StoryEditorOCM
VaterpoloNA DANAŠNJI DAN |

I KAD JE TEŠKO, I KAD NE IDE Gleda se ‘snimka‘ finala 2016. kad je Jug usred Budimpešte 4. lipnja osvojio naslov prvaka Europe!

Piše Tonči Vlašić
4. lipnja 2021. - 18:18
Jugaši su 4. lipnja 2016. podigli u Budimpešti pokal prvaka Europe, četvrti put, a prvi put u gostima!Tonči Vlašić

Kad Jugašima nije išlo u zadnjih dvadesetak godina, znali bi sjesti ispred televizora, uzeti snimku Final foura odigranog u Gružu 2001., te bi im odmah bilo lakše.

I opet bi, iako više i ptice na grani znaju kako je Elvis Fatović pogodio za pobjedu u zadnoj sekundi četvrte četvrtine nakon sjajnog dodavanja Alena Boškovića mrežu velikog Aleksandra Šoštara na vratima velikog Bečaja, branitelja naslova, te donio pllasman u finale, skočili sa svojih mjesta, te slavili. Kao što je slavio prepuni Gruž one nezaboravne večeri 18. svibnja 2001. godine tu nezaboravnu pobjedu.

Isto je bilo i kad bi se gledala snimka finala i trenutak kad je Mile Smodlaka u produžetku pogodio za pobjedu i naslov prvaka protiv Olympiacosa dan poslije pobjede protiv Bečeja, 19. svibnja te 2001. godine. Ni tad nitko ne bi ostao sjediti na svom mjestu gledajući snimku.

Neopisiv je i danas osjećaj kad se pogleda kakva je atmosfera vladala ta dva dana u Dubrovniku!

Danas je isto tako kad se vrti film iz Budimpešte s Final Sixa 2016. godine, pogotovo snimka polufinalne pobjede protiv velikog, baš velikog PRO Recca, branitelja naslova, kao i finale (opet, kao i 2001.) protiv Olympiacosa.

I odmah bude lakše.

Jugaši su prije pet godina bili vlasnici svih pet trofeja (pobjednici Kupa Hrvatske i Regionalne lige, prvaci Hrvatske i Europe, te osvajači europskog Superkupa), a sad nakon pet trofejnih sezona u kojima su osvojili čak 14 trofeja, ostali su praznih ruku.

Danas je točno pet godina od nezaboravne večeri na Margit szigetu, kad nema tko nije od Jugaša skakao od sreće, vikao, pjevao, Danas su Jugaši u Beogradu izborili utakmicu za peto mjesto u Europi pobjedom protiv CN Marseillea, dan nakon što su porazom od AN Brescie ostali bez zadnje prilike osvojiti trofej ove sezone.

I kad je tako, kad je teško i kad ne ide, eto prisjećanja na današnji dan prije pet godina, nezaboravni četvrti lipnja dvije tisuće i šesnaeste, kad je Jug četvrti put postao prvak Europe! Kad je nakon tri izgubljena finala u gostima najjačeg europskog klupskog natjecanja dobio četvrto! Kad je prvi put u svojoj povijesti osvojio naslov na strani, u gostima, i to, ni manje, ni više, nego u zemlji vaterpola, u njegovom domu, Margit szigetu.

I odmah bude lakše.

image
Pobjedničko kupanje u Budimpešti - Jug CO je prvak Europe 2016. godine. Slave Xavi Garcia, Felipe Perrone, Vjeko Kobešćak, Paulo Obradović...
Tonči Vlašić
image
Bilo je 4. lipnja 2016. godine navijača Olympiacosa na finalu najmanje tri, četiri puta više nego Jugovih, ali se na kraju finala nisu čuli. Utihnuli su. Pjevali su Jugovi navijači...
Tonči Vlašić
image
Jugovi navijači na tribinama
image
Hrvoje Benić i Marko Bautović
Tonči Vlašić

ODLUKA O PRVAKU EUROPE Jug CO – Olympiacos 6:4

BUDIMPEŠTA, 4. LIPNJA 2016. GODINE Plivalište Alfred Hajos. Gledatelja 7.000. Suci: Alexandrescu (Rumunjska) i Margeta (Slovenija). Opunomoćenici: Moliner (Španjolska) i Lonzi (Italija).

JUG CROATIA OSIGURANJE: Bijač (10 obrana), Macan, Fatović, Lončar, Joković (1), Garcia (1), Ivanković, Vrlić, Perrone (2), Benić (1), Obradović (1), Popadić. Trener: Vjeko Kobešćak.

OLYMPIACOS: Pavić (11 obrana), Mylonakis, Delakas, Gounas (1), Fountoulis (1), Smith, Pontikeas, Ntoskas, Mourikis (1), Kolomvos, Mallarach, Vlachopoulos (1), Galanopoulos. Trener: Theodoros Vlachos.

Igrač više: Jug CO 11/3, Olympiacos 10/2

Peterci: Jug 2/2, Olympiacos –

Četvrtine: 1:1, 2:1, 1:1, 2:1

image
Kapetan Marko Bijač je podigao u Budimpešti 4. lipnja 2016. pokal prvaka Europe!
Tonči Vlašić
26. travanj 2024 23:30