StoryEditorOCM
VaterpoloUSKORO KREĆE NOVA SEZONA

Mađari uigravaju Jugaše za kvalifikacije europske Lige prvaka, već se zna raspored turnira u Gružu

Piše Tonči Vlašić
27. kolovoza 2024. - 10:20
Jugovi aduti - svjetski prvak, olimpijski i europski doprvak Marko Žuvela i brončani sa SP-a i europski prvak Sergi CabanasTonči Vlašić/

Kvalifikacijski turnir u Gružu za plasman u najelitnije europsko klupsko natjecanje, Ligu prvaka, otvorit će u četvrtak, 12. rujna, u 18.30 sati Jug Adriatic osiguranje i Dinamo iz Bukurešta, a od 20.30 sati igrat će se druga utakmice 1. kola: hercegnovski Jadran i Banja Luka, dok je preostali peti sudionik turnira, CN Barcelona, slobodan na startu. U petak, 13. rujna, u 2. kolu, od 18.30 sati ogledat će se Jug Adriatic osiguranje i hercegnovski Jadran, a od 20.30 sati CN Barcelona i Dinamo.

Dvostruki program je u subotu, 14. rujna. Prijepodne se igraju utakmice 3. kola (10.30 sati CN Barcelona -  Banja Luka, te 12.30 sati: Jadran HN – Dinamo), a poslijepodne utakmice 4. kola (18.30 sati: Jug Adriatic osiguranje – CN Barcelona, te 20.30 sati: Banja Luka - Dinamo). Turnir se zaključuje u nedjelju, 15. rujna, 10.30 sati: Jadran HN – CN Barcelona, te 12.30 sati: Jug Adriatic osiguranje – Banja Luka.

Tko bude najbolji u Gružu taj će igrati u skupini ‘C’ u kojoj su Zodiac CNA Barceloneta, zatim CN Marseille i Vasas Plaket.

Ukupno su četiri kvalifikacijske skupine, isto toliko je skupina elitnog natjecanja. U skupini ‘A’ europske Lige prvaka su Novi Beograd, WASPO 98 Hannover i CSA Steaua Bukurešt, a upast će najbolji s turnira koji se igra u Oradei, a gdje su uz domaćina, CSM Oradea, još AN Brescia, Spandau 04 Berlin, Enka Istanbul i grčki PAOK.

U skupini ‘B’ su branitelj naslova, Ferencvaros, zatim hrvatski prvak splitski Jadran, potom Dinamo Tbilisi, te upada pobjednik kvalifikacije skupine koja se igra u Kragujevcu, a na kojem s Radničkim igra još Vouliagmeni NC, mađarski BVSC-Zuglo, te zagrebačka HAVK Mladost.

U skupini ‘D’ će se Olympiacosu, Rari Nantes Savoni Primorcu iz Kotora pridružiti pobjednik skupine  koja se igra u Sabadellu, a u kojoj osim domaćina, Astralpool Sabadella igraju Ortigia 1928, Šabac i francuski Pays d‘Aix Natation.

Jugaši se krenuli s pripremama, nedostaju reprezentativci do 19 godina, koje čeka uskoro Europsko prvenstvo u Bugarskoj. Oni će se posljednji priključiti.

- Imat ćemo idući tjedan zajedničke pripreme s BVSC-om u Gružu - rekao je Vjeko Kobešćak, trener Jug Adriatic osiguranja. 

Podsjetnik, šest igrača je napustilo ovo ljeto Gruž, a došao je samo jedan. Otišao je Amerikanac Hannes Daube, koji je sad sa SAD-om osvojio broncu na Olimpijskim igrama u Parizu. Stanovnici Gruža nisu više ni Franko Lazić, svjetski prvak iz Dohe te europski doprvak iz Dubrovnika i Zagreba, koji je opet član zagrebačke Mladosti. Otišao je i centar Goran Grgurević, zatim Jacob Merčep, Dubrovčanin, reprezentativac Australije, koji je, kao i Fran Čubranić, došao nakon SP-a u Dohi, te Ivan Vukojević, koji je novi član njemačkog Spandaua 04. Novo ime u Gružu je samo centar Branimir Herceg iz Mladosti. 

- Imamo u prvom redu Jokovića, Cabanasa, Žuvelu, Kržića, Burića, Popadića, imamo dobar centarski par, Herceg i Djerković. Priključit ćemo prvoj momčadi nekoliko mladih igrača. Bit će u programu i igrači rođeni 2005., 2006., čak i 2007. godište. Sve u svemu, cilj je boriti se i s Jadranom, i s Mladosti za trofeje. Realno, u ovoj situaciji smo na papiru slabiji od njih, ali ne toliko slabi da se ne možemo boriti s njima - rekao je Kobešćak. 

22. listopad 2024 01:23