StoryEditorOCM
VaterpoloDUBROVAČKI VJESNIK U DOHI

Hrvatska u finalu Svjetskog prvenstva! Drama odlučena na peterce, i sad je za nas sve za pet! Svi trčali za Anićem!

Piše Tonči Vlašić
15. veljače 2024. - 17:12

Finaleeee!!!

Hrvatska – Francuska 17:16

DOHA Aspira Dome. Suci: Michiel Zwart (Nizozemska) i Liang Zhang (Kina)

HRVATSKA: Bijač, Burić (1), Fatović (3), Lončar, Lazić (1), Biljaka (1), Vukičević, Žuvela (1), Marinić Kragić (2), Vrlić, Kharkov (2), Anić, Kržić. Izbornik: Ivica Tucak.

FRANCUSKA: Dubois, Saudadier, Crousillat, Bouet (3), Khasz (2), T. Vernoux (2), Marion Vernoux (2), Bjorch (1), Bodegas, Vanpeperstraete, De Nardi, Fontani, Nardon (1). Izbornik: Florian Bruzzo.

Četvrtine: 3:2, 3:3, 3:1, 2:5 - peterci 6:5

Trčao je Zvonimir Butić, on i Ivan Krapić su bili prekobrojni u polufinalu protiv Francuza, a trčao je jer je želio zagrliti i izljubiti prije svega Matu Anića.

- Rekao sam, čim ga je izbornik poslao na vrata u šestoj seriji, brani ovaj peterac Mate – skakao je od sreće Butić, te jurio prema Aniću, kojeg su, nakon što je obranio peterac Enzu Khaszu i bacio Francuze u očaj, prvo u bazenu ‘davili‘ od radosti Loren Fatović, Marko Bijač, zatim, kad je izašao iz vode uhvatio ga je doktor Dinko Pivalica, a zatim i Zvonimir, koji je potom jurio i ostale.

image

Mate Anić, Dinko Pivalica i Damir Luketić

Tonci Vlasic/Cropix
image

Zvonimir Butić, Mate Anić i Damir Luketić

Tonci Vlasic/Cropix

Anić, koji je odgledao utakmicu s klupe, krenuo se zagrijavati iza klupe još dok su kapetani, Marko Bijač i Ugo Crousillat, birali tko će prvi izvoditi peterce. Jerko Marinić Kragić je otvorio ‘lutriju‘, nitko nije promašio ni s jedne, ni s druge strane, i kad je krenuo dodatak, kad je opet Marinić Kragić bio neumoljiv, Tucak je pokazao – mijenjam vratara. Bijač je napustio vrata, Anić je ispisao povijest.

Anić je uzeo loptu kojoj nije dozvolio da mu ode iza leđa, kojoj je odlučen pobjednik. Kakva utakmica, kakva drama u Dohi, a kad je bilo 9:6 za naše početkom četvrte četvrtine promislili smo – gotovo je, to je to. Na kraju smo se dobro, dobro oznojili.

- Bolji smo, najbolji smo – nije skrivao sreću Marinić Kragić.

image

Jerko Marinić Kragić

Tonci Vlasic/Cropix

Uoči našeg polufinala, a nakon što je Italija dobila Španjolsku i prva uplivala u finale, te čekala tko će joj se pridružiti, Tucak je čestitao sjajnom Talijanu, kapetanu Francescu do Fulviu na pobjedi protiv europskih prvaka. Sad će u subotu biti na kontra stranama. Ulog je zlato. Hrvatska četvrti put u finalu i lovi treće zlato, a Italija će se u svom osmom pokušati popeti na tron.

- Italija i mi već imamo medalju ove godine, oni broncu, a mi srebro s Eura – naglasio je naš izbornik.

image

IvicaTucak

Tonci Vlasic/Cropix

Hrvatska – Italija je bilo finale u Zagrebu na EP-u 2010. godine, pa Hrvatska – Italija finale u Londonu na Olimpijskim igrama 2012. godine, i sad finale koje je nedostajalo, Hrvatska – Italija na Svjetskom prvenstvu 2024. u Dohi. Hrvatska je dobila oba do sad, dok je oba zlata na SP-ima osvojila protiv Mađarske (Melbourne 2007. i Budimpešta 2017. godine).

Marko Žuvela je bio jedan od petorice naših, koji su bez greške izvodili peterce. Nakon što je Anić obranio peterac, podigao je ruke u zrak. Radost na našoj klupi, radost naših navijača na tribinama.

image

Marko Žuvela

Tonci Vlasic/Cropix
image

Damir Luketić, fizioterapeut

Tonci Vlasic/Cropix
image

Marko Bijač

Tonci Vlasic/Cropix
image

Vjekoslav Kobeščak na klupi Francuske

Tonci Vlasic/Cropix
image

Thomas Vernoux

Tonci Vlasic/Cropix
image

Loren Fatović

Tonci Vlasic/Cropix
image

Ratko Rudić, Mladen Drnasin

Tonci Vlasic/Cropix
image

Jerko Marinić Kragić

Tonci Vlasic/Cropix

Što reći o polufinalu? Kvalitetniji smo, iskusniji. Imamo bolje centre, bolju vanjsku liniju, te boljeg vratara, ha, sad vratare! Francuska sjajnog Thomasa Vernouxa na vanjskoj poziciji, ali mi tu Lorena Fatovića, Jerka Marinića Kragića, na ovom prvenstvu Franka Lazića u glavnim ulogama. Protiv Srbije smo dočekali i Konstantina Kharkova. Pogađao je i sad...

Francuska je kompletnija reprezentacija od Srbije, koja ima dva igrača ekstra klase, ali ostali nisu za pet. Plus još je bila nakrcana samopouzdanjem nakon najveće pobjede protiv Mađarske. Imala je puno drugih napada, imala je i sreće, svaka, baš svaka lopta nakon obrane njihovog vratara Huga Fontanija ili bloka se odbila u njihove ruke. Pri rezultatu 9:6 napravili smo nekoliko tehničkih pogrešaka, te vratili Francusku u igru.

- Znate, u jednom trenutku, sredinom treće četvrtine gledalo me jedno 5-6 igrača i tražilo zamjenu. Mrtvi su, umorni. Potrošeni i nemam im što zamjeriti. Ni njima, ni ikome. Izvukli smo zadnji atom snage da odigramo ovo, uđemo u još jedno veliko finale, još jedno finale, u nizu. To je fantastičan rezultat za hrvatski vaterpolo i na ovo svi moramo biti ponosni - rekao je Tucak.

Bijač je bio opet pravi, a sad slavimo i Anića. Toni Popadić, koji je bio drugi vratar na EP-u, odveo nas je na Olimpijske igre u Tokio, ne zaboravlja se kako je uskočio umjesto Bijača, te spustio rampu Rusima u Rotterdamu. Tu ulogu je ovaj put za deset odradio Anić, vratar splitskog Jadrana, s diplomom u ruci Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu.

- Jesu peterci ili penali u svakom sportu sastavni dio igre. U vaterpolu sve više budući da nema više remija. Pitao sam Matu: Jesi li spreman. Veli: Jesam! Onda idi. kreni. Tako je bilo i s Popadićem u Rotterdamu. Jesam i ja sada malo umoran, ali i sretan. Ljudi, pa ušli smo u finale Svjetskog prvenstva.

image

Hrvatska, Hrvatska!!!

Tonci Vlasic/Cropix
image

Vjekoslav Kobeščak

Tonci Vlasic/Cropix
image

Toooooo!

Tonci Vlasic/Cropix
image

Matijas Biljaka

Tonci Vlasic/Cropix
image

Gooool!

Tonci Vlasic/Cropix
image

Ivica Tucak i Ante Vukičević

Tonci Vlasic/Cropix
image

Filip Kržić

Tonci Vlasic/Cropix

Doha je za nas grad sreće. Prije 14 mjeseci Vatreni brončani na SP-u, sad medalju imaju i vaterpolisti. Osigurali su svoju osmu medalju na Svjetskim prvenstvima, a u subotu od 15.30 sati po hrvatskom vremenu kreću u boj za treću krunu svjetskog prvaka!

26. travanj 2024 21:57