StoryEditorOCM
VaterpoloLIJEPA NAŠA

Hrvatska je prvak Europe, zlato oko vrata Prkoče, Jerkovića, Šušića, Burđeleza, Pavlića, Računice!

Piše Tonči Vlašić
7. rujna 2024. - 19:21
Zlato iz Gruža - gornji red, s lijeva: Ivuša Burđelez, Vlaho Pavlić, Maro Šušić, donji red, s lijeva: Mauro Prkoča, Ante Jerković i Igor Računica

FINALE Crna Gora – Hrvatska 7:7/peterci 1:3

BURGAS Gradski bazen. Suci: Peter De Jong (Nizozemska) I Alex Marquez Mas (Španjolska).

CRNA GORA: Andrija Bjelica, Stefan Vraneš, Draško Samardžić, Nikola Petrović, Ognjen Moračanin, Danilo Stupar (2), Tim Perov, Srđan Janović (2), Miloš Milinić, Balša Vučković (1), Strahinja Gojković (1), Andrija Roganović (1), Dušan Vuković. Izbornik: Miodrag Mirović.

HRVATSKA: Mauro Ivan Čubranić, Mauro Prkoča, Duje Cuzzi, Maro Šušić (2), Dominik Obuljen, Gabrijel Burburan (1), Ivuša Burđelez (2), Šime Zilić, Amar Fajković, Luka Penava, Viktor Tončinić (1), Vlaho Pavlić (1), Jakov Ćosić. Izbornik: Zoran Bajić.

Igrač više: Crna Gora 10/3, Hrvatska 5/2

Peterci: Hrvatska 1/1

Četvrtine: 0:1, 1:2, 3:1, 3:3 - peterci 1:3

Opet Jugaši, nakon 34 godine, na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja Europskog prvenstva za igrače do 19 godina.

- Sjećam se kako smo te 1990. godine u polufinalu dobili Mađarsku, igrali su tad za nju Tibor Benedek, pa Zolt Varga, a u finalu smo bili bolji od Čehoslovačke - prisjetio se Elvis Fatović, jedan od dvojice Jugaša u kapici reprezentacije bivše države, koji su 1990. godine osvojili zlato.

- Alen Bošković i ja smo bili iz Juga u reprezentaciji - rekao je Fatović, danas trener španjolske Zodiac CNA Barcelonete, koji je završnicu ovogodišnjeg Europskog prvenstva za igrače do 19 godina pratio u Barceloni na malom ekranu. Gledao je prvo utakmicu za treće mjesto. Španjolska je 55 sekundi prije kraja gubila s 9:11 protiv Mađarske, ali je uspjela izjednačiti, te slaviti na peterce. Niti jednom nije vodila tijekom četiri četvrtine. Mađarska je ogled otvorila vodstvom 3:0, 4:1, ali...

Potom je pratio finale. Hrvatska protiv Crne Gore. Petero Jugaša u kapici reprezentacije na EP-u (Mauro Prkoča, Ante Jerković, Maro Šušić, Ivuša Burđelez i Vlaho Pavlić), a u ulozi pomoćnika Igor Računica. Šestorka iz Gruža. 

Javio se nakon svake četvrtine. Prva je bila: Suha (Šušić) - Crna Gora 1:0. 

- Plitka zona obje ekipe. Crnogorci se boje našeg centra Tončinića, dok se mi oslanjamo dosta na vratara Čubranića, koji djeluje jako dobro - istaknuo je Fatović.  

Naši sjajni u obrani, ‘zalijepili‘ smo se za udarne igle Crne Gore. Poveli smo s 3:0. Pavlić je realizirao peterac, Šušić potegao iz daljine za 3:0. Prvi pogodak smo primili u finalu tek pet sekundi prije kraja druge četvrtine (Strahinja Gojković kontra), dakle, nakon 15 minuta i 55 sekundi igre! 

- Da, igramo odličnu obranu, i osim ove kontre Crne Gore, nismo imali greške. Ili sjajan blok, ili sjajan Čubranić. U napadu dobra kontrola. Crna Gora je igrala 3:3 igrača više, pretpostavljam kako će u nastavku utakmice to mijenjati jer su se naši odlično branili s igračem manje - naglasio je Fatović. 

Hrvatska se obranila u sve tri situacije s igračem manje u prvom poluvremenu. 

Iako smo u trećoj četvrtini pogotkom Gabrijela Burburana, člana riječkog Primorja Erste banka, poveli s 4:2, Crna Gora je izašla iz minusa već nakon četiri minute igre u nastavku - Srđan Janović, koji je pogodio s igračem više za 2:3, izjednačio je na 4:4 (Danilo Stupar je bio strijelac trećeg pogotka za Crnu Goru, realizirao je igrača više).

- Probili su nas izvana, te prije toga s igračem više - kratko će Fatović nakon treće četvrtine, koja je zaključena rezultatom 4:4. S druge strane povukli su naši u napadu nekoliko krivih poteza, šutirali kad nije trebalo. Ali, otvorilo se u zadnjoj četvrtini. Jugaš Burđelez je pogodio iz vanka, zatim je Tončinić bio sjajan pred golom Crne Gore unatoč tome što je ona igrala M zonu, što se srednji povukao zatvoriti igrača riječkog Primorja Erste banka.  

I opet se vraća Crna Gora, Andrija Roganović je četiri minute prije kraja četvrte četvrtine pogodio za 5:6, Stupar 47 sekundi poslije izjednačio na 6:6. Pavlić je isključen dvije minute i 15 sekundi do kraja, te je Crna Gora imala igrača više za prvo vodstvo. Uspjela je, Balša Vučković je pogodio za 7:6 minutu i 56 do kraja. Naši su baš loše odigrali u obrani, bloka gotovo da nije bilo.

Točno 59 sekundi prije kraja izborili smo igrača više, izbornik Zoran Bajić je zatražio minutu dogovora. Hoće li Hrvatska uspjeti iskoristiti igrača više, te izjednačiti? Hoće. Pavlić je asistent, a Burđelez strijelac - 7:7. Ostalo je još 39 sekundi igre. Uspjeli smo se obraniti. 

Peterci? Sjajan Čubranić, majstore, samo su ga jednom uspjeli prevariti Crnogorci u četiri serije, a s druge strane sjajni naši, svi su pogodili - Pavlić, Burđelez i Cuzzi! Nismo trebali izvoditi ni četvrtu seriju. Hrvatska je prvak Europe!!!

I da ne zaboravimo, Fatović i Bošković su 1990. osvojili zlato također u Bugarskoj, tad se igralo u Varni, sad u Burgasu.

- Zaslužili smo naslov! - podvukao je na kraju Fatović.

Osma medalja Hrvatske na EP-ima za igrače do 19 godina. Prvo zlato. Treća sreća u finalu. Prva dva smo izgubili (1994. i 2004.). Imamo i pet bronci (1996., 1998., 2010., 2012. i 2014.)! Nakon sedam godina mlađi uzrasti Hrvatske na pobjedničkom postolju, zadnja medalja je bilo srebro na SP-u do 20 godina 2017. godine u Beogradu. Crni niz je prekinut na sjajan, sjajan način! 

16. rujan 2024 19:50