StoryEditorOCM
VaterpoloHALO, GRČKA!

Marko Bijač nakon uspješnog debija za Olympiacos pratio putem malog ekrana utakmicu u Gružu i Marseilleu: ‘Jug i Marseille bi se trebali boriti za...‘

Piše Tonči Vlašić
29. listopada 2021. - 11:11

Svi koji su prije mene bili u Olympiacosu, igrači i treneri, pohvalno su govorili o gradu i klubu. Sve je baš tako. Prezadovoljan sam – uvod je odgovor na pitanje: 'Kako si? Kako je 'dole' u Pireju?'.

Marko Bijač je s Olympiacosom na startu Lige prvaka dobio očekivano Dinamo Tbilisi. U svom domu najtrofejniji grčki klub je svladao gruzijskog prvaka s 20:9.

- Dinamo je daleko najslabija ekipa naše skupine. Napravili smo koju grešku više u obrani. Protiv Dinama opet igramo u zadnjem kolu, u Tbilisiju, a između toga nas čeka 'pakao'. Nema lagane utakmice. Novi Beograd je prvi naš veliki ispit, koji nas čeka za desetak dana. U Grčkoj osim Vouliagmenija nemamo pravog konkurenta, a s njim nismo skupa u skupini prvog kruga prvenstva. Dakle, tek se možemo s njim ogledati u drugom dijelu. Za novu sezonu smo se zagrijavali s PRO Reccom, koji je prije desetak dana bio u Pireju, i s kojim smo odradili zajedničke pripreme, igrali trening utakmice.

Bijač je opet skupa s Androm Bušljom, u sezoni 2019./20. bili su skupa u PRO Reccu, a sad su u Olympiacosu u koji se Bušlje vratio nakon jedne sezone u PRO Reccu i sezone u zagrebačkoj Mladosti. Olympicos je u skupini 'A' u kojoj su osim Dinama iz Tbilisija, i Novog Beograda još Zodiac CNA Barceloneta (trener Elvis Fatović), splitski Jadran (Nikša Dobud), Radnički Kragujevac, AN Brescia i Ferencvaros.

image
Ovako je bilo 8. veljače 2017. godine uoči utakmice 5. kola, na predstavljanju Jugaša uoči utakmice protiv Hannovera u Gružu. Danas je Marko Bijač u Olympiacosu, Marko Macan u Hannoveru, Loren Fatović je sad kapetan Juga, tad je bio Bijač, a Luka Lončar je u PRO Reccu (Sandro Sukno ima tri centra, te 'vrti', Lončar je preskočio 1. kolo i ogled u Marseilleu)
SKUPINA ‘A‘

Skupina 'A', utorak, 26. listopada, Barcelona: Zodiac CNA Barceloneta (trener Elvis Fatović) – Jadran Split (Nikša Dobud) 11:6, Beograd: Novi Beograd – Radnički Kragujevac 16:10, Brescia: AN Brescia – Ferencvaros 8:8, Pirej: Olympiacos (Marko Bijač i Andro Bušlje) – Dinamo Tbilisi 20:9

Raspored 2. kola, utorak, 9. studenog, Brescia: AN Brescia – Zodiac CNA Barceloneta, Beograd: Novi Beograd – Olympiacos (Marko Bijač i Andro Bušlje), Split: Jadran (Nikša Dobud) – Dinamo Tbilisi, Kragujevac: Radnički – Ferencvaros.

- Velika je razlika između naše skupine i ove druge skupine. U našoj skupini svi osim Dinama imaju izgleda za proći na Final 8. Uz to je u našoj skupini domaćin završnog turnira, Novi Beograd, koji ima osiguran nastup u završnici. Dakle, treba u konkurenciji Ferencvarosa, Brescie, Barcelonete, splitskog Jadrana i Radničkog biti među tri najbolja. Iskreno, nije mi žao što su kuglice ovako posložile skupinu. Volim što je svaka utakmica važna, što će naša skupina svako kolo biti 'na nož' izuzev utakmice u kojoj igra Dinamo. U našoj skupini je Novi Beograd na papiru za nijansu ispred drugih, igrat će na kraju kod kuće. Smatram kako će im to biti i teret. Pitanje je hoće li izdržati taj imperativ. Za mene je PRO Recco prvi kandidat za naslov prvaka - ističe jedan od najboljih vratara svijeta.

Bijač i Bušlje su s Olympiacosom posao odradili u utorak, Bijač je branio, Bušlje je postigao jedan pogodak, a dan poslije su se igrale utakmice 1. kola u drugoj, 'B', skupini.

- Prvo sam gledao Juga i Hannover. Jug je pokazao da ima kvalitetu, plivački je bio raspoložen. Joke (Maro Joković) ima neophodno iskustvo. Juga vidim na završnom turniru. Po viđenom protiv Hannovera ozbiljan su kandidat za dobar rezultat. Još kad se poslože, trebali bi biti još bolji. Kako je Jug u Gružu vrlo brzo osigurao pobjedu protiv Hannovera, 'prebacio' sam se te sam potom gledao utakmicu u Marseilleu gdje je bio PRO Recco. S te obje ekipe smo se pripremali za novu sezonu. Prije PRO Recca trenirali smo s Marseilleom. Očekivao sam pobjedu PRO Recca, to se dogodilo, fizički je nadmoćniji. Marseille se dobro držao u početku, nije bilo lako PRO Reccu doći do pobjede. Jug i Marseille bi se trebali boriti za drugo mjesto u skupini, prvo je rezervirano za PRO Recco. Možda se može u borbu za drugo mjesto u 'B' skupini uključiti i OSC – rekao je Bijač, dvostruki klupski prvak Europe (Jug 2016. i PRO Recco 2021. godina). 

SKUPINI ‘B‘

Rezultati 1. kola, srijeda, 27. listopada, Marseille: CN Marseille – PRO Recco (trener Sandro Sukno) 7:13, Beograd: Crvena zvezda – Spandau 04 12:9, Dubrovnik: Jug Adriatic osiguranje – WASPO 98 Hannover (Marko Macan) 13:7, Budimpešta: OSC – Steaua Bukurešt 14:8.

Raspored 2. kola, srijeda, 10. studenog, Dubrovnik, Gruž, 19 sati: Jug Adriatic osiguranje – CN Marseille, Beograd: Crvena zvezda – OSC Budimpešta, Recco: PRO Recco – Steaua Bukurešt, Berlin: Spandau 04 – WASPO 98 Hannover.

image
Marko Bijač je prvi put pokal prvaka Europe podigao kao kapetan Juga u Budimpešti 2016. godine, a ove godine je to uspio u Beogradu s PRO Reccom. U novoj sezoni, 2021./22. član je Olympiacosa
Tonči Vlašić
26. travanj 2024 12:25