StoryEditorOCM
VaterpoloEUROPSKA LIGA PRVAKA

Trebaju li Jugaši nakon osvojenog boda sjesti i plakati? Nikad ovako nisu otvorili utakmicu u Pireju, bila je to pjesma...

Piše Tonči Vlašić
26. rujna 2023. - 19:22
Jug Adriatic osiguranje pred vratima Olympiacosa (Marton Vamos, Alex Papanastasiou, a na vratima Marko Bijač...) na Final 8 2023. u BeograduTonči Vlašić/

ŠTETA

Olympiacos – Jug AO 12:12/16:15 nakon peteraca

PIREJ Suci: Gyorgy Kun (Mađarska) i Pau Segurana (Španjolska).

OLYMPIACOS: Bijač (3 obrane + 3 na peterce), Lončar, Vamos (1), Genidounias (1), Fountoulis (5), Gkillas (2), Dervisis, Bušlje, Alafragkis, Dimou, Nikolaidis, Papanastasiou (3), Zerdevas (6 obrana). Trener: Hrvoje Koljanin.

JUG ADRIATIC OSIGURANJE: Popadić (14 obrana + 1 na peterce), Zvono, Mozara, Lazić (3), Joković (3), Vukojević (1), Daube (1), Cabanas, Kržić, Burić (2), Grgurević (1), Žuvela (1), Jurišić. Trener: Vjeko Kobešćak.

Četvrtine: 1:4, 3:4, 6:2, 2:2 - peterci 4:3

Jug Adriatic osiguranje je osvojio bod u Pireju, a mogao je dva, pa i sva tri protiv velikog Olympiacosa, ali ne znaš nakon utakmice bi li se trebao radovati (i bod je za mnoge veliko iznenađenje, ugodno), ili tugovati. Ovo drugo jer je imao u dva navrata pet pogodaka viška - 3:8 i 4:9!

- U trećoj četvrtini smo napravili dosta tehničkih grešaka, nismo iskoristili prilike, a to je znao kazniti Olympiacos. Teško je bilo igrati visokim intezitetom cijelu utakmicu. Razočaran sam zbog poraza na peterce - rekao je Vjeko Kobešćak, trener Jug Adriatic osiguranja. 

- Nismo imali službenih utakmica. Ovo nam je bila prva, i to je dovelo do stresa. U trećoj četvrtini su igrači shvatili kako nemaju što izgubiti, počeli su igrati bolje i to je donijelo rezultat - istaknuo je Hrvoje Koljanin, trener Olympiacosa. 

IZ MINUTE U MINUTU BITKA U PIREJU

Toni Popadić šest obrana u prvoj četvrtini, a Marko Bijač na vratima Olympiacosa jednu. Amerikanac Hannes Daube je otvorio Ligu prvaka pogotkom iz peterca za vodstvo Jug Adriatic osiguranja. Zatim je Franko Lazić s ‘dvojke’ pogodio, ispod bloka – krivo oko. Iznenadio je Nikolaidisa, te Bijača – 0:2. Tek nakon toga prvi pogodak Olympiacosa (Alex Papanastasiou), a do kraja prve četvrtine još dva Jugaša (Rino Burić za 3:1 – imao je na leđima Konstantinosa Genidouniasa, šrauba!, zatim Lazić četiri sekunde prije kraja prve četvrtine – iskosa, naciljao je daljni kut gola Bijača).

Olympiacos je pogotkom otvorio drugu četvrtinu (Genidounias iz peterca). Jug je uzvratio na isti način. Prvi peterac za Juga zaradio je Hrvoje Zvono, a drugog Burić. Drugi peterac je realizirao Marko Žuvela. Potom je strijelac za domaćina Marton Vamos, pa stiže odgovor – Maro Joković. Grci su uspjeli samo pogledom ispratiti put lopte u mrežu. Možda ne svi, ali većina. Zatim kontra Jugaša. Ivan Vukojević kao da mu je sto sezona. Sve je napravio majstorski! Nakon toga treći sjajan potez Lazića (3:8, minuta i 40 prije kraja druge četvrtine). Prvo poluvrijeme zaključio je pogotkom Olympiacos (Ioannis Fountoulis 4:8).

