StoryEditorOCM
VaterpoloZAVRŠENO SVJETSKO PRVENSTVO

Ne pleše se u Fukuoki sirtaki, već čardaš! Bivši Jugaši tragičari finala, slavi reprezentacija koja je u skupini dobila naše!

Piše Tonči Vlašić
29. srpnja 2023. - 12:25

Mađarska je bila prvak 1973., 2003. 2013. i sad je ponovno 2023. godine. Osvojila je četvrti naslov svjetskog prvaka u svom jedanaestom finalu. Italija i Mađarska s po četiri naslova. Nitko više od njih. Bivši Jugaši, reprezentativci Grčke, ispali su na kraju tragičari. Konstantinos Kakaris je imao zicer 50 sekundi prije kraja za vodstvo, nije pogodio tu najveću priliku u završnici, obranio mu je Soma Vogel, te su peterci odlučivali. Odluka se dogodila u drugoj dodatnoj seriji kad Alex Papanastasiou nije pogodio, točnije, Vogel je obranio njegov udarac! Četiri peterca je zaustavio od sedam! Mađarska slavi, Grčka tuguje. Prvi put je igrala finale SP-a.

Sjajna je bila odluka o svjetskom prvaku. Grci su poveli 1:0, novo vodstvo su imali nakon tri minute igre u nastavku u koji se ušlo s 5:4 za Mađarsku, koja je u drugoj četvrtini imala i dva pogotka viška (5:3). Marton Vamos je u trenutku kad je Mađarska imala dva igrača više izjednačio na 6:6, nije dozvolio da Grčka dođe u priliku nanizati više od tri pogotka. Potom je pogodio Konstantinos Gkiouvetsis  za Grčku, pa Krisztian Manhercz za Mađarsku. U zadnju četvrtinu se ušlo rezultatom 7:7. Prvi su pogodili Mađari, prije i poslije Grčka je prokockala priliku, ali se obranila, nije dozvolila da Mađarska opet ode na plus dva. Ioannis Fountoulis je s igračem više pogodio za 8:8 pet minuta prije kraja.

image

Marton Vamos slavi u finalu SP-a u Fukuoki

Yuichi Yamazaki/Afp

Manhercz je odmah uzvratio (9:8, 4:34 do kraja),  Gkiouvetsis  je odmah odgovorio (9:9, 3:52 do kraja), pa Zalanki (10:9, 3:21 do kraja), Genidounias (10:10, 2:55 do kraja). I onda zicer Kakarisa za vodstvo Grčke, ali ništa. Sjajan je Vogel. Potom je Mađarska pogriješila u napadu, 36 sekundu do kraja Grčka je zaradila igrača više. Vlachos je tražio minutu dogovora, Mađarska se obranila 17 sekundi, tresla se greda gola Grčke… Ostalo je 10:10. 

image

Zoltan Pohl, Soma Vogel i ostali Mađari obranili se od napada Grčke

Yuichi Yamazaki/Afp

Peterci! Prva serija: ništa Mađarska, ništa Grčka. Točnije, vratari sjajni. Druga serija: Vamos pogađa, pogađa i Papanastasiou. Treća serija: Zalanki pogađa, Vogel brani. Četvrte serija: Janšik ne pogađa, trese okvir gola, Vogel brani udarac Argyropoulosa. Peta serija: Fekete promašio, lopta je šetala od jedne do druge stative. Genidounia izjednačio. Prva dodatna serija: Varga ovaj put ne griješi, ne griješi ni Fountoulis. Druga dodatna serija: Vamos pogađa, Papanastasiou ne!

Mađarska je svjetski prvak! Sretna u četvrtfinalu (Mađarska - SAD 13:12), sretna u polufinalu (Mađarska - Španjolska 12:11), presretna nakon finala! Četvrtfinale je izborila osvajanjem prvog mjesta u skupini pobjedom protiv naših 12:10...

FINALNI DAN

Subota, 29. srpnja, utakmica za sedmo mjesto: Crna Gora - SAD 12:12/3:5 nakon peteraca, utakmica za peto mjesto: Italija - Francuska 16:9, utakmica za treće mjesto: Srbija - Španjolska 6:9, finale: Grčka - Mađarska 10:10/3:4 nakon peteraca

28. travanj 2024 11:05