StoryEditorOCM
VaterpoloIZBORNIK ODUŠEVLJEN

Ivica Tucak: Baš mi je drago što smo dočekani kako to reprezentacija i zaslužuje! Vidite koliko nama mali znači, a njega nije bilo u Fukuoki!

Piše Tonči Vlašić
5. siječnja 2024. - 18:48

Oduševljen je Dubrovnik jer je domaćin Europskog prvenstva, još kad se dobila Španjolska na startu. Priča se na svakom kantunu o vaterpolu. To je sportska tema broj jedan. Opet, kao u ona dobra stara vremena Juga, svi pravci vode u Gruž. Sad zbog vodenih ‘Vatrenih’.

Oduševljen je i naš izbornik Ivica Tucak što se traži karta više, što svi žele biti uz reprezentaciju i u subotu protiv Francuske, te u ponedjeljak protiv Crne Gore, a svi očekuju kako će tako biti i poslije, na završnici u Zagrebu.

- Baš mi je drago što smo dočekani kako to reprezentacija i zaslužuje. Strašno mi je drago što smo imali onakvu podršku ljudi koji istinski vole vaterpolo – ističe Šibenčanin, koji je izbornik od kraja 2012. godine.

Bodovi na kontu Dva boda su na kontu. Na peterce se dobio najjači suparnik u skupini, Španjolska. Sad Francuska, koja nije tako moćna kao prvi suparnik.

- Ne dolazi u obzir opuštanje protiv Francuske, i to je izuzetno teška utakmica. Igramo protiv sjajne reprezentacije te bilo kakav ‘kiks’ će baciti u vodu sve ovo što smo napravili protiv Španjolske. Samo pobjedom možemo materijalizirati uspjeh protiv Španjolske, otvorit vrata dobrog plasmana u skupini – ističe Tucak, te nastavlja.

- Ukoliko bi bili prvi u skupini, to baca u polufinalu Italiju na Španjolce, to su sve neke naše projekcije, koje sad nisu tako važne. Najvažnije je biti pravi i protiv Francuza biti na nivou na kojem smo bili protiv Španjolske, pa čak i bolji jer smatram kako imamo prostora za to pogotovo u situaciji s igračem više.

Je li nakon prospavane noći dojam isti kao poslije utakmice sa Španjolskom?

- Da, odigrali smo odličnu utakmicu, ne perfektnu. Pitao me je netko kako se možde izbjeći pad, koji smo imali u drugoj četvrtini, a ja mislim kako je odgovor jednostavan. To je, kao u nogometu kad igraš protiv Manchester Cityja, a Španjolska u vaterpolu je danas nogometni City. Dakle, bili vi Real, Bayern ili neki drugi velikan, imat ćete protiv Cityja pad. Ono što je bitno, a to sam rekao igračima, ovu generaciju, ovu ekipu koju smo stvorili, koja će svoj ciklus završiti, daj Bože u Parizu, od prvog dana krasi da niti jedna utakmica nije izgubljena. To je najveća pobjeda prve utakmice. Kad smo bili u jednoj teškoj situaciji, kad smo protiv sebe imali jednu Španjolsku koja kažnjava svaku pogrešku, prekršaj... Ova ekipa ima moral. To je bilo prezentirano u Budimpešti 2022., te iste godine u Splitu na EP-u, pa i u Fukuoki. Sjećate li se one utakmice osmine finala SP-a, koju smo na kraju izgubili. Bilo je 6:3 za Crnogorce, ali smo preokrenuli, poveli...

Francuska odlična, a u njoj je čudo od igrača Thomas Vernoux.

- Takvog igrača nema na svijetu. Oko njega se vrti, kad bi ga makli iz reprezentacije, bili bi 40 posto slabiji, međutim, i ostali igrači su vrlo dobri, koji čine Marseille sjajnom ekipom, koja je u Dubrovniku prošle sezone dobila Jug s pet razlike. Francuska je u Fukuoki vodila Španjolsku s tri razlike, čak su bili penalizirani sudački. Ekipa koja je u Splitu izbacila Srbiju s Mandićem. To je bio veliki šok za one koji nisu u vaterpolu. Imaju na klupi Vjeka Kobešćaka, koji nas itekako dobro zna. Nakon jučerašnje utakmice vidite koliko nama mali Loren Fatović znači, a njega nije bilo u Fukuoki. Imamo Lončara, koji nam daje dodatnu dubinu. Ima nekih igrača koji trebaju biti bolji. Neću ih imenovati, njima ću to reći. Izgledamo dobro, a da možemo biti bolji, možemo i moramo.

Hrvatska i Francuska utakmicu 2. kola igraju u Gružu u subotu, 6. siječnja, od 20.15 sati. Ulaznica više nema. 

27. travanj 2024 10:37