StoryEditorOCM
VaterpoloHALO, GRČKA!

Marko Bijač pod Akropolom: ‘Kako se živi? U usporedbi s Italijom, ovdje je jeftinije. Recimo, kako je kao kod nas. Jesam li naučio grčki?‘

Piše Tonči Vlašić
18. siječnja 2022. - 14:13

Sve je dobro, i klub (Olympiacos), i grad (Atena), i klima – Marko Bijač, hrvatski broj jedan, dočekao je jučer hrvatsku reprezentaciju u glavnom gradu Grčke. Zbog obveza s klubom nije putovao u Zagreb na mini pripreme pred utakmicu, pa se onda s njom vraćao.

- Imali smo problema u momčadi s koronom, te je bilo upitno hoće li moći braniti netko drugi. Zbog toga sam ostao.

Faliro je predgrađe Atene gdje je dvorana u kojoj su hrvatski rukometaši 2004. godine osvojili olimpijsko zlato. Tu živi danas Bijač, koji je prošle srijede, 12. siječnja, otpuhao 31 svjećicu na rođendanskoj torti.

- Blizu je Pireja, bazena Olympiacosa. Faliro je na moru. Ne stojim odmah uz more, već malo prema sjeveru, u jednoj ulici, ali baš mi je dobro.

Od kad je u ljeto prošle godine preselio u Grčku dva puta se popeo na Akropolu, svaki put kad bi mu netko došao u goste, naravno, napravio je tad i đir Plakom, starim gradom Atene, najpoznatijom četvrti prepunoj životopisnih ulica, trgovina, restorana...

- Na Akropoli sam bio i prije nego sam postao član Olympiacosa, kad sam s Jugom dolazio igrati u Atenu, te s reprezentacijom.

Tri su Grka u redovima njegovom matičnog kluba, Jug Adriatic osiguranja, sve reprezentativci Grčke. Alex Papanastasiou, koji je prvi uplovio u luku Gruž, ovo mu je treća sezone, već je naučio hrvatski. Druga dvojica, koja su stigla u ljeto, Stylianos Argyropoulos i Konstantinos Kakaris, uče hrvatski. Idu na lekcije.

- Pretpostavljam kako želite pitati jesam li ja naučio grčki? Slab sam po tom pitanju. Ono što se svaki dan koristi na treninzima, to sam pohvatao, te pozdrave, dobro jutro, dobar dan... Grčki jezik nema baš puno sličnosti s drugim jezicima, ali ima vremena.

Sunce ga grije gotovo svaki dan.

- Zima je sad, a 90 posto dana je ovdje sunce.

NA TRIBINE KARAISKAKISA I DVORANE MIRA I PRIJATELJSTVA

U klubu možemo dobiti ulaznice za utakmice nogometaša i košarkaša Olympiacosa, ali kad su bile neke zanimljive utakmice, imali smo mi svoje obveze. Međutim, kako su nogometaši Olympiacosa prošli skupinu Europa lige, čeka ih Atalanta u šesnaestini finala, a košarkaši Olympiaciosa igraju Euroligu, vjerujem kako će biti prilike skoknuti na tribine stadiona Karaiskakis ili do Dvorane mira i prijateljstva.

image
'Zračni' dvoboj - Nikola Jakšić (Srbija) i Marko Bijač (Hrvatska) na Olimpijskim igrama u Tokiju
Marcel Ter Bals

Bijač je prethodne tri sezone proveo na sjeveru Italije, u redovima PRO Recca od kojeg se oprostio naslovom klupskog prvaka Europe, svojim drugim, Prvog je osvojio 2016. godine s Jugom, i to, zanimljivo, pobjedom u polufinalu protiv PRO Recca, a u finalu protiv Olympiacosa.

- Kako se živi u Grčkoj? U usporedbi s Italijom, ovdje je jeftinije. Recimo kako je kao kod nas u Hrvatskoj.

Grčki vaterpolisti su se iz Tokija vratili sa srebrom, svojom prvom medaljom s Olimpijskih igara, najvećim uspjehom.

- Tim uspjehom su grčki reprezentativci osigurali sebi sportske mirovine, a nakon što su se vratili s olimpijskim srebrom, moglo ih se vidjeti na mnogim reklamama, na televiziji, u novinama, na jumbo plakatima po gradu. Tih prvih mjeseci nakon povratka iz Tokija bili su baš popularni. Naravno, nije bilo za očekivati da će ta euforija zbog vaterpola trajati dugo, ali su na trenutak bili ispred nogometaša, košarkaša... Međutim, kako sad igraju prvu službenu utakmicu nakon tog uspjeha, protiv nas na startu kvalifikacija za završni turnir Svjetske lige, opet se priča o grčkoj vaterpolo reprezentaciji, o tom njenom uspjehu, te grčka javnost očekuje da ona nastavi s uspjesima pogotovo jer je 90 posto reprezentacije, koja je ostvarila taj povijesni uspjeh, ostalo na okupu. Iskreno, i ja očekujem kako će Grčka idućih godina biti reprezentacija koju će se puno toga pitati, koja će odlučivati o medaljama i osvajati nove medalje.

Olimpijski bazen u Ateni, koji hrvatski vaterpolo ne pamti po dobru na Igrama 2004. godine, tko se ne sjeća svih problema s kojim su se naši sudarili uoči te na samom početku turnira, a što je rezultiralo najslabijim plasmanom na najvećem svjetskom natjecanju (deseto mjesto), poprištem je ogleda Grčke i Hrvatske (19 sati po hrvatskom vremenu).

- U Grčkoj je loša epidemiološka situacija. Puno je zaraženih. Tribine će biti gotovo prazne. Dozvoljeno je, ne više od deset posto kapaciteta. U suprotnom, pogotovo zbog činjenice da im je ovo prva utakmica nakon tog uspjeha, uvjeren sam kako bi tribine bile ispunjene do posljednjeg mjesta. Inače, Grčka je imala dva treninga u nedjelju, dva jučer, trenirat će i danas jutro prije utakmice. Respektiraju nas, gore od želje da nas dobiju. Ne vodi ih više s klupe Theodoros Vlachos, koji je moj trener u Olympiacosu, a koji je pozitivan na koronu. Grci imaju nekih problema s ozljedama, i koronom, te je pitanje u kojem će sastavu nastupiti. Mi smo imali nekoliko prijateljskih utakmica nakon Tokija, dva puta s Italijom, zatim s Crnom Gorom i Srbijom. Nismo tad bili kompletni. Ovo je prva natjecateljska utakmica nakon Tokija, nakon dosta promjena u našim redovima. Jedva čekam da vidim gdje smo. Inače, kako se bližila utakmica, bilo je u klubu, budući je tu dosta grčkih reprezentativaca, sitnih podbadanja, kako s moje, tako i njihove strane. Vidjet ćemo tko će dan nakon utakmice, u srijedu, kad se opet nađemo na treningu Olympiaciosa, biti raspoloženiji – rekao je olimpijski doprvak iz Rija 2016. i svjetski prvak iz Budimpešte 2017. godine.

image
Marko Bijač
26. travanj 2024 18:29