StoryEditorOCM
VaterpoloSVEGA I SVAČEGA U DERBIJU

Loren Fatović brz na okidaču, poklon Jugaša, utakmica nije mogla biti ljepša, iako je bilo grešaka, Ivica Tucak: ‘Rekao sam Maru Jokoviću....‘

Piše Tonči Vlašić
14. listopada 2023. - 10:30

Nije mu išlo protiv kuma. Toni Popadić je sve do pred kraj utakmice bio nesavladiv za Lorena Fatovića, a onda je dojučerašnji jugov kapetan pobjegao u kontru, te izjednačio na 10:10 u 30. minuti. Zatim zadnja, 32. minuta utakmice: Jug je izjednačio petim pogotkom maestralnog Mara Jokovića – 11:11 iz peterca, zatim se obranio, te krenuo u napad za pobjedu i napravio početničku grešku. ‘Prodao’ loptu, umjesto napada za pobjedu, trebao je braniti bod te potom pokušati na peterce osvojiti drugi, ali do peteraca nije došlo jer je Fatović s čovjekom na leđima poslao loptu iza leđa Popadića, novog jugovog kapetana – 11:12. Pobjeda Jadrana, sva tri boda su otišla na Zvončac, ništa nije ostalo u Gružu, i to nakon što je Jug Adriatic osiguranje u 22. minuti imao pri rezultatu 9:7 igrača više...

Fatović se nakon pogotka za pobjedu nesportski ponio prema svojim dojučerašnjim navijačima, na tribinama su bili i članovi njegove obitelji (stavio je prst na usta, poručio im da šute), ali, odmah svjestan pogreške se ispričao

image

Loren Fatović - prvi put u kapici splitskog Jadrana protiv svog Juga

Tonči Vlašić/

- Zanimljiva i neizvjesna utakmica, zbog toga nije mogla biti ljepša. Bilo je grešaka s obje strane, ne može se reći kako su igrali svoj najbolji vaterpolo jedni i drugi, ali kad se činilo kako Jug ima dobivenu utakmice, Jadran je pobijedio – oglasio se Ivica Tucak, hrvatski izbornik.

Silan trud Juga, koji ‘juri sto na sat’ u napadu, lopta ‘leti‘, koji skače na glavu u obrani, pao je u vodu zbog dvije, tri kardinalne pogreške. Ova zadnja, poklon lopta nakon koje je Jadran došao do pobjede, boli najviše. Je li izbornik iznenađen Jugom, koji je većim dijelom bio odličan?

- Svi mi koji dublje pratimo vaterpolo bili smo pripremljeni na ovakav Jug, na način igre koji uvjetuje konfiguracija momčadi. Što više, Jug je protiv Jadrana igrao sa samo jedim klasičnim centrom, koji, moramo biti realni, ne spada u svjetski vrh centara. Jug je, dakle, prisiljen na ovakav način igre, koji mu je zahvaljujući Buriću i Žuveli, zatim ubacivanju Kržića također s nešto ‘tanjim’ igračima Jadrana, donio dominaciju u isključenjima. Dosta su poremetili Jadran. Gledao sam gotovo sve važne utakmice Juga i Jadrana na početku ove nove sezone. U Zagrebu sam, nakon što je Jug igrao u Pireju, a prije utakmice na Savi protiv Mladosti, rekao Maru Jokoviću kako su me se dojmili igrom protiv Olympiacosa bez obzira na konačni rezultat, činjenicu da nisu unatoč vodstvu od nekoliko razlike (3:8, 4:9 i 6:10 – podsjetnik) ostvarili bolji rezultat (Jug je osvojio bod, a Olympiacos dva jer je bio uspješniji na peterce, koji se izvode nakon neodlučenog rezultata). Dakle, unatoč padu koji se dogodio pogotovo u završnici treće četvrtine, Jug je odigrao odlično veći dio te utakmice u Pireju. Tako je bilo i sad protiv Jadrana. Protiv Mladosti u Zagrebu nije bilo dobro, pa ni u Rijeci unatoč izborenoj pobjedi protiv Primorja, dok je protiv Recca bilo loše. Jadran je pak pobijedio Crvenu zvezdu u Splitu, te Herceg Novi u Trebinju, ali u te obje europske utakmice nije briljirao. Ali, da budemo jasni, početak je sezone, sve je to očekivano. Bilo bi zabrinjavajuće da je drugačije. Hoću reći, obje ekipe, Jug i Jadran imaju prostora za napredak, te očekujem u narednim utakmicama bolji Jug, i bolji Jadran – istaknuo je naš izbornik.

image

Vjeko Kobešćak, jugov trener

Tonči Vlašić/

Jadrana čeka sutra u Poljudu novi derbi. Suparnik mu je imenjak iz Herceg Novog, također sastav sa sve četiri pobjede, a zatim ide u Mađarsku na derbi skupine ‘C‘ europske Lige prvaka u kojem je gost mađarskog Ferencarosa, koji je također europsku sezonu otvorio s dvije pobjede. Jugaši će u akciju ponovno već danas, u 13.30 sati, niti dan nakon izgubljene bitke od splitskog Jadrana u derbiju 5. kola Regionalne lige. Čeka ih u Gružu utakmica 6. kola sa splitskim Mornarom. Razlog što igraju opet samo 15 sati nakon derbija sa sastavom sa Zvončaca jest put u Tbilisi. U utorak igraju utakmicu 3. kola u skupini ‘B‘ europske Lige prvaka s Dinamom. Pobjeda u Gruziji je imperativ ukoliko žele ostanak u igri za prolazom skupine.

Splitski Jadran je nakon prvog gostovanja u Gružu ove sezone nastavio pobjednički niz, Jugaši, kao i nakon Pireja, razočarani jer silan trud nije donio rezultat, potvrdu kako u ovom sastavu, bez centra svjetske klase, rade dobar posao.

02. svibanj 2024 12:27