StoryEditorOCM
VaterpoloDUBROVAČKI VJESNIK U DOHI

Jutro nakon pobjede protiv Srbije, a uoči polufinala s Francuskom, Ivica Tucak: ‘Samo glup sportaš može ...‘

Piše Tonči Vlašić
14. veljače 2024. - 11:51

U jednom od tornjeva City centra u Dohi - Francuska, u drugom - Hrvatska. Drugi kat velebnog trgovačkog centra ih dijeli. I u jednom, i u drugom tornju zadovoljstvo i optimizam uoči međusobnog ogleda u polufinalu Svjetskog prvenstva.

Nakon što smo dobili Srbiju, kakva sjajna utakmica, očekivali smo za idućeg suparnika Mađarsku, ali ništa od toga jer je Francuska napokon uspjela doći do velike pobjede na SP-u, kakav preokret je izvela, te slavila pogotkom Thomasa Vernouxa tri sekunde prije kraja. I sad je okrenuta nama i polufinalu SP-a. Hrvatska? Je li bolje što ne igramo protiv Mađara, što je suparnik Francuska? 

- Nikad nisam razmišljao na takav način, i kad igram protiv Kine imam sportski respekt. Samo, da budem slobodan, glup sportaš može podcijeniti protivnika. Time podcjenjuješ i svoj rad, svoju kvalitetu, sve ono što si radio, tako da ne dolazi u obzir podcijeniti Francusku, pogotovo ne Francusku, i pogotovo kad se igra polufinale Svjetskog prvenstva. Dakle, taj problem nećemo imati. Znamo po što smo došli, znamo da igramo odličan vaterpolo, vjerujemo u sebe – nasmijan je naš izbornik Ivica Tucak.

- Bit ću iskren, ako me pitate, je li bolje Francuska ili Mađarska, bolje Francuska, ali jesmo li pobijedili polufinale. Nismo, polufinale je tek pred nama. Dok ne završi utakmica nećemo biti mirni. Takav je naš pristup.

Ivan Milaković, glavni tajnik, dok smo čekali izbornika istaknuo je, sad je Tucak s Jurom Mareljom. Vrte snimke. Gledaju još nešto.

- Imamo detaljnu analizu svega, pošto smo igrali s njima, dosta toga znamo i imamo. Analizirat ćemo i njihovu pobjedu protiv Mađarske, koja je bila gotovo pa riješena za Mađare, imali su četiri razlike i promašili peterac. Međutim, to je dokaz, što pričam već duže vrijeme, u vaterpolu se danas događa ono što je unatrag pet i više godina bilo nezamislivo. Imaš pet razlike i izgubiš utakmicu, a da ne govorim kako je to bilo nemoguće u moje vrijeme, kad sam ja igrao. To je dodatna draž vaterpolu, dodatna je draž da je jedna reprezentacija poput Francuske ušla među četiri na svijetu, ali mi smo fokusirani prije svega na sebe, te vjerujem kako imamo snage napraviti još jedan korak.

U Dubrovniku protiv Francuske, u skupini, na EP-u, Hrvatska sjajna. U obrani odlična, već na poluvremenu je bilo jasno kako ćemo slaviti.

- Obranom smo ih dobili, tako je bilo i u Splitu na prethodnom Europskom prvenstvu, glatko smo ih dobili, ali to je prošlost. Nema ni ta utakmica prije mjesec dana nikakve veze s našim ogledom u polufinalu SP-a, niti će imati ikakve veze. Njima je to po prvi put prilika ući u finale. Francuska je jedna sjajna reprezentacije. Imaju jednog od najboljih igrača na svijetu, Thomasa Vernouxa, koji je dao pet pogodaka, i to Mađarima, i to onako hladno. Izbušio ih je. Kojeg je nemoguće čuvati jedan na jedan, on je toliko moćan, jak. Da ne nabrajam kako je Michael Bodegas bio godinama glavni centar talijanske reprezentacije, pa Ugo Crousillat, pa Alexsandre Bouet na lijevoj strani, Hugo Fontani na vratima… Sjajna reprezentacija. Francuska ulaže strašno puno u vaterpolo. I prije godinu, dvije dana sam rekao kako je tridesetak hrvatskih igrača u francuskim klubovima. Dakle, oni ulažu, ulažu i ulažu. I to je danas jedna sjajna reprezentacija, ali vjerujem kako smo bolji od nje, to je sigurno, kako je možemo pobijediti, i to je sigurno, i imam vjeru u svoje momke, ali da će biti teško to ostvariti, i to je sigurno.

image

Ivica Tucak

Tonči Vlašić/
Stanje u momčadi uoči polufinala? Zdravstveni karton? Atmosfera?

- Sve je u najboljem redu, zdravlje je najvažnije. Ozljeda nema. Umor je strahovit. Mi smo za razliku od Srbije i Francuske imali strašno teško Europsko prvenstvo. Oni ne, jer je Srbija na kraju otišla u razigravanje za poredak od 5. do 8. mjesta, Francuska za poredak od 9. do 12. mjesta. Srbija u prvoj fazi, kad su igrali u Zagrebu skupinu, imali su u skupini Maltu, Izrael… Mi Španjolsku, Francusku i Crnu Goru u skupini. Potrošnja kod nas je bila velika. Umorni smo svi, ali došli smo korak do raja. Napravit ćemo sve da ostvarimo što bolji rezultat. To budite sigurni.

I opet povratak na Francuze. Kako zaustaviti Thomasa Vernouxa?

- Strašno jer jak fizički, odličan plivač. Igra napad, igra obranu. Šut nevjerojatan. Ulazi kao centar. To je igrač, koji sada jest među petoricom, šestoricom najboljih igrača na svijetu, a koji će u narednom vremenu, to očekujem, biti rijetko viđen igrač. Mlad je, potentan, živi vaterpolo. Potpuno je posvećen sportu. Zvijezda vaterpola. Mi ćemo ga zatvoriti, udvajanjem. Nećemo mu dozvoliti nikakav prostor jer ga je nemoguće čuvati jedan na jedan, naravno da to otvara prostor drugima, ali bolje netko drugi, nego on. To je moja filozofija. Bolje da nas dobije Đorđe Vučinić, nego Dušan Mandić. To su moji postulati, principi, te ako uspijemo to, bit ćemo bliži pobjedi. Imamo igrače, koji mogu to odraditi, koji mogu pomoći. Vjerujem kako smo mi dobri, kako ćemo to biti dobro. Moram tako razmišljati – razvukao je osmijeh Tucak.

image

Ivica Tucak nakon pobjede protiv Srbije u četvrtfinalu SP-a

Tonci Vlasic/Cropix

Hrvatska i Francuska svoje polufinale počinju u 15.30 sati po hrvatskom vremenu. Sat i pol prije za finale igraju Španjolska i Italija. Za nadati se kako ćemo zadnjeg dana prvenstva, u subotu, 17. veljače, igrati u istom terminu. Tad je finale, a utakmica za broncu se igra od 14 sati po hrvatskom vremenu.

Hrvatska protiv Francuske igra svoje jedanaesto polufinale na SP-ima (šesto pod vodstvom 54-godišnjeg Šibenčanina, kojem je ovo sedmo SP s Hrvatskom). Do sad smo tri puta igrali finale i dva puta osvajali zlato (Melbourne 2007. i Budimpešta 2017. prvaci, Kazanj 2015. doprvaci). Francuska prvi put među četiri najbolja. Do jučer im je šesto mjesto na prethodom SP-u u Budimpešti prošle godine bilo najbolje postignuće.  

28. travanj 2024 12:09