StoryEditorOCM
VaterpoloFINALE DOMAĆEG PRVENSTVA

Jadranaši stigli u Gruž, počasni član Juga kontra Juga: ‘Ono što smo do jučer znali, pokazali, to smo u toj prvoj utakmici finala upropastili iz tog razloga!‘

Piše Tonči Vlašić
16. svibnja 2022. - 19:25
Splitski Jadran stigao dan uoči druge utakmice finala doigravanja za prvaka Hrvatske protiv Juga na trening u Gružu (Mile Smodlaka, Nikša Dobud, Anđelo Šetka, Antonio Dužević)Tonči Vlašić

DRUGA U GRUŽU U 18.30 SATI

Prva utakmica finala, nedjelja, 8. svibnja, Split: Jadran - Jug AO 10:11 (0-1) druga utakmica finala, utorak, 17. svibnja, Dubrovnik: Jug AO - Jadran (18.30 sati), treća utakmica finala, petak, 20. svibnja, Split: Jadran - Jug AO (18.30 sati).

Eventualna četvrta utakmica finala igrala bi se u Dubrovniku, u utorak, 24. svibnja, a ukoliko finalna serija ode u pet utakmica, tad se spominje kako bi se u Splitu majstorica igrala u četvrtak, 26. svibnja.

Jug AO 17. put prvak Hrvatske ili splitski Jadran prvi put? 

Koliko sam puta pogledao snimku prve utakmice finala? Četiri puta, plus neke isječke više puta. Ne znam više što bih gledao... Iskreno, bilo mi je još za vrijeme utakmice jasno što se događa. Ne mogu reći kako nas je iznenadila M zona Juga, nismo se prvi put ove sezone susreli s time. Igrali smo protiv M zone, znamo igrati protiv takve obrane, ali jednostavno pozicije koje su trebale biti, gdje je tko treba stajati kako bi riješili taj 'problem', jednostavno na njima nismo bili. Unatoč upozorenjima u početku utakmice, trebalo nam je previše vremena, čak dvije i pol četvrtine da se stabiliziramo, a do tad smo se već bili dosta potrošili. Mentalno u prvom redu. Najgore po nas u cijeloj priči jest činjenica da se Jug praktički nije umorio, i to je bio najveći problem. Nismo došli u priliku u prvoj utakmici finala koristiti našu dužu klupu jer igra M zone je odmor za protivničku ekipu, i igra koja sprječava veliki broj isključenja. Dakle, sve ono što nama ne odgovara. Ali, ponavljam, do prije te prve utakmice finala domaćeg prvenstva smo rješavali problem M zone. Ovakvu M zonu nam je igrala Brescia, a s njom smo igrali alpari. Kad me netko pita zbog čega se onda dogodilo to što se događalo u prvoj utakmici finala, reći ću kako je to bilo iz razloga jer smo bili impresionirani finalom. Dakle, ono što smo do jučer znali, pokazali, to smo u toj utakmici iz tog razloga upropastili. Očekujem kako se to neće dogoditi u drugoj utakmici finala. Kako ćemo, nadam se, u nju ući daleko bolje nego u prvu – priča Mile Smodlaka, trener splitskog Jadrana. Doveo je svoje u Gruž na drugu utakmicu finala doigravanja za prvaka kontra kluba čiji je počasni član, u kojem je osvojio sve što se osvojiti može, prvo kao igrač, a poslije i kao pomoćni trener.

- Moje zadnje finale u Gružu je bilo u ulozi pomoćnog trenera Juga 2016. godine. Slavili smo. Dobili smo, Mladost. Moje zadnje finale kao igrač je bilo 2009. godine. I to smo dobili. Opet Mladost – prisjetio se Smodlaka, koji je u Juga došao u ljeto 1998. godine i bio sve do ljeta 2009. godine.

Koliko je osvojio trofeja? Europskih? LEN-a kup 2000., naslov prvaka Europe 2001. i 2006. godine, te 2006. europski Superkup. U oproštajnoj sezoni s Jugom, 2008./09., osvojio je po sedmi put naslov prvaka Hrvatske, došao do sedmog naslova pobjednika Kupa Hrvatske, sedmi put igrao na završnom turniru europske Lige prvaka, te osvojio prvo izdanje Regionalne lige.

image

Mile Smodlaka protiv Mladosti u Gružu

S obzirom na pobjedu Juga u prvoj utakmici, a činjenicu kako se druga igra u Gružu, je li sad veći pritisak na Jadranu u odnosu na prvu utakmicu?

- Ne znam, teško mi je odgovoriti na to pitanje. Kažem, nismo naučili igrati finala bez obzira na pojedinačno iskustvo. Ne znam što smo očekivali uoči te prve finalne utakmice u Splitu, da će biti pune tribine, da ćemo imati veliku podršku, da će se Jug predati... Ne znam jesmo li takvo što imali u svojim glavama, ali sad znamo kako se to neće dogoditi, te kako treba itekako potegnuti za ostvariti uspjeh. Moramo smanjiti greške, biti puno pametniji. Igra li se u Splitu ili Dubrovniku, to je manje važno. Kompletni smo. Luke Bukića nije bilo na treninzima cijeli prošli tjedan, ali sad je tu. Ostali nisu imali nikakvih problema – rekao je Smodlaka, te ušetao u Gruž na trening.

image

Mile Smodlaka, trener splitskog Jadrana

Tonči Vlašić
26. travanj 2024 07:41