StoryEditorOCM
VaterpoloJUG100

‘I idućih sto godina, i potom i novih sto, slavit će se Jug, a ježa će gutati tko u Juga dirne‘

Piše Tonči Vlašić
27. lipnja 2024. - 20:53

Prvi put u svojoj dugoj povijesti Vaterpolski klub Jug Adriatic osiguranje je dobio počasne članove. Pavo Dabrović, Davor Poković, Pero Katušić i Lukša Peko je kvartet jugaša koji se može pohvaliti kako je svoje prve utakmice igrao u Portu, koji je bio dom kluba do 1961. godine kad je izgrađen bazen u Gružu.

Zatim, priznanje su dobili svi živući igrači, koji su osvajali naslove europskog prvaka, a četiri puta je dubrovački velikan bio na krovu Europe - 1980., 2001., 2006. i 2016., te svi koji su kao igrači Juga, a još su s nama, osvojili u kapici reprezentacije olimpijsku medalju. Plus, počasnim članom kluba imenovani su svi koji su u kontinuitetu u klubu posljednjih 30 godina (Pere Dragojević, Aljoša Lončarić, Srđan Gavranić i dr. Marko Margaritoni).

SVI NA FESTI

Na Festu Juga stigli su Josip Varvodić, prvi dopredsjednik European Aquaticsa, Mladen Drnasin, predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza, Perica Bukić, izvršni dopredsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza i predsjednik TWPC European Aquatics, Renato Živković, direktor vaterpola u European Aquatics, izbornik hrvatske reprezentacije Ivica Tucak....

Stigao je i Gordan Jandroković, predsjednik Sabora Republike Hrvatske, zatim Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, naravno, ministar Branko BačićNikola Dobroslavić, župan dubrovačko-neretvanski i Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika, dubrovački biskup Roko Glasnović

Tisuće igrača, stotine trenera, članova uprave, tisuće i tisuće navijača... Koliko pobjeda, koliko pogodaka, 71 trofej u  prvih sto godina života. Samo nabrojiti imena igrača i trenera koji su doprinijeli ‘moru‘ trofeja trebalo bi više od 26 minuta koliko traje đir kroz Jugovih100, filmom kojim je počela svečanost u Portu gdje je vaterpolski velikan počeo svoj život, gdje je prije sto godina iznenadio u prijateljskoj utakmici splitskog Jadrana, aktualnog prvaka. Da to nije bilo slučajno, potvrdile su iduće godine. Jugaši su 1925. iz prve došli do prvog naslova prvaka, i uspjeli isto ukupno trinaest godina u nizu.

Potom opet silan 50-ih, pa 80-ih, a zadnjih 25 sezona nevjerojatan - 44!

- Jug nije samo sportski klub, on je simbol Grada - istaknuo je Jugov predsjednik Tomislav Dumančić.

- Poštujemo prošlost, gledamo u budućnost - dodao je Dumančić.

- Hvala i našem sponzoru, i dalje ćemo ponosno nositi ime Jug Adriatic osiguranje. Hvala gradonačelniku Matu Frankoviću, županu Nikoli Dobroslaviću, te Mihu Draškoviću, čelniku Turističke zajednice, koji su nam pomogli u organizaciji ove lijepe svečanosti. Pozdravljam izbornika Ivicu Tucka, te naše reprezentativce. Neka nam Pariz 2024. bude kao London 2012. godine - poželio je jugov čelnik.

- Neka nam živi Jug, i svi koji ste dio ove nevjerojatne priče - rekao je Mladen Drnasin, predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza nakon što je čestitao dubrovačkom stogodišnjaku na svim uspjesima.

Čestitao je i Josip Varvodić: Prekrasnu priču o prvih sto godina zaključili ste osvajanjem europskog trofeja, a iskazali ste se i u organizaciji Europskog prvenstva u vaterpolu početkom ove godine na čemu također čestitam Tomislavu Dumančiću i svim članovima Juga.

- Čestitam na odabiru lokacije za svečanost, gdje se igralo do 1961., kovale su se ovdje i u Gružu medalje, pokali, kojih je čak 71, a gdje su medalje koje su Jugaši osvojili u kapici reprezentacije... - rekao je župan Nikola Dobroslavić.

- U našem gradu smo naučili na obljetnice, kad krenemo od 500 na više, ali posebna čast je danas kad obilježavamo sto godina našeg mladića. Mnogi gradovi u svijetu se ne mogu pohvaliti da su njihovi sugrađani olimpijski pobjednici, svjetski i europski prvaci. Kad se spomene Jug u svijetu, svi znaju kako je on iz Dubrovnika - rekao je gradonačelnik Mato Franković, podsjetio na sjajnu atmosferu u Gružu za vrijeme EP-a, potporu koju je imala hrvatska reprezentacija na najvećem loptačkom događaju u povijesti grada.

- Jug je bio lanterna i pokazatelj mladima kako se može postići sve u životu, popeti se na vrh svijeta. Hvala na svemu što ste doprinijeli hrvatskom sportu - naglasio je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Branko Bačić.

- Grad Dubrovnik je poseban i fascinantan sam po sebi, a imate sportsko čudo, Juga, i čestitam svima koji su ugradili sebe u te uspjehe - riječi su predsjednika Sabora, Gordana Jandrokovića.

28. lipanj 2024 08:10