StoryEditorOCM
VaterpoloEUROPSKO PRVENSTVO

Kapetan Marko Bijač: ‘Postigli smo veliki uspjeh kako god ovo finale završilo. Naravno, ne zadovoljavamo se sa srebrom!‘

Piše Tonči Vlašić
15. siječnja 2024. - 18:56

Otac kapetana naše reprezentacije, Marka Bijača, Maro bio je također kapetan Juga. Igrao je 80-ih i 90-ih, a danas je zaposlen u Javnoj ustanovi sportski objekti Dubrovnik. Eto, nek‘ se zna, kad se sređivao bazen u Gružu za Europsko prvenstvo, Maro je obukao kupaće, skočio u bazen, namjestio nove golove, spajao pruge, dok su ih sa strane zatezali Mario Lujo i Mensur Mehmeti.

Radio je još mnogo toga, a sve kako bi Gruž spremno dočekao najvećeg natjecanje...

image

Maro Bijač je 30. prosinca postavio loptu na ‘centar‘ Bazena u Gružu

Tonči Vlašić

Marko je debi na velikim natjecanjima imao u Barceloni na Svjetskom prvenstvu 2013. godine. Vratio se otamo s broncom oko vrata. Zanimljivo, u Barceloni je 2018. uzeo prvu medalju na EP-ima, broncu, a 2022. godine u Splitu zlato. Okitio se naslovom najboljeg vratara prvenstva. Sad, kad se prvenstvo igralo u njegovom Dubrovniku, te Zagrebu, osigurao je plasmanom u finale novo pobjedničko postolje.

- Već smo napravili puno s ovim finalom, osvojili smo još jednu veliku medalju za hrvatski vaterpolo i postigli veliki uspjeh kako god ovo finale završilo. Naravno, ne zadovoljavamo se sa srebrom i učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bismo dobili tu sjajnu Španjolsku - kaže kapetan hrvatske reprezentacije.

Zlato na EP-u osigurava plasman na Olimpijske igre u Parizu, u tom slučaju idući mjesec na SP-u u Dohi ne bi imali taj uteg oko vrata.

- To je još jedan bonus koji bi ostvarili, iako ne trebamo stvarati zbog njega sad dodatni presing. U slučaju da ne izborimo sad Pariz, čeka nas Doha u kojoj smo izborili lakši put s tim što smo ispred Crne Gore i Rumunjske. Ne trebamo se opterećivati ničim već pokušati odigrati još jednu pravu utakmice.

image

Marko Bijač

Damir Krajac/Cropix

U odnosu na Split, gdje ste u finalu dobili Mađarsku, je li sad veći ili manji pritisak?

- Svaka velika utakmica nosi svoju težinu, teško mi je vagati, uspoređivati. Sigurno da svako finale nosi određeni pritisak, dosta smo ovakvih utakmica, većina nas, već odigrali.

Je li sad veći ili manji pritisak u odnosu na polufinale protiv Mađarske?

- Manji jer smo u polufinalu bili favoriti u odnosu na mladu reprezentaciju Mađarske, ali ekipe koja je jako dobra, koja igra bez ikakvog pritiska, koja je pokazala sjajne igre. Da, može se reći kako je sad pritisak manji.

Hrvatska je ovo prvenstvo otvorila utakmicom protiv Španjolske u Gružu, sad ga zatvara protiv istog suparnika na Savi? Može li se ta prva utakmica, koju smo dobili na peterce, uzeti kao mjerilo?

- Ova je sigurno drugačija. Ono je bila utakmica u skupini, otvaranje turnira, i mi, a i oni smo ispitivali snage. Sad igramo jedno veliko finale, ulog je velik, sigurno ćemo i oni i mi ‘poginuti’ u nastojanju da osvojimo zlato.

Španjolska je dobila Italiju u polufinalu, neočekivano je bila dominantna. Primila samo četiri pogotka, a samo jedan u prve tri četvrtine nakon kojih je vodila s 5:1.

- Nisam gledao utakmicu Španjolske protiv Italije, samo isječke. Da, primili su samo četiri gola. Morat ćemo biti pravi u traženju rješenja protiv te njihove fantastične obrane.

image

Marko Bijač

Damir Krajac/Cropix

Marko uoči finala ima 33 obrane, plus još jednu kad su o pobjedniku odlučivali peterci protiv Španjolske, a 12. siječnja je proslavio 33. rođendan. Hrvatska želi imati 3 od 3 kad je domaćin EP-a. Prva u Zagrebu 2010., prva u Splitu 2022. godine. Igrali ste na ovom prvenstvu protiv sjajnih momčadi, imali najteži put od svih momčadi. Koji je od suparnika bio najopasniji?

- Za mene je to bila utakmica protiv Mađara jer je bilo dosta nepoznanica. Protiv većine tih igrača nikad nisam igrao, a to je za vratara otegotna okolnost. Mađarska je ekipa koja je prepuna šuterskih talenata, imaju raznovrsne udarce sa svih pozicija. Za mene je to bila zaista teška utakmica. I kad se gleda ta utakmica, odigrali smo kako smo se dogovorili. Bili smo iznimno strpljivi unatoč tome što ispočetka nismo pronalazili rješenja. Mađari su nam stvarali dosta problema...

Kolega na španjolskim vratima, Unai Aguirre, strašan je emotivac. Međutim, nisu svi oduševljeni njegovim ponašanjem nakon obrane...

- Dosta je agresivan prema protivnicima s nekim podbadanjima tijekom utakmice, ali sigurno je svjetska klasa. Fantastičan vratar. Ta cijela obrana Španjolske, taj strah od kontre koji oni unose protivniku, ti kad igraš protiv njih se u napadu već moraš braniti. Toliko su agresivni. Treba paziti da Felipe Perrone i Alvaro Granados ne pobjegnu u kontre...

Toliko od kapetana, koji, svi se nadaju, podići na kraju EP-a 2024. pobjednički pokal, kao što je to 2010. napravio Samir Barač, a 2022. Ivan Krapić

02. svibanj 2024 13:16