešte 2017. (nakon što su na startu dobili njemački Spandau 04 s 11:6, a YBL Octopus izgubio u 4. kolu od njemačkog sastava), bio je ravan pobjedi.

U toj utakmici Mađari su vodili samo jednom, i to s početnih 1:0. Potom je YBL Octopus hvatao Dubrovačke veterane, koji su vodili s 2:1, 3:2, 4:3, 5:4, 6:5 i 7:6. Minutu i 25 prije kraja utakmice Mađari su izjednačili na 7:7 s igračem više te imali priliku u zadnjoj minuti stići do pobjede nakon što su svoju priliku za novi, osmi pogodak propustili Dubrovački veterani, ali je Olaf John blokirao šut Tamasa Miklosa Bereczkija.

Deni Marinković
je izjednačio protiv Mađara na 1:1, Alen Bošković je pogodio za 2:1 te 7:6, a između ta dva njegova gola Maro Šušić je postigao četiri. Pogađao je za vodstvo 3:2, 4:3, 5:4 i 6:5.

Svega četiri sata nakon ogleda s Mađarima, Dubrovački veterani su opet trebali skakali u bazen. Trebali su igrati s najslabijim sastavom prvenstva, američkim BT Guamom, koji je bez boda i koji je izgubio uvjerljivo prethodnih pet utakmica, ali su Amerikanci predali utakmicu te su Dubrovački veterani mogli otvoriti šampanjac i nazdraviti novom, velikom uspjehu.

Dubrovački veterani su osvojili 16 od 18 mogućih bodova na prvenstvu. Jedini nastup na SP-u u kategoriji 'plus 45' zaključili bez poraza, s pet od šest dobivenih utakmica. YBL Octopus je (trenutno) drugi s 13 bodova. Također je zaključio nastup na prvenstvu. Naime, treći je Spandau 04 s 12 bodova i utakmicom manje, ali ima (samo) tri boda više od četvrtog sastava, brazilskog AMPA ECP protiv kojeg igra u zadnjoj utakmici turnira. Njemačkom sastavu pobjeda i remi donosi naslov svjetskog doprvaka, gura Mađare na treće mjesto, ali Spandaua 04 poraz ostavlja bez medalje. U tom slučaju je treći brazilski sastav, a Mađari ostaju drugi.

Tko je prvi to se više ne može promijeniti!
Zlatna momčad trenera Gorana Turajlića!
Tko su svjetski prvaci u kategoriji veterana 'plus 45'? Na vratima su bili Maro Balić i Božo Koprivica. Balić, koji je branio odlično, čak se u jednoj utakmici upisao i u strijelce. Svi u sastavu trenera Gorana Turajlića su uspjehu na SP-u doprinjeli igrom u obrani i pogotcima. Najviše je suparničke mreže pogađao Maro Šušić, zatim Deni Marinković i Alen Bošković, koji je bio odličan asistent. Neumoljivi u napadu su bili i Željko Mage, Olaf John, Božo Lujo, Davor Erjavec, kapetan Željko Margaretić, Maro BIjač, Miho Klaić, a pogađao je i najstariji član Dubrovačkih veterana, svjetskih prvaka 2019. u kategoriji '45 plus', 61-godišnji Boško Perić.
Put Dubrovačkih veterana do zlata u Gwangju!
1. kolo: Spandau 04 (Njemačka) 11:6, 2. kolo: AMPA ECP (Brazil) 14:10, 3. kolo: East Buy Masters WP (SAD) 24:8, 4. kolo: Veterani Košice (Slovačka) 13:3, 5. kolo: slobodni, 6. kolo: YBL Octopus (Mađarska) 7:7, 7. kolo: BT Guam (SAD) 5:0 (bb).

23. svibanj 2024 21:08