StoryEditorOCM
VaterpoloFOTO VIJEST |

IZA SVAKOG OD VAS STOJI JEDINSTVENA SPORTSKA PRIČA Dodjeljene Nagrade ‘Franjo Bučar‘, pljesak i za Željana Konsua, te Paula Obradovića

Piše Tonči Vlašić
30. svibnja 2021. - 08:56
Željan Konsuo i Paulo Obradović, kao i mnogi drugi, ne zaboravljaju 4. lipnja 2016. godine u Budimpešti - Vaterpolski klub Jug Croatia osiguranje je prvak Europe, u finalu je sa 6:4 dobio grčkog prvaka, Olympiakos iz PirejaTonči Vlašić

Vi ste nas svojim postignućima puno puta učinili ponosnima. Iza svakog od vas stoji jedinstvena sportska priča, a vi ste dokaz da se pravi pobjednik stvara uz odricanje, upornost, predanost i osobito ljubav prema sportu – rekla je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta, na svečanoj dodjeli Državnih nagrada za sport Franjo Bučar, koja je održana u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Na taj način je simbolično zaokružena sportska 2020. godina. Naime, dodjela  nagrada tradicionalno se održava u studenom na rođendan Franje Bučara, međutim, zbog epidemioloških mjera morala je biti otkazana te je najviše državno sportsko priznanje održano u sklopu proslave Dana državnosti.

Među dobitnicima godišnje nagrade su između ostalih i dvojica s hrvatskog juga, Željan Konsuo i Paulo Obradović.

Konsuo je jedan od osnivača Malonogometno kluba Square, njegov predsjednik 1998. godine kad je ostvaren najveći uspjeh – osvojen Kup Hrvatske, zatim čelni čovjek Vaterpolskog kluba Jug, koji je pod njegovim vodstvom počeo žetvu koja ga je dovela do mjesta trofejima najbogatijeg kluba (i nakon odlaska s mjesta predsjednika je u najjužem vodstvu kluba, njegov dopredsjednik. Uz to je i u najjužem vodstvo Hrvatskog vaterpolskog saveza, a u posljednje vrijeme član Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora).

image
Željan Konsuo na promociji knjige 'Pet do 100', monografije Vaterpolskog kluba Jug AO
Bruno Konjevic/Cropix

Obradović je s vaterpolskom reprezentacijom Hrvatske bio olimpijski pobjednik u Londonu 2012. godine, europski prvak iz Zagreba 2010. godine, a osvajao je i medalje na svjetskim prvenstvima. Jedan je od najtrofejnijih Jugaša, koji je ne samo s dubrovačkim klubom, već i s Olympiacosom bio prvak Europe. Trofeje je osvajao i s riječkim Primorjem. Paulo, koji još uvijek s klubovima skuplja trofeje, bio je biran za najboljeg igrača završnih turnira Kupa Hrvatske i Regionalne lige, te jedan od najboljih strijelaca.

image
Paulo Obradović

Nagrade za životno djelo dodijeljene su Anti Kosteliću, Petru Skansiju te posthumno Ivu Trumbiću, Splićaninu koji je u karijeri bio i trener vaterpolista Juga po čijim su vodstvom između ostalog 1981. godine osvojili prvi nacionalni kup u svojoj povijesti, dok su godišnja priznanja osim Konsua i Obradovića dobili još Bruno Bošnjak, Slavko Cvitković, Matija Gubica, Rea Hraski, Pero Kuterovac, Boris Milošević, Neven Šavora, Stojko Vranković, Mimi Vurdelja te posthumno Slaven Zambata.

Konsuo i Obradović nisu mogli nazočiti svečanosti u Zagrebu te je umjesto njih nagradu preuzela Ana Paškvalin.

image
Ana Paškvalin je preuzela iz ruku ministrice Nikoline Brnjac (desno) Nagradu u ime Paula Obradovića....
Damir Krajač/Cropix

image
...i Nagradu u ime Željana Konsua
Damir Krajač/Cropix

– Zadovoljstvo je biti u odabranom društvu, ne samo ovogodišnjih dobitnika, već svih koji su do danas dobili najveće državno priznanje. Počašćen sam što sam nakon godišnje Nagrade grada Dubrovnika, dobio i ovo veliko priznanje. Ovo je kruna mog dosadašnjeg rada u sportu. Meni poticaj za nastaviti dalje – istaknuo je Konsuo.

– Prije svega bi čestitao svim ostalim laureatima. Zahvalan sam ljudima, koji su me odabrali. Ovo je veliko priznanje – rekao je Obradović.

19. travanj 2024 11:53