StoryEditorOCM
VaterpoloTKO ĆE BITI DOMAĆIN EP-A ZA VATERPOLISTE?

Dubrovnik ovu priliku ne smije propustiti, ako se na kraju odluči kako će samo Hrvatska biti domaćin, Gruž već ima prijedlog: Naša želja je ...

Piše Tonči Vlašić
10. studenog 2023. - 15:53

Vaterpolski Dubrovnik ne želi propustiti povijesnu priliku, te želi biti domaćin jednog dijela Europskog prvenstva za vaterpoliste. Užarile su se linije, Gruž traži blagoslov Hrvatskog vaterpolskog saveza, naravno, Vlade i premijera Andreja Plenkovića kako bi prvo Hrvatska dobila domaćinstvo, a zatim da svi u hrvatskom vaterpolu dignu ruku da dio kolača pripadne Dubrovniku jer, kad će, ako neće sad Bazen u Gružu ugostiti odluku o najboljim reprezentacijama starog kontinenta.

Već smo pisali, dvije od četiri skupine i odluka o najboljima je želja Dubrovnika, a preostale dvije skupine, takav je bio prvi prijedlog, u Crnoj Gori. Blizina, automatski manji troškovi. Bio bi to nastavak suradnje Hrvatskog vaterpolskog saveza i Vaterpolo (i plivačkog) saveza Crne Gore. U tom slučaju