StoryEditorOCM
VaterpoloLEGENDA U BIJELOM

Mađarski velikan, super bogataš, koji je godinama bio suparnik Jugašima i našoj reprezentaciji, opet u Gružu

Piše Tonči Vlašić
10. listopada 2024. - 21:53

Evo Rajmonda Fodora opet u Gružu, ali ne s kapicom na glavi, već u bijelom. Danas je 48-godišnji Mađar sudac, a u zadnjem desetljeću prošlog stoljeća, te u prvom ovog, jedan od najboljih svjetskih igrača.

Dovoljno je samo napisati kako je dvostruki olimpijski pobjednik, Sydney 2000. i Atena 2004., kako je bio svjetski prvak u Barceloni 2003., te dvostruki europski prvak, Sevilla 1997. i Firenca 1999., a osvojio je, kad se zbroje srebra i bronce s ta tri najveća natjecanja, trinaest medalja. Četiri puta u finalu svjetskog prvenstva, a pet u finalu europskog. Eto, zadnje finale je izgubio u Melbourneu 2007., a mi to ne zaboravljamo. Prvo naše veliko zlato!

Maro Joković je tad, prije 17 godina na SP-u, igrao i pogađao, a pogodio je nakon što je Frano Vićan ‘ubio‘ u pojam Martona Szivosa, koji je imao kontru za plus dva, za potvrdu zlata, a onda rekontra i izjednačenje. Joković večeras protiv Apollon Smyrnisa i dalje u vodi, i opet je pogađao, a Pavo Marković na klupi, on i Igor Računica su pomoćnici Vjeka Kobešćaka. Pavo je postigao oba pogotka za Hrvatsku u produžetku finala ‘tamo dole‘ nakon čega su naši pjevali, svijet slušao Lijepu našu, a Fodor i ekipa u Melbourneu ronili suze.

Bilo je tu i bulikan ogleda Fodora protiv Juga. Ono polufinale LEN-a kupa 1997., kad je bura preko noći odnijela, otpuhala balon, te se uzvrat igrao u Splitu. On je bio u kapici Ferencvarosa. Taj dvoboj ne pamte u Gružu po dobrom, a gdje su silni ogledi kad je bio u kapici Honveda. Evo, kraj 2003. godine. Honved te sezone prvak Europe, a Jug ga je na startu dobio u Gružu s 12:11. Goran Volarević je izludio Fodora, Petera Birosa i ostale, Mile Smodlaka je te večeri sedam sekundi do kraja na asistenciju Elvis Fatovića pogodio za konačnih 12:11, a Mađari su imali 9:11. Frano Karač je bio strijelac za 10:11, a onda lob Ognjena Kržića za 11:11.

Ipak, više je puta Jug plakao, te naša reprezentacija protiv Fodora, koji je bio sjajan asistent, a postigao je nekoliko super važnih pogodaka, pogotovo u kapici Mađarske. Bio je sjajan u olimpijskom finalu u Sydneyju 2000. odigranom pred 17.000 gledatelja, ali taj dan su svi u kapici Mađarske bili sjajni protiv Rusa. Na poluvremenu je bilo 8:2, na kraju 13:6…

Ne sjećamo se kad je jedan takav sudac svirao Jugašima, a Fodor je super bogataš (gdje su mu još medalje iz Svjetske lige, te Svjetskog kupa, plus klupski trofeji), te će se i po tome pamtiti utakmica 1. kola skupine ‘A‘ EuroCupa u Gružu u kojem su Toni Popadić i ekipa dobili grčki GS Apollon Smyrnis s 14:10. 

10. listopad 2024 22:39