StoryEditorOCM
VaterpoloEUROPSKA LIGA PRVAKA

Jugašima prijeti igrač koji je imao ‘sreću’ da igra na poziciji na kojoj su u reprezentaciji Srbije Filip Filipović i Dušan Mandić...

Piše Tonči Vlašić
17. listopada 2023. - 10:30

SEMAFOR SKUPINE ‘B‘

Rezultati 1. kola, utorak, 26. rujna, Pirej: Olympiacos SFP – Jug Adriatic osiguranje 16:15 nakon peteraca /12:12, Recco: PRO Recco – Dinamo Tbilisi 15:6, 2. kolo, petak, 6. listopada, Dubrovnik: Jug Adriatic osiguranje – PRO Recco 7:14, Tbilisi: Dinamo Tbilisi – Olympiacos SFP 6:19.

Poredak: 1. PRO Recco 6 bodova (29:13), 2. Olympiacos 5 bodova (31:18), 3. Jug Adriatic osiguranje 1 bod (19:26), 4. Dinamo Tbilisi bez boda (12:34). 

Raspored, 3. kolo, utorak, 17. listopada, Recco: PRO Recco – Olympiacos, Tbilisi: Dinamo - Jug Adriatic osiguranje, 4. kolo, srijeda, 1. studenog, Dubrovnik: Jug Adriatic osiguranje – Olympiacos, Tbilisi: Dinamo – PRO Recco, 5. kolo, srijeda, 22. studenog, Recco: PRO Recco – Jug Adriatic osiguranje, Pirej: Olympiacos –Dinamo, 6. kolo, srijeda, 6. prosinca, Pirej: Olympiacos – PRO Recco, Dubrovnik: Jug Adriatic osiguranje – Dinamo.

Tko to u kapici Dinama iz Tbilisija prijeti Jug Adriatic osiguranja u 3. kolu skupine ‘B‘ europske LIge prvaka? Udarne snage nisu Gruzijci, već bivši reprezentativci Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Andrija Vlahović je tamo daleko, daleko stigao u ljeto 2022. godine. 31-godišnji Šibenčanin, Solarisovo dijete, igrao i za Mladost, 2018. u RIjeci protiv Italije u kapici s ‘kockicama‘, u sezoni 2021./22. je s Telimar Palermom bio u finalu Europa kupa u kojem je uspješniji bio Astrapool Sabadell sa Sergi Cabanasom. Vlahović je u četvrtfinalu slavio protiv zagrebačke Mladosti u dvije utakmice, te isto tako u dvije utakmice polufinala protiv Ortigie. Dobio prvu finala s 9:7, ali 5:11 u Španjolskoj... Vlahović je bio jedan od junaka trijumfa juniorske reprezentacije Hrvatske na Svjetskom prvenstvu 2009. godine, koje se igralo u njegovom Šibeniku. Ivica Tucak je bio na klupi, a zlatom se okitio kvartet Jugaša (Hrvoje Benić, Marko Macan, Marko Bautović i Marko Ivanković, koji je bio MVP prvenstva). 

image

Andrija Vlahović u kapici Dinama iz Tbilisija protiv splitskog Jadrana u Poljudu u sezoni 2022./23., do njega Anđelo Šetka, kapetan splitske momčadi, bivši hrvatski reprezentativac, koji je karijeru zaključio u ljeto ove godine

Jakov Prkic/Cropix

U kapici Dinama je nekadašnji crnogorski reprezentativni centar, 27-godišnji Stefan Pješivac, koji je ponikao u hercegnovskom Jadranu, igrao od 2017. do 2021. za Spandau 04 (39 utakmica u Ligi prvaka – 27 pogodaka), a između toga za Crvenu zvezdu. Kako tri godine nije dobio poziv izbornika Crne Gore Vlada Gojkovića, odlučio je početkom ove godine igrati za Gruziju. S Crnom Gorom je osvojio broncu na EP-u 2020. u Budimpešti. Postigao je šest pogodaka u sedam utakmica, jedan u završnici utakmice protiv Hrvatske za treće mjesto kad je Crna Gora od 7:9 otišla do pobjede 10:9, a to je ona tužna epizoda hrvatskog vaterpola. Tri puta smo imali četiri pogotka viška (6:2, 7:3 i 8:4 početkom treće četvrtine).

Najjače ime je Boris Vapenski. Za Dinamo je Novosađanin prvi put igrao 2019. godine. Vapenski je bivši reprezentativac Srbije, osvajač bronce u Zagrebu 2010. godine, a koji je najveći klupski uspjeh ostvario s Crvenom zvezdom 2013. godine pobjedom protiv Juga u finalu europske Lige prvaka na Final 4 u Beogradu. Vapenski je imao ‘sreću’ da igra na poziciji na kojoj su u reprezentaciji Srbije Filip Filipović i Dušan Mandić... Zbog toga je, želeći igrati i dalje velika natjecanja, prihvatio unatrag četiri godine poziv Gruzije s kojom je najveći uspjeh četvrtfinale EP-a u Splitu prošle godine. Na putu do još većeg uspjeha zaustavila ga je naša reprezentacija. Zadnje dvije sezone igrao je za AN Bresciu za koju je zadnju utakmice odigrao protiv Juga na Final 8 u Beogradu (Jugaši bolji 14:10 za sedmo mjesto. Jug i Brescia su bili i suparnici u skupini).

Osim Vapenskog, koji je ponikao u Vojvodini, koji je igrao i u Mađarskoj, a kojem su 33 godine, u Dinamu je još jedan bivši zvezdaš. Veljko Tankosić je najbolji strijelac u povijesti Crvene zvezde u čijoj je kapici proveo devet sezona. Kapetan. Stigao je u ljeto ove godine.  

Spomenuti kvartet su udarni igrači prvaka Gruzije. Dinamo je prethodne dvije sezone bio suparnik splitskom Jadranu u skupini europske Lige prvaka. Poraz u Spltu 13:15, pobjeda kod kuće 12:11 u utakmici u kojoj je Mile Smodlaka, jer utakmica nije odlučivala o ničemu, odmarao udarne snage (Luku Bukića, Konstantina Kharkova, Nikšu Dobuda, dok Ivan Marcelić tad nije imao pravo nastupa za splitski klub u Europi jer je usred sezone stigao iz Mladosti). Prošle sezone Jadran je bio bolji u obje utakmice od Dinama, 21:7 u Splitu i 12:7 u Tbilisiju.

Jugaši do danas nisu nikad igrali protiv Dinama Tbilisi (televizija SportKlub izravno prenosi utakmicu od 17 sati)

01. svibanj 2024 14:34