StoryEditorOCM
VaterpoloBILO KUDA, NAŠI SVUDA

Jedan za drugim, Dubrovčani u novim ulogama, prvo je debi imao prvak Europe iz 1980., a sad i Cimo

Piše Tonči Vlašić
17. listopada 2024. - 22:38

Bilo je to 18. listopada 2019. godine. Napisali smo: ‘Fermo Cimo, dosta mu je bilo‘, te: ‘Hvala zviždaljci, zbogom zviždaljko‘. Cimo je Mladen Rak, kojeg nakon tog dana prije gotovo pet godina više nismo gledali u ulozi vaterpolskog suca, a što je bio punih 25 godina.

Cimo je, naravno, ostao u vaterpolu, a bio je u njemu i prije suđenja. Igračku karijeru, vratarsku, zaključio je 1993. godine, godinu dana prije nego je uzeo zviždaljku, a i prije nego ju je ostavio, postao je prvi u svijetu u ulozi rukovoditelja VMS-a (Video Monitoring System), kojeg je uvela FINA. On je vaterpolski VAR. Bio je to na svim velikim svjetskim natjecanjima od 2018. godine. Postao je u međuvremenu i supervizor, pa je i on ocjenjivao kako drugi sude, a nedavno je položio ispit, te je sad delegat i European Aquaticsa.

U toj ulozi je imao debi ovog četvrtka, 17. listopada, u Budimpešti. Bio je delegat na utakmici 2. kola EuroCupa skupine B‘ u kojoj je BVSC Manna ABC dobila sa 17:11 Ortigiu.

- Hrvatska sad ima pet delegata European Aquaticsa, Milivoj Bebić je bio do jučer jedini, a od ove sezone smo s njim Dragan Štampalija, Robi Tiozzo, Luko Vuletić i ja - kaže Cimo. Dakle, jedan je sa splitske Zente (Bebić je legenda POŠK-a, te svjetskog vaterpola), jedan iz Tribunja (Štampalija), te trojica iz Gruža (Tiozzo, Vuletić i Rak, dobro, Robi je sad stanovnik Splita, ali on je s Donjeg Konala, iz Bogišićeva parka, Danče su raj, a i on je, kao i Vuletić i Rak, igrao i za prvu momčad Juga. Igrao je i njegov mlađi brat Edi, koji živi i radi sad u SAD-u). 

image

Robi Tiozzo u ulozi suca na Europskom prvenstvu 2020. u Budimpešti

Tonči Vlašić
image

Luko Vuletić u ulozi delegata HVS-a, dijeli medalje nakon finala juniorskog Kupa Hrvatske 2024. godine

Tonči Vlašić/

Luko Vuletić je svoj delegatski debi imao prošli tjedan, bio je u Grčkoj, zadatak utakmica Panionios - BVSC Manna ABC 13:16, a sad je debi upisao Cimo, kojem je upravo Vuletić, koji je bio član prve momčadi Juga koja je osvojila 1980. godine naslov prvaka Europe, poslije sudačka legenda, gurnuo zviždaljku u ruku.

Cimo je prvi dubrovački sudac, ne samo vaterpolski, koji je sudio na najvećem svjetskom sportskom natjecanju – Olimpijskim igrama. U Tokiju, te sad Parizu, bio je ‘Var‘. I da ne zaboravimo - u ovom 2. kolu EuroCupa u akciji je bio i jedan dubrovački sudac - Jakov Blašković je svirao grčku bitku, Vouliagmeni NC - Panionios GSS 9:10

35-godišnji Blašković je počeo suditi 2008. godine, 2011. postao prvoligaški sudac, a pet godina poslije međunarodni...

image

Jakov Blašković, međunarodni vaterpolski sudac iz Dubrovnika

Tonči Vlašić/
17. listopad 2024 22:54