StoryEditorOCM
VaterpoloNASTAVLJA SE PRVENSTVO |

KAD NE MOŽE FESTA BIT U KORČULI, KPK DOLAZI U GRUŽ Igra se u petak jer Jugaši jure u Italiju na Ligu prvaka

Piše Tonči Vlašić
24. veljače 2021. - 13:08

Dogovorom dvaju klubova, KPK neće ugostiti Jugaše u svom domu, već stiže u Gruž, i to se neće igrati u subotu, 27. veljače, već dan prije, u petak, 26. veljače, s početkom u 18 sati.

Razlog promjene domaćinstva, kao i termina, leži u tome da se još uvijek igra iza zatvorenih vrata, dakle, navijači u Korčuli ne bi mogli doći pogledat službeno gostovanje hrvatskog prvaka nakon 'milijun' godina za prvoligaške bodove (valjda će uskoro biti i za to prilika, ako ne ove, onda iduće sezone), a zatim je tu i činjenica da Jugaši imaju opet putovati u Italiju, u Ostiju, gdje ih već u ponedjeljak, 1. ožujka, čeka prva od ukupno četiri utakmice u četiri dana na drugom turniru skupine 'B' europske Lige prvaka.

Momčad trenera Vjeka Kobešćaka će iza zatvorenih vrata igrati 1. ožujka od 17.45 sati protiv Ortigie, dan poslije, u utorak, 2. ožujka, protiv PRO Recca od 20.15 sati, dodatna zanimljivost ogleda dva sastava sa stopostotnim učinkom na prvom turniru bit će - Marko Bijač i Nikša Dobud u kapici talijanskog prvaka kontra svog matičnog kluba. Zatim, u srijedu, 3. ožujka, Jugaše čeka od 17.45 sati njemački Spandau 04, te na kraju u četvrtak, 4. ožujka, ogled protiv CN Marseillea od 15.15 sati. Sve utakmice izravno će prenositi Sport Klub

Treći turnir se igra također u Ostiji, i to početkom travnja. Tad će Jugaši odigrati tri preostale utakmice u skupini (Olympiacos, Ortigia i PRO Recco). Četiri prva mjesta vode na Final 8, završni turnir. Nema tko ne očekuje kako će se tamo naći hrvatski prvak.

U domaćem prvenstvu, kao i u Ligi prvaka, ali i u Regionalnoj ligi, Jugaši ne znaju za poraz. Doživjeli su samo jedan ove sezone, ali bolan. Izgubili su prvu bitku za trofej – zagrebačka Mladost je (opet) uzela Kup Hrvatske na završnom turniru, koji se krajem siječnja igrao u Rijeci. Finale, koje je odigrano 24. siječnja, posljednja je Jugova utakmica, a posljednju prvenstvenu odigrao je 19. prosinca 2020. kad je s 20:1 svladao u Gružu Zadar 1952.

Jugaši su dobili svih devet utakmica u domaćem prvenstvu. U drugom dijelu branit će u Zagrebu 16:15 pobjedu iz Gruža u borbi za poziciju broj jedan u doigravanju za prvaka. S druge strane KPK, povratnik među prvoligaše nakon gotovo 37 godina, u devet prvenstvenih utakmica ostvario je lijepe dvije pobjede, osvojio šest bodova, te je deveti u konkurenciji jedanaest klubova. Momčad trenera Zorana Mustura pokušat će i u drugom dijelu sezone izboriti još koji dobar rezultat.

image
Zoran Mustur, trener KPK foto: Tonči Vlašić

POREDAK PRVE HRVATSKE LIGE

1. Jug Adriatic osiguranje 27 bodova, 2. HAVK Mladost 24 boda, 3. Jadran Split 21 bod, 4. Primorje Erste banka 18 bodova, 5. Mornar Brodospas (utakmica više) 18 bodova, 6. Solaris 12 bodova, 7. OVK POŠK 9 bodova, 8. Medveščak 9 bodova, 9. KPK 6 bodova, 10. Galeb MR 6 bodova, 11. Zadar 1952. bez boda.

U 11. kolu slobodan je Mornar BS, a osim utakmice KPK – Jug AO, koja se igra u  Gružu, sastaju se još OVK POŠK – Solaris, Medveščak – Jadran Split, te Zadar 1952. – HAVK Mladost

SUSTAV NATJECANJA 

Utakmicama 11. kola završit će prvi dio domaćeg prvenstva. Nakon toga se liga dijeli: Liga za poredak od 1. do 6. mjesta, te Liga za plasman od 7. do 11. mjesta. U tom drugom dijelu prvenstva se igra također jednokružno, i to na način da se gleda tko je bio u prvom dijelu gost, a tko domaćin.

U drugi dio prvenstva klubovi prenose sve rezultate, a ne samo one koje su ostvarili s klubovima s kojim su skupa u drugom dijelu prvenstva. Treći, završni dio domaćeg prvenstva je doigravanje za prvaka, a u njemu će igrati svih šest klubova iz Lige za prvaka, naravno, gleda se plasman, te dva najbolja iz Lige za poredak od 7. do 11. mjesta. Parovi četvrtfinala su: 1. - 8., 2. - 7., 3. - 6. te 4. - 5.

U četvrtfinalu se igraju dvije utakmice, svaki klub je jednom domaćin, a jednom gost. Ne igra se na pobjede, već tko je u dvije utakmice postigao više pogodaka. Uspješniji će igrati u polufinalu u kojem se igra na dvije pobjede. Eventualna majstorica je u bazenu bolje plasiranog u ligaškom dijelu, dok će klubovi koji izgube četvrtfinalnu utakmicu igratž će za plasman od 5. do 8. mjesta (dvije utakmice, kući – vani, zbrajaju se golovi). Prvak je tko u finalu prvi ostvari tri pobjede. Za treće mjesto se igra na dvije pobjede, a za peto i sedmo mjesto odlučuje se u dvije utakmice (zbrajaju se pogotci). Klubovi koji budu plasirani nakon drugog dijela od 9. do 11. mjesta međusobno će razigravati za konačan plasman.

26. travanj 2024 08:24