StoryEditorOCM
VaterpoloPRVI TRENING

Krenuli Jugaši, Vjeko Kobešćak: ‘Oni su legitimni kandidati za Final four europske Lige prvaka, ali naši ciljevi u domaćim natjecanjima su isti kao prošle sezone!‘

Piše Tonči Vlašić
17. kolovoza 2023. - 08:07

Kalendar je takav. Ove sezone se kreće ranije, te nije bilo previše odmora. Pogotovo kad su u pitanju reprezentativci. S obzirom kako igramo kvalifikacije za europsku Ligu prvaka, koje su već od 8. do 10. rujna, više odmora igračima i nismo mogli dati – reći će Vjeko Kobešćak, jugov trener. Prvi trening imali su hrvatski doprvaci, aktualni pobjednici Regionalne lige, Kupa Hrvatske i hrvatskog Superkupa u srijedu poslijepodne.

- Ovo jest prvi službeni trening, ali nedostaje sedam igrača iz ovog ili onog razloga. Tek od ponedjeljka ćemo biti u punom broju izuzev Jokovića, koji se s Malte vraća zadnjih dana kolovoza. Tad ćemo biti kompletni – dodaje jugov strateg.

- Nova sezona će biti specifična. Prekida se radi dva vezana velika natjecanja. Prvo je u Izraelu od 3. siječnja Europsko prvenstvo, a zatim prvih dana veljače počinje Svjetsko prvenstvo u Kataru. Tako da ove sezone nećemo biti devet mjeseci na okupu, već šest. Puno manje. Dakle, bit će manje vremena za uigravanje, a mi smo sasvim nova momčad bez obzira što nismo promijenili sve igrače. Imamo odlazak kapetana Lorena Fatovića, te Konstantinosa Kakarisa, koji je izrastao u jednog od dva, tri najbolja svjetska centra. Otišao je i Biljaka. Odlazak Fatovića i Kakarisa ćemo jako teško moći nadomjestiti. To su ponajbolji igrači na svojim pozicijama na svijetu, ali smo po meni napravili maksimalno dobar posao u skladu s našim mogućnostima, isto kao i prošlo ljeto – naglasio je Kobešćak, koji će potom o novim igračima.

- Doveli smo Sergi Cabanasa iz Sabadella, španjolskog reprezentativca, koji je polivalentan igrač i koji bi trebao donijeti još jednu veću dozu profesionalnosti i ritma našoj igri. Rino Burić je također jedan polivalentan igrač, koji po meni nije došao do svog maksimuma. Ovdje će razvijati svoju igru. Dobit će veći prostor nego što je imao u splitskom Jadranu. Mislim kako smo s njim dobili puno opcija. Doveli smo kanadskog centra Bogdana Djerkovića. Mlad je, treba puno raditi, ali on je potencijal, koji bi trebao rasti tijekom sezone. Umjesto Fatovića stigao je američki reprezentativac Hannes Daube. Bio je drugi strijelac upravo završenog Svjetskog prvenstva u Fukuoki. Jedan igrač profila Fatovića. Njih dvojica igraju na istoj poziciji, ali ima različitosti u njihovoj igri. Daube je došao kao zamjena za Fatovića. Plus, cilj nam je i dalje razvoj naših mladih igrača. Vratili smo Luku Bjeloperu iz KPK, te priključili dvojicu mlađih radu prve momčadi – nabrojio je dolaske Kobeščak, a zatim podvukao crtu.

- Mislim kako imamo momčad koja ima nešto veću širinu nego prošle sezone. Nadam se isto tako i kvalitetu, te da ćemo se uspjeti uigrati i biti konkurentni, kao što smo bili prošle sezone. Euroliga je definitivno teža nego do sad. Što se tiče domaćih natjecanja tu je splitski Jadran, ali definitivno neće biti lako protiv Primorja, Solarisa i Mladosti.

Tko je novi kapetan Jug Adriatic osiguranja?

- O tome ćemo idući tjedan, kad budemo svi na okupu.

image

Sudac, što si sviro? - klupa Juga (Vjeko Kobešćak, Maro Balić, Filip Kržić, Franko Lazić)

Jakov Prkić/Cropix

Prvi ispit su kvalifikacije za europsku Ligu prvaka. Igra se u Gružu. Mađarski OSC Budimpešta, francuski EN Tourcoing i rumunjski Dinamo iz Bukurešta. Samo će pobjednik u elitu, a njega u skupini ‘B’ TOP 16 čekaju PRO Recco, aktualni europski prvak, zatim grčki Olympiacos, te Dinamo iz Tbilisija.

- Prvo, nitko ne ispada iz Europe. Tko ne bude prvi i ne uđe u Ligu prvaka na kvalifikacijskom turniru, taj ide u Eurocup. Isto tako, poslije, tko u skupini europske Lige prvaka ne bude među prva dva, koji idu u četvrtfinale, već treći ili četvrti, taj nastavlja europsku sezonu u Eurocupu. Hoću reći, nikoga ne košta ući u najelitnije natjecanje bez obzira što će naša skupina, ako uđemo u nju, s PRO Reccom i Olympiacosom biti najteža. Što se tiče kvalifikacijskog turnira, protivnici nisu lagani. OSC ima kompletno novu momčad. Nemamo puno informacija o njima. Francuski sastav poznam jako dobro. Promijenili su dosta momčad. Ojačali su se sa strancima. Dinamo Bukurešt nema šanse. Uglavnom, čekaju nas dvije teške utakmice. Naš cilj je ulazak u europsku Ligu prvaka – jasan je jugov trener.

Potom o splitskom Jadranu, aktualnom prvaku.

- Izuzetno jaka momčad. Osim što su osvojili prvenstvo, nadogradili su je dolascima Vrlića, Kharkova, Fatovića i Đura Radovića, te Biljake. Oni su legitimni kandidati za Final four europske Lige prvaka, ali naši ciljevi u domaćim natjecanjima su isti kao prošle sezone – rekao je Kobešćak, kojem je protekle sezone desna ruka bio Hrvoje Koljanin, novi trener Olympiacosa, a u novoj sezoni to će biti povratnik u Gruž nakon 17 godina, Igor Računica. 

image

Jugov trener Vjeko Kobešćak na utakmici protiv Primorca u Herceg Novom

Tonči Vlašić/
04. svibanj 2024 03:12