StoryEditorOCM
VaterpoloBITKA ZA TREĆI HRVATSKI SUPERKUP

Gruž i Zvončac love trofej u gradu Dražena Petrovića i Ivice Tucka. Tko dobije prvu četvrtinu, i to dva razlike, taj je izgubio!

Piše Tonči Vlašić
22. listopada 2024. - 15:45

Jugaši bi u Višnjik, Jadran bi na Savu, vjerojatno da ih se pita tako bi izabrali kad već treba naći neutralni teren, ali igrat će se u srijedu u Šibeniku, u Crnici. Kome ona neće biti crna, tko će osvojiti hrvatski Superkup, aktualni prvak (Jadran) ili osvajač Kupa (Jug Adriatic osiguranje)? 

Lani su Jugaši u Višnjiku uzeli Kup Hrvatske, a prije dvije sezone tamo prvo izdanje domaćeg Superkupa. Tad, prije dvije sezone, Jadran je na Savi osvojio prvi (i do danas jedini) Kup Hrvatske, a prošle sezone u domu Mladosti uzeo je drugo izdanje domaćeg Superkupa. 

Pamtimo riječi Jure Marelje nakon što je lani u Zagrebu odveo splitski Jadran do hrvatskog Superkupa: ‘Ovo je kao jedan Bronhi, lakše se diše’. 

Jure je Šibenčanin, igrao je za Juga, a sad vodi Jadrana. Njegov otac Željko je bio košarkaš Šibenke, igrao je s Draženom Petrovićem onu legendarnu utakmicu finala za prvaka bivše države 1983. godine. Šibenka je dobila Bosnu, slavila naslov, a onda taj naslov morala vratiti. Baldekin još i danas nije zaboravio tu nepravdu, i više od četiri desetljeća poslije se ne može oteti dojmu kako je politika umiješala prste, kako Šibenka nije smjela biti prvak, već je to morala biti sarajevska momčad. Željko je tad bio kapetan, a koji je doprinio i ulasku ‘narančastih’ u najveći rang. 

Međutim, Jure umjesto na Baldekin, na parket, finuo je u bazen, tad u vodu Svetog Ivana gdje je bio zimski dom Solarisa. Ne možemo ovo s Draženom nikako preskočiti, jer je dan prije odluke o vaterpolskom Superkupu sve u Šibeniku u znaku obilježavanja šest desetljeća od rođenja košarkaškog Mozarta. Dražen Petrović, ma to svi znaju, rođen je 22. listopada 1964. godine, kao i to da nas je napustio onog crnog ponedjeljka, 7. lipnja 1993. godine. 

image

Spomenik Draženu Petroviću u Šibeniku

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image

Ivica Tucak u dresu Košarkaškog kluba Šibenka - poklon od ‘Narančastih‘ nakon povratka sa zlatom sa SP-a u Dohi 2024. godine

Niksa Stipanicev/

Šibenik je i grad Ivice Tucka, najuspješnijeg hrvatskog vaterpolskog izbornika. Dva puta je Hrvatsku odveo do naslova svjetskog prvaka, plus jedno srebro, plus dvije bronce, zatim jednom na krov Europe, plus srebro, plus bronca, na Olimpijskim igrama dva puta do srebra...

Večeras je s početkom u 20 sati u Cinestar kinu u centru Dalmare svjetska premijera filma ‘Dražen‘ redatelja Danila Šerbedžije, a točno 24 sata poslije bitka u Crnici za treći hrvatski Superkup. 

Tko će se u srijedu navečer u Šibeniku moći pohvaliti kako vodi u Superkupu s 2:1, Gruž ili Zvončac? U oba prethodna Superkupa isti suparnici, u Višnjiku u sezoni 2022./23. 14:11 za Jug Adriatic osiguranje, a na Savi u sezoni 2023./24. 13:11 za Jadran. 

U Višnjiku je to bila večer Mara Jokovića, on je vodio Juga do trofeja, uz njega ‘letjeli’ su i drugi. Bio je najtrofejniji hrvatski vaterpolist svih vremena sjajan i u odluci o pobjedniku drugog izdanja Superkupa, ali Marelja je na Savi imao više raspoloženih igrača. Josip Vrlić je nakon Mara Jokovića upisan na listu: MVP Superkupa.

Što je još super zanimljivo uoči trećeg hrvatskog Superkupa? Jedini igrač koji je osvojio oba Superkupa je Dubrovčanin Loren Fatović, koji je prije samo tri dana u prvom ogledu Jadrana i Jug Adriatic osiguranja u novoj sezoni postigao čak šest pogodaka, te bio najzaslužniji za 15:12 pobjedu za bodove u Regionalnoj ligi splitskog sastava. 

Loren je mali od Elvisa, legendarnog kapetana Jug Adriatic osiguranja, koji je jedini dva puta u toj ulozi podizao pokal prvaka Europe, bilo je to 2001. i 2006. godine (Gruž je četiri puta bio prvak Europe, ima ukupno osam europskih trofeja, Elvis je osvajao i EuroCup 2000., te europski Superkup 2006.). 

Još 2017. godine, kad je Loren s Hrvatskom osvojio prvi put naslov svjetskog prvaka, bilo je to u Budimpešti, pamtimo Elvisove riječi: Do jučer je Loren bio mali od Elvisa, a sad se govori ovo tamo ti je otac od Lorena Fatovića. 

Lolo, kako ga od milja zovu, uvelike je doprinio što je Hrvatska na sva tri velika natjecanja u ovoj, 2024. godini, jedina na svijetu, bila na pobjedničkom postolju (europski doprvak, svjetski prvak te olimpijski doprvak). Jadran u ovoj sezoni ima plus najboljeg vratara svijeta, Dubrovčanina Marka Bijača. Ima Jerka Marinića Kragića, ima Zvonimira Butića... Nedostaju mu Ivan Marcelić, Mate Anić, Konstantin Kharkov, Luka Bukić, Matijas Biljaka, Đuro Radović... Većina su otišla u zagrebačku Mladost, potonji u Novi Beograd.

Kao i Zvončac, tako je i Gruž izgubio širinu, prije svega tu mislimo na odlazak Hanesa Daubea i Franka Lazića, a prošle sezone, gledajući njezin veći dio, nema od standardnih ni Ivana Vukojevića, ni Gorana Grgurevića (sad je drugi centar Branimir Herceg, jedino novo ime u Jugu)...

Ali ima Jug Tonija Popadića, ima Marka Žuvelu, ima Rina Burića, ima Filipa Kržića, ima Španjolca Sergi Cabanasa, ima, naravno, Mara Jokovića. Ima Vlaha Pavlića, najboljeg strijelca nedavno završenog EP-a za igrače do 19 godina na kojem je Hrvatska bila zlatna. 

Jure Marelja ili Jugov trener Vjeko Kobešćak, tko će uspjeti u srijedu navečer izvući najbolje od svoje momčadi? 

S obzirom na događanja u hrvatskom vaterpolu ovog ljeta, ojačanu zagrebačku Mladost, stoji kako Zvončac i(li) Gruž najprije do trofeja mogu doći u hrvatskom Superkupu. I zbog toga je bitka za Superkup dodatno super zanimljiva. 

Ogled između aktualnog prvaka (Jadran) i osvajača Kupa Hrvatske (Jug Adriatic osiguranje) izravno prenosi Sportska televizija. I da ne zaboravimo, tko dobije prvu četvrtinu s dva razlike, taj je izgubio! - tako je barem bilo u prethodna dva izdanja Superkupa, kao i to: tko dobije drugu četvrtinu s 5:2, a četvrtu s 3:2, taj je pobijedio...

SJEĆANJE NA PRVI HR SUPERKUP

Jug AO (prvak) – Jadran (osvajač kupa) 14:11

ZADAR Bazen u Višnjik. Suci: Copić i Štampalija (obojica iz Šibenika).

JUG ADRIATIC OSIGURANJE: Popadić (11 obrana), Burđelez, Fatović (2), Zvono, Joković (4), I. Vukojević, Biljaka (1), Lazić (2), Kržić (1), Kakaris (2), Grgurević (2), Žuvela, Jurišić, Mozara. Trener: Vjeko Kobešćak.

JADRAN SPLIT: Marcelić (10 obrana), Burić (1), Marinić Kragić (3), Čagalj, Butić, Pejković, Bukić, Tomasović, Delić (1), Dobud (2), Šetka (3), Dužević (1), Stričević, Zović. Trener: Mile Smodlaka.

Igrač više: Jug AO 4/10, Jadran 5/13

Peterci: Jug AO 1/1, Jadran 1/1

Četvrtine: 3:5, 5:2, 3:2, 3:2.

image

Vaterpolisti Jug Adriatic osiguranja slave osvajanje prvog hrvatskog Superkupa u zadarskom Višnjiku (sezona 2022./23.)

Jure Miskovic/Cropix

SJEĆANJE NA DRUGI HR SUPERKUP

Jadran (prvak) – Jug AO (osvajač kupa) 13:11

ZAGREB Bazen na Savi. Suci: Franulović (Rijeka) i Copić (Šibenik).

JADRAN SPLIT: Anić (6 obrana), Radan, Marinić Kragić (3), Biljaka, Butić, Pejković (1), Pavlović, Kharkov (1), Đ. Radović (3), J. Vrlić (1), Fatović (3), Dužević (1), Marcelić, Janković. Trener: Jure Marelja.

JUG ADRIATIC OSIGURANJE: F. Čubranić (8 obrana), Burđelez, Djerkovic, Lazić (1), Joković (4), Merčep, Daube (2), Cabanas (2), Kržić, Burić (1), Grgurević (1), Žuvela, Brzica, Prkoča. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Igrač više: Jadran 8/13, Jug AO 8/17

Peterci: Jadran 1/1

Četvrtine: 2:4, 5:2, 3:3, 3:2.

image

Nikolina Brnjac uručuje pokal pobjednika Superkupa Jerku Mariniću Kragiću, kapetanu splitskog Jadran (sezona 2023./24.)

Damir Krajac/Cropix
22. listopad 2024 15:49