Hrvoje Koljanin na klupi Olympiacosa je mijenjao vratara. Emmanouil Zerdevas je uskočio umjesto Bijača. Ipak, u trećoj četvrtini prvo pogodak Jugaša (Goran Grgurević na stativi nakon dodavanja Daubea), potom dva pogotka domaćina između kojih Sergi Cabanas nije realizirao igrača više za Jug. Peti pogodak za Olympiacos postigao je Papanastasiou, a šesti Nikolaos Gkillas. Joković se sredinom treće četvrtine opet oglasio – 6:10, ali nakon toga griješi Jug. Koristi to domaćin, te je u nepunu minutu grčki prvak stigao na samo pogodak zaostatka (9:10 – Fountulis 3:45 do kraja, Gkillas 3:31 do kraja, te opet Fountoulis 2:59 do kraja četvrtine). Jugaši zatim ne koriste igrača više, u posljednjim trenucima treće – treće isključenje Filipa Kržića. Tu brojčanu prednost u bazenu koristi Olympiacos. Fountulis je izjednačio na 10:10, a isti igrač je početkom posljednje četvrtine realizirao peterac za prvo vodstvo domaćina (11:10).

I onda opet Jug. Joković je svojim trećim pogotkom, u situaciji s igračem više, izjednačio na 11:11, a tri minute i 21 sekunde do kraja Burić je svojim drugim pogotkom doveo opet Jug u vodstvo. Papanastasiou s lijevog vanjskog je izjednačio na 12:12. Isključen je potom Genidounias, Kobešćak je pozvao minute dogovora, ali Lazićev pokušaj brani Zerdevas.

Minutu i 37 do kraja isključen je Lazić. Sad je Koljanin pozvao minutu dogovora, ali Vamos nije uspio. Dobro su Jugaši odigrali obranu u tom trenutku, ali ne i napad nakon toga. Pogriješio je Daube, te je Olympiacos imao priliku za vodstvo, koju nije iskoristio. Zadnji napad imao je Jug...

ODLUKA NA PETERCE, TKO ĆE UZETI DVA, A TKO JEDAN BOD?

Prva serija: 0:1 Daube, 0:1 Genidounias (obrana Popadić), druga serija: 0:2 Joković, 1:2 Fountoulis, treća serija: 1:3 Burić, 2:3 Papanastasiou, četvrta serija: 2:3 Žuvela (obrana Bijač), 3:3 Dimou, peta serija: 3:3 Cabanas (obrana Bijač), 3:3 Nikolaidis (pogodio okvir gola), prva dodatna serija: 3:3 Daube (obrana Bijač), 4:3 Genidounias.

Jug je forisrao agresivnu igru, mlađe snage je Vjeko Kobešćak ‘bacao’ na beka, ali nema u dva metra više onoliko kvalitete kao u prethodnim sezonama dok je tu bio Konstantinos Kakaris, koji je ovo ljeto preselio u redove europskog prvaka PRO Recca.

Šteta, nakon sjajnog početka utakmice, pet pogodaka viška, poraz Juga na startu na peterce, ali bod je tu. Obje pobjede protiv Dinama, pa ako bi bio bolji od Olympiacosa u Gružu u 32 minute i uzeo tako sva tri boda, a grčki sastav ostavo praznih ruku. Pitanje je što će Jug, a što Olympiacos napraviti protiv prvog favorita, PRO Recca? Odgovor na prvi dio pitanja dobit ćemo već u petak, 6. listopada. PRO Recco u 2. kolu stiže u Gruž!

U drugoj utakmici 1. kola PRO Recco je na sjeveru Italije s 15:6 dobio Dinamo iz Tbilisija. Prva dva mjesta u skupini vode u drugi krug europske Lige prvaka.

05. svibanj 2024 04:38