StoryEditorOCM
VaterpoloPRVENSTVO HRVATSKE |

GRUŽ SE PROBUDIO NA SAVI Miloš udario Papanastasioua, a potom Jug ‘udario‘ Mladost, te zgrabio s obje ruke jedinicu za doigravanje!

Piše Tonči Vlašić
13. ožujka 2021. - 18:52

Jugaši su zgrabili s obje ruke jedinicu u doigravanju za prvaka, i to pobjedom 11:10 na Savi protiv najvećeg rivala, zagrebačke Mladosti, i to samo dva dana nakon što su doživjeli težak udarac, izgubili od Solarisa u Šibeniku.

Prije nego je Solaris potpisao tu najveću senzaciju u domaćem prvenstvu, dobio prvi put Juga u zadnjih četvrt stoljeća, najuspješnija naša momčad posljednjih godina doživjela je i najteži europski poraz u povijesti (3:18 od PRO Recca, a zatim 48 sati poslije izgubila i od Marseillea u Ligi prvaka). Međutim, i unatoč ta dva poraza osigurala je i prije zadnjeg, trećeg turnira skupine, plasman na završni turnir europske Lige prvaka, a sad im je u ruci i jedinica za doigravanje za prvaka Hrvatske.

Daniil Merkulov i Loren Fatović su pogađali za 1:0 odnosno 2:1 vodstvo Juga. Mladost je na 1:1 izjednačila pogotkom Luke Bukića, a do vodstva 3:2 stigla pogocima Marina Dašića te drugim pogotkom Bukića. Paulo Obradović je anulirao vodstvo Mladosti – 3:3 (rezultat prve četvrtine). Početkom druge četvrtine možda ključni trenutak utakmice. Mladost je derbi dočekala bez Konstantina Kharkova, sjajnog Rusa, junaka finala Kupa Hrvatske (sedam pogodaka je dao Jugu na Kantridi), a tad je ostala bez još jednog udarnog igrača. Bez prava zamjene isključen je reprezentativac Mladosti Lovre Miloš zbog udaranja u vrat Alexa Papanastasioua. Fatović je realizirao peterac, a potom je pogodio Obradović, te još jednom Fatović.

Jugov niz od četiri pogotka prekinuo je Bukić, a drugu četvrtinu zaključio Fatović s nova dva pogotka (5;8). Lazić i Dašić su doveli Mladosti na pogodak zaostatka početkom treće četvrtine nakon čega je Merkulov strijelac za 9:7 vodstvo Juga. Zatim je za Mladost pogodio Andro Bušlje. Mladost je potom imala napad s igračem više za izjednačenje, a kad nije uspjela, Xavi Garcija je strijelac za 10:8 Juga, a Papanastasiou iz peterca za 11:8 (Fatović je osvojio loptu, pobjegao u kontru, te izborio peterac). Bukić je minuti i pol prije kraja treće svojim petim pogotkom postigao deveti pogodak za Mladost.

Dugo je na semaforu pisalo 9:11. To nije uspio promijeniti ni Fatović iz peterca četiri minute i 22 sekunde do kraja. Ivan Marcelić je obranio. Kazna za propušteno je stigla: Bušlje je zatim novim eurogolom doveo Mladost opet na pogodak zaostatka. Domaćin je imao zadnji napad, pokušavao doći na izjednačenja iako je to i dalje bio rezultat koji je Jugu donosio jedinicu. Ali, Vjeko Kobešćak, Jugov trener, povukao je dobar potez. 'Zamiješao' je tri obrane: prvo presing, pa povratak u zonu nakon čega su izašli u 4-2, te iznenadili Mladost, obranili prednost i zgrabili 'jedinicu'.

Suđenje je bilo baš loše.

image
Slave Jugaši foto: G. Scala/Deepbluemedia/Inside

13. KOLO HAVK Mladost – Jug AO 10:11

ZAGREB Bazen na Savi. Bez gledatelja. Suci: Alessandro Severo i Luca Castagnola (obojica iz Italije).

HAVK MLADOST: Marcelić (13 obrana), Radu, Miloš, Biljaka, Lazić (2), Dašić (2), Bukić (5), Bušlje (2), Visković, Bajić, M. Vrlić, Brnetić, Jurlina, J. Vrlić. Trener: Zoran Bajić.

JUG ADRIATIC OSIGURANJE: Popadić (8 obrana), Obert, Fatović (5), Lončar, Kržić, Garcia (1), Tomasović, Merkulov (2), Papanastasiou (1), Žuvela, Benić, Obradović (2), I. Vukojević. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Igrač više: HAVK Mladost 13/5, Jug AO 11/4

Peterci: HAVK Mladost 2/2, Jug AO 3/2

Četvrtine: 3:3, 2:5, 4:3, 1:0

DOMAĆE PRVENSTVO / POREDAK OD 1. DO 6. MJESTA

1. Jug 33 boda / 12 utakmica, 2. Mladost 30 bodova / 12 utakmica, 3. Jadran Split 27 bodova / 11 utakmica, 4. Primorje EB 21 bod / 11 utakmica, 5. Solaris 18 bodova / 11 utakmica, 6. Mornar BS 18 bodova / 11 utakmica.

27. travanj 2024 00:34