StoryEditorOCM
VaterpoloEUROPSKA LIGA PRVAKA

Nakon tate prolaz u drugi krug izborio i sin, Jugaši stigli kod prvaka Europe: ‘Odigrati bolje nego u Gružu!‘

Piše Tonči Vlašić
21. studenog 2023. - 23:48

Još malo, i zaključit će se klupska 2023. godina. Na njezin nastavak trebat će pričekat da se početkom 2024. godine podijele prvo medalje na Europskom prvenstvu, koje će se između ostalog igrati i u Gružu, te u Zagrebu, a zatim i na Svjetskom prvenstvu u Dohi. Iduća je olimpijska godina. Pariz je najveća pozornica. Euro je od 4. do 16. siječnja, a vodeni mundijal od 4. do 17. veljače.

Do tad, što se tiče Jug Adriatic osiguranja, u srijedu, 22. studenog je gost PRO Recca u predzadnjem, 5. kolu skupine europske Lige prvaka, zatim 1. prosinca igra protiv Solarisa u Zadru polufinale Kupa Hrvatske, a ako bude uspješan, 24 sata poslije čeka ga na istom mjestu bitka za trofej s pobjednikom ogleda splitski Jadran - riječko Primorje EB. I onda, 6. prosinca, u Gruž stiže Dinamo Tbilisi. Utakmica je to posljednjeg, 6. kola u skupini europske Lige prvaka. 

Dakle, prvo PRO Recco. Na put je otišlo četrnaest igrača, sastav koji je neki dan potpisao lijep rezultat. Dobio splitski Jadran usred Poljuda na peterce u Regionalnoj ligi, vratio osmijeh na lice pogotovo nakon onog nezapamćenog potopa kod kuće od Olympiacosa, najtežeg domaćeg europskog poraza u povijesti kad je grčki prvak bio bolji s čak deset razlike (15:5). Nije lijepo bilo u Gružu ni nakon ogleda protiv PRO Recca, kad je aktualni prvak Europe slavio s 14:7... 

- Potrudit ćemo se u Italiji odigrati protiv PRO Recca bolje nego u Gružu. Želja je biti konkurentan prvaku Europe. Nama će ova utakmica biti pokazatelj stanja, te odlična priprema za kup - rekao je Vjeko Kobešćak, jugov trener. 

I dalje su van stroja Hrvoje Zvono i Ivuša Burđelez. Potonji je blizu povratka, Zvono se opet u sastau očekuje početkom iduće godine.

SEMAFOR SKUPINE ‘B‘

Rezultati 1. kola, utorak, 26. rujna, Pirej: Olympiacos SFP – Jug Adriatic osiguranje 16:15 nakon peteraca /12:12, Recco: PRO Recco – Dinamo Tbilisi 15:6, 2. kolo, petak, 6. listopada, Dubrovnik: Jug Adriatic osiguranje – PRO Recco 7:14, Tbilisi: Dinamo Tbilisi – Olympiacos SFP 6:19, 3. kolo, utorak, 17. listopada, Tbilisi: Dinamo - Jug Adriatic osiguranje 5:12, Recco: PRO Recco – Olympiacos 12:11, 4. kolo, srijeda, 1. studenog, Dubrovnik: Jug Adriatic osiguranje – Olympiacos 5:15, Tbilisi: Dinamo – PRO Recco 9:16.

Poredak: 1. PRO Recco 12 bodova (57:33), 2. Olympiacos 8 bodova (57:35), 3. Jug Adriatic osiguranje 4 boda (36:46), 4. Dinamo Tbilisi bez boda (26:62). 

Raspored,5. kolo, srijeda, 22. studenog, Recco: PRO Recco – Jug Adriatic osiguranje, Pirej: Olympiacos –Dinamo, 6. kolo, srijeda, 6. prosinca, Pirej: Olympiacos – PRO Recco, Dubrovnik: Jug Adriatic osiguranje – Dinamo.

PRO Recco je neki dan osvojio opet europski Superkup, uzeo deseti trofej u nizu, u zadnjih deset natjecanja otišao do kraja. Prvi trofej u nizu uzeo je pod vodstvom Gabi Hernandez, s Markom Bijačem na vratima, a uspjehu je doprinio, igrajući u ligaškom dijelu Nikša Dobud, a nakon toga je u ljeto 2021. godine kormilo preuzeo Sandro Sukno. Cavtaćanin je u sezoni 2021./22. vratio naslov prvaka Italije, koji je sezonu prije uzela Brescia s Marom Jokovićem u glavnoj ulozi, osvojio je i Kup Italije, europski Superkup, te obranio naslov prvaka Europe. Prošle sezone sve to ponovio, jedina je razlika što je tad branio naslov prvaka Italije i obranio...

PRO Recco je dobio svih trinaest utakmica ove sezone. Osam u domaćem prvenstvu, četiri u skupini europske Lige prvaka, te utakmicu za europski Superkup. Jug Adriatic osiguranje? Odigrao je 15 utakmica, u devet je bio bolji u četiri četvrtine, od tri neodlučene utakmice jednu je dobio, a dvije izgubio na peterce, te tri poraza u četiri četvrtine, i to sva tri kod kuće. 

Utakmicu PRO Recco - Jug Adriatic osiguranje, koja počinje u srijedu, 22. studenog, u 20.30 sati izravno prenosi televizija SportKlub.

image

Loren Fatović u kapici splitskog Jadrana slavi pogodak protiv hercegnovskog Jadrana, te plasman u drugi krug europske Lige praka, među osam najboljih

Ante Cizmic/Cropix

FATOVIĆI U DRUGOM KRUGU

Splitski Jadran je kolo prije kraja izborio drugi krug europske Lige prvaka, igrat će u TOP 8. Dobio je kod kuće sa 16:14 imenjaka iz Herceg Novog, prvaka Crne Gore, osigurao jedno od prva dva mjesta u skupini. Loren Fatović je u kapici splitskog sastava postgao jedan pogodak protiv hercegnovskog Jadrana. 

Još prije 5. kola plasman u drugi krug izborio je Lorenov otac Elvis s CNA Barcelonetom, koja je u skupini petom pobjedom, stopostotnim učinkom, osigurao prvo mjesto. 

Ferencvaros je novom pobjedom, čak s 20:6 svladao je kod kuće Crvenu zvezdu, osigurao prvo mjesto u skupini ‘C’ u kojoj je splitski Jadran drugi (Crvena zvezda i hercegnovski Jadran nastavit će natjecanje u EuroCupu). Ferencvaros i CNA Barceloneta su dobili svih pet utakmica u skupini.

U skupini ‘D’ je pitanje tko će biti drugi, CN Marseille ili Spandau 04. Francuski prvak ima tri boda više od njemačkog prvaka, ali je slabiji međusobno. CN Marseille u zadnjem kolu dočekuje CNA Barcelonetu, dok je Spandau 04 gost otpisanog Vouliagmenija.  

Rezultati 5. kola, skupina C: Ferencvaros - Crvena zvezda 20:6, Jadran Split - Jadran Herceg Novi 16:14. Poredak: 1. Ferencvaros 15 bodoa, 2. Jadran Split 9 bodova, 3. Crvena zvezda 4 boda, 4. Jadran Herceg Novi 2 boda.

Skupina D: Zodiac CNA Barceloneta - Vouliagmeni 16:10, CN Marseille - Spandau 04 13:11. Poredak: 1. Zodiac CNA Barceloneta 15 bodova, 2. CN Marseille 9 bodova, 3. Spandau 04 6 bodova, 4. Vouliagmeni bez boda.

02. svibanj 2024 09:30