StoryEditorOCM
VaterpoloGRAD DUBROVNIK IMA POVIJESNU PRILIKU

Hoće li se medalje na Europskom prvenstvu vaterpolista 2024. godine dijeliti u Gružu?

Piše Tonči Vlašić
9. studenog 2023. - 22:21

Hoće li se medalje na Europskom prvenstvu vaterpolista u siječnju 2024. godine dijeliti u Gružu? Sve će se znati za dan, dva, najviše tri. Povijesna je ovo prilika za Grad Dubrovnik, iduća godina je velika obljetnica, sto godina od prve vaterpolske utakmice, koja je odigrana 1924. na Porporeli…

Redom, unatrag dva desetljeća ozbiljno se razmišljalo o domaćinstvu, kandidatura Grada Dubrovnika je već bila spremna. Dobro se pamti kako je u brošuri bio crtež Bazena u Gružu te crtež bazena u Gospinom polju. Naime, za domaćinstvo EP-a trebala su tad dva bazena (turnir vaterpolista u jednom, vaterpolistica u drugom). Taj bazen u Gospinom polju desetljećima je živio u planu Sportskog centra Gospino polje u kojem je trebalo napraviti i nogometni stadion s atletskom stazom, zatim pomoćno nogometno igralište…

Nažalost, ništa se od toga nije napravilo, te je kandidatura ostala u nekoj ladici. Ni Bazen u Gružu dva desetljeća poslije te ideje još uvijek nema bazen za rasplivavanje, ali ovo je sad izvanredna okolnost. Neko ‘ludo’ vrijeme. Rat bijesni u Izraelu, koji je trebao početkom 2024. godine biti domaćin EP-a. Nedavno je donesena očekivana odluka – ništa od EP-a u Izraelu, te se krenulo tražiti rješenje, tko umjesto njega?

Kako se nije našao grad koji bi preuzeo domaćinstvo, EP se počeo dijeliti. Vaterpolisti i vaterpolistice, oglasila se LEN-a, ne moraju biti skupa, u istom gradu, ni u istoj državi.

Ni u Dubrovniku ne bi bili svi vaterpolisti, svih 16 reprezentacija, već bi se igrale dvije skupine i završnica, a dvije skupine bi bile u Crnoj Gori.

U tom slučaju bi osam reprezentacija bilo u Dubrovniku u kojem bi se dnevno igrale dvije utakmice. Bilo bi vremena između utakmica i za zagrijavanje. Bilo bi vremena od jutra za treninge reprezentacija u ovakvom Gružu kakav je, a nikakav je za nešto više…

Što se tiče smještaja, termin je početak 2024. godine, od 3. do 16. siječnja. Bez problema bi se našlo rješenje za smjestiti sudionike. 

Hrvatski vaterpolski savez se oglasio. Zainteresiran je za domaćinstvo turnira vaterpolista. Ukoliko bi se uključio i Vaterpolski savez Crne Gore, to bi bila ruka više da se realizira ideja da Dubrovnik nakon Splita i Zagreba postane treći hrvatski grad u kojem će se okruniti najbolja muška vaterpolska reprezentacija Europe. Podsjetnik, Split je bio dva puta domaćin EP-a, i to zadnjeg koji je 2022. održan u Spaladium Areni, dok je prvi put ugostio prvenstvo 1981. godine. Zagreb je bio domaćin EP 2010. godine. Dubrovnik, s obzirom na to što ima od sportske infrastrukture, a što znači u svijetu vaterpola, ima sad povijesnu priliku!

Da, sve će se znati za dan, dva, tri... 

image

Gotovo je, Hrvatska je prvak Europe 2022. godine - nema kraja sreći našeg izbornika Ivice Tucka

Vladimir Dugandzic/Cropix
image

‘Poletio‘ je od sreće Toni Popadić u Spaladium Areni 2022. godine na EP-u. Hrvatska je zlatna

Tom Dubravec/Cropix
28. travanj 2024 07:28