StoryEditorOCM
VaterpoloBITKA ZA TROFEJ |

LEGENDARNI TRENER RATKO RUDIĆ O ZAVRŠNOM TURNIRU REGIONALNE LIGE U GRUŽU ‘Ovo je najjači klupski turnir u 2020. godini!‘

Piše Tonči Vlašić
14. srpnja 2020. - 10:31
Najuspješniji vaterpolski trener svijeta Ratko Rudić 2007. u Portu na završnici Divlje lige, Prvenstva dubrovačkih kupališta u vaterpolu
Pjenit će se u hramu vaterpola danas i sutra. Prvog dana završnog turnira Regionalne lige u Gružu čekaju nas bitke za finale. Tko izgubi, taj ide svojoj kući, a pobjednici će 24 sata poslije opet u akciju. Čeka ih nova bitka, i to za trofej pobjednika dvanaestog izdanja natjecanja, koje je počelo u jesen 2008. godine, a koje je između ostalih zagovarao najuspješniji ne samo svjetski vaterpolski trener, Ratko Rudić.

- Pripremali smo dugo Regionalnu ligu. Pokazala se pun pogodak. Prvih nekoliko sezona je ona bila najozbilnije natjecanje u Europi. Sjetite se, crnogorski su klubovi tad imali više stranaca nego što su smjeli imati naši klubovi. Zastupao sam mišljenje kako ne treba zbog toga uvoditi im ograničenja jer su naši klubovi, u kojima je tad igrala većina reprezentativaca, imala jake utakmice za poželjeti. Uoči glavnog cilja hrvatske reprezentacije tih godina, Olimpijskih igara u Londonu 2012., to nam je omogućilo da naši reprezentativci drže dobru kvalitetu igre. Uoči Londona smo još imali u ligi jaki PRO Recco, tako da je ta i takva Regionalna liga imala značajnu ulogu u našoj pripremi, i rezultatima reprezentacije tih godine, koja je svoje finale imala u Londonu na Olimpijskih igrama gdje je ostvarila taj veliki uspjeh, osvojila zlato – naglasio je Rudić.

image
Ratko Rudić na Svjetskom prvenstvu u Šangaju 2011. godine foto: Tonči Vlašić


Koronavirus je ostavila Rudića bez mogućnosti da se od trenerske karijere, koju je odlučio zaključiti na kraju sezone 2019./20., oprosti novim uspjesima. S PRO Reccom je trebao braniti naslov prvaka Italije, te napasti naslov prvaka Europe. LEN-a nije nastavila prekinutu sezonu, te su sva europska klupska natjecanja ostala bez pobjednika. Isto je napravila i talijanska federacija.

Naš savez je čekao, te odlučio igrati. Za našim klubovima su prva dva kruga doigravanja za prvaka, a ostao je još jedan, posljednji, finalna serija u kojoj Jugaši brane naslov, a napada Mladost. Igra se na tri pobjede. Prva utakmica igra se u subotu, 18. srpnja, u Gružu gdje će se prije toga dvama najtrofejnijima hrvatskim klubovima pridružiti dva Jadrana, splitski i hercegnovski, te će se u Dubrovniku odigrati u ova dva dana i završnica Regionalne lige.

- S obzirom da nema završnog turnira europske Lige prvaka, završni turnir Regionalne lige je najjači vaterpolski klupski turnir u 2020. godini. Rezultat je naravno važan, klubovima prije svega, ali za mene je najvažnije da se on igra, da su se četiri euroligaša našla na okupu. Naglašavam, u ovoj situaciji je najvažnije da se turnir igra. Final four je atraktivan. Sve četiri ekipe su za respekt. Bez obzira na trenutnu formu sva četiri sastava, koja teško može biti onakva kakva je kad je normalna situacija, čeka nas interesantan turnir, koji će, vjerujem, pobuditi interes.

Final four otvaraju branitelj naslova, zagrebačka Mladost i hercegnovski Jadran, a nakon njih će se u drugom polufinalu ogledati domaćin, Jug Adriatic osiguranje i splitski Jadran.

- Jug je u maloj prednosti jer je domaćin, Jug i Mladost bi trebali biti u prednosti u odnosu na dva Jadrana u polufinalu, ali teško je reći koliko je ova situacija imala utjecaja na koju momčad, činjenica je kako više od dva mjeseca su igrači bili izvan vode. Ovaj turnir može dati odgovore što i kako dalje, kako nastaviti aktivnost živeći zajedno s virusom, koji nas, izgleda, neće lako napustiti. Ne mislim samo na oglede ove četiri momčadi, već kako organizirati turnir, a ovaj je turnir prve kategorije, u ovim okolnostima.

Tko su ključni igrači sudionika završnog turnira Regionalne lige?

- Uvijek sam izbjegavao govoriti o pojedincima. Ekipa igra, ne igra pojedinac. Ekipni duh je najvažniji. Zatim, imamo obranu i imamo napad. Obrana je dio igre koji bi trebao biti najstabilniji. Obrana je temelj. Ako je ona u redu lako ćete naći igrača, koji će svojom kvalitetom naći rješenje u napadu te postići pogodak. Zato ću reći, tko odigra u obrani dobro, taj može očekivati da će pamtiti po dobru završni turnir Regionalne lige – istaknuo je Rudić.

image
Hrvatska je svjetski prvak u Melbourneu 2007. godine - Jura Ozmec, tad novinar HTV-a, danas urednik Sportske televizije, uzima izjavu od Ratka Rudića, hrvatskog izbornika foto: Tonči Vlašić


FINAL FOUR REGIONALNE LIGE / DUBROVNIK 2020. 
Utorak, 14. srpnja, 19 sati:
HAVK Mladost (2) – Jadran Carine Herceg Novi (3), 20.30 sati: Jug Adriatic osiguranje (1) – Jadran Split ($). Srijeda, 15. srpnja, 20 sati: finale. Nema utakmice za treće mjesto. Sve tri utakmice izravno će prenositi televizija, i to Arenasport.
29. travanj 2024 13:19