StoryEditorOCM
VaterpoloDUBROVAČKI VJESNIK NA FINALU KUPA HRVATSKE

HTV 2 od 18.30 sati - Jug lovi 17. kup, Jadran 15. trofej, dva legendarna centra Juga kontra Juga, poznato tko sudi veliko finale

Piše Tonči Vlašić
19. prosinca 2021. - 10:01

Jug Adriatic osiguranje i splitski Jadran treći put su suparnici u finalu Kupa Hrvatske, Jug 24. put u finalu, ovo je 30. izdanje natjecanja (plus dva puta je bio drugi kad se igrao turnir, svatko sa svakim, najbolja četiri, bila su to prva dva izdanja, 1992. i 1993. godine, odluka o pobjedniku je padala u ogledima Juga i Mladosti), u prethodna 23 finala (jedna ili dvije utakmice) izašao je kao pobjednik 14 puta. Jadran treći put u finalu, oba je izgubio baš od Juga, prvo krajem 2003. u dvije utakmice, drugo prije četiri godine baš u Zagrebu u posljednjoj utakmici Final 4. Jadran je bio dvostruki prvak Europe, njegova povijest se piše od 1920. godine, ali kup, najmlađe natjecanje, osvojio nije. Ni u bivšoj državi gdje mu je najveći uspjeh finale 1988., koje je izgubio od Partizana.

Istina, ne trebaju ni svi prsti jedne ruke za nabrojati pobjednike Kupa Hrvatske – Jug, Mladost, Primorje, POŠK i veži ga tu. Hoće li i dalje biti tako, ili će broj klubova, koji su osvajali trofej narasti, znat će se nakon velikog finala.

Jugaši love 66. trofej, dva puta su bili pobjednici Kupa bivše države, dakle, idu po svoj 17. kup. Gruž želi da mu u ovom stoljeću i dalje 2014. bude jedina godina bez naslova pobjednika. Hoće li uspjeti?

14 TROFEJA

Splitski Jadran je stariji od Juga, osnovan je 1920. godine. U svojim vitrinama ima 14 trofeja, dva puta prvak Europe, dva puta osvajač Comen Cupa, deset puta prvak bivše države od čega jednom pobjednik Zimskog prvenstva.

Zbog korone se prvi put u jednoj kalendarskoj godini igraju dva finala Kupa Hrvatske. Prvo su Jugaši izgubili od Mladosti, koja im je uzela u finalu doigravanja za prvaka Hrvatske i taj najvažniji domaći trofej, dok su u finalu Regionalne lige morali čestitati na pobjedi Radničkom iz Kragujevca.

Jug je mijenjao dosta u ljeto, Jadran također. Jadran puno, puno jači nego prošle sezone, u njegovim redovima su dva junaka duple krune zagrebačke Mladosti (Luka Bukić i Konstantin Kharkov), stigao je Nikša Dobud... Jugu je ostao bez nekoiko udarnih igrača (Luka Lončar, Paulo Obradović, Xavi Garcia prije svega), vratio je Mara Jokovića, doveo Stylianosa Argyropoulosa i Konstantinosa Kakarisa, dvojicu Grka. Argyropoulos je bio sjajan na Olimpijskim igrama u Tokiju. Potvrđuje to izbor u najbolju momčad turnira. Joković i nakon milijun godina sjajan.

image
Nikša Dobud (Jadran) protiv Solarisa - pobjeda 12:6 za plasman u finale
Damir Krajač/Cropix

Brojne uspjehe je Mile Smodlaka ostvario kao igrač s Jugom (poslije i kao pomoćni trener), Nikša Dobud također, u nedjeljnom finalu će obojica legendarnih jugovih centara, jedan danas kao trener kluba sa Zvončaca, a drugi i dalje u dva metra, biti kontra Juga. S druge strane je Joković svoj prvi trofej osvojio u Kupu Hrvatske 2003. godine. Nije igrao finale protiv Jadrana, ali je, tad kao 16-godišnjak, nastupio do finala, te je i on dobio na kraju zlatnu medalju. Danas ima 38 klupskih trofeja, više nego godina, a na korak je do još jednog.

HTV na svom drugom programu prenosi finale između Jug AO i Jadrana, koje na Savi počinje u 18.30 sati. 

SUCI FINALA

Veliko finale Kupa Hrvatske, njegovog 30. izdanja, sudit će Dragan Štampalija iz Tribunja i Andrej Franulović iz Rijeke. 

24. travanj 2024 19:06