StoryEditorOCM
VaterpoloNAKON MJESEC I POL DANA |

JUGAŠI SE VRAĆAJU U GRUŽ, PRVA SKUPINA IMA TRENING OD 10 SATI Vjeko Kobešćak: ‘Nama bazen život znači!‘

Piše Tonči Vlašić
26. travnja 2020. - 22:49
Vlada RH je prije četiri dana usvojila Zaključak o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19, a koji se između ostalog odnosi i na sektor sporta. Navedenim Zaključkom, od ponedjeljka, 27. travnja, omogućava se trening sportašica i sportaša prve i druge kategorije u pojedinačnim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja.

Tako će prvi trening nakon gotovo mjesec dana u Gružu imati vaterpolisti Jug Adriatic osiguranja. Naravno, radit će sukladno epidemiološkoj situaciji u Republici Hrvatskoj. Preporuku je izradio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a njome je propisano koje sve uvjete treba zadovoljiti kako bi se treninzi mogli održavati, na koji način treba voditi evidenciju treninga i točno postupanje za vrijeme, te prije i poslije trajanja treninga.

Glavna pravila su: fizička udaljenost od 5 metara među svim sportašima, odnosno da postoji prostor od 20 četvornih metara po sportašu, a trening istovremeno smije biti organiziran za najviše 5 osoba, uključujući jednog trenera. Nakon korištenja lopti, rekvizita i ostale opreme potrebne za trening, sva se mora po završetku treninga dezinficirati. Preporuka je da igrači i trener na trening dolaze pojedinačno, osobnim vozilima, u opremi za trening uz izbjegavanje korištenja prostorija svlačionice, a nakon treninga odlazak izravno kući, bez tuširanja i bez ulaska u svlačionicu, poštujući i tad mjere fizičke udaljenosti.

- Nama bazen život znači. Nama ništa ne može zamijeniti trening u vodi - istaknuo je nakon odluke Vlade RH Vjeko Kobešćak, jugov šef struke, koji je podijelio igrače u tri skupine. Prva uskače u bazen u 10 sati. Kobešćak neće imati sve igrače na okupu. Daniil Merkulov je u Rusiji, Alex Papanastasiou u Grčkoj, dok su Luka Lozina i Marin Tomasović u Splitu odnosno Omišu. 

- Njih oćekujem kako će nam se priključiti kroz sljedeća dva tjedna- Budući se ne zna kalendar natjecanja, nema nikakve žurbe. Inače, za početak ćemo raditi u Gružu samo tijekom prijepodneva - rekao je jugov trener. 

Inače, Hrvatski vaterpolski savez nije donio u međuvremenu nikakve odluke. Čeka i nada se kako će se sezona nastaviti. Jugaši su prije prekida odradili do kraja ligaški dio Regionalne lige, a to je natjecanje ujedno prvi dio domaćeg prvenstva. U ligaškom dijelu sezone su bili najbolji, te su time izborili domaćinstvo završnog turnira za prvaka Regionalne lige (protivnik u polufinalu splitski Jadran, a u drugom polufinalu su suparnici HAVK Mladost i hercegnovski Jadran Carine). U europskoj Ligi prvaka čvrsto drže poziciju koja vodi na završni turnir, a u igri su za prvo mjesto u skupini (CNA Barceloneta Olympiacos su mu suparnici). LEN-a, europska federacija vodenih sportova, među prvima je donijela odluku o odgađanju utakmica (četiri su kola do kraja natjecanja u skupini). Potom se oglasilo i vodstvo Regionalne lige. Final four, koji se trebao igrati 3. i 4. travnja u Gružu, odgođen je do daljnjeg, kao i doigravanje za prvaka Hrvatske.

- Mišljenja sam kako bi se barem domaće prvenstvo moglo odigrati do kraja, dok će to teško biti moguće kad su u pitanju europska i regionalna natjecanja - rekao je Kobešćak. 

S obzirom na preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo jasno je kako ćemo na utakmice morati pričekati. 
26. travanj 2024 21:58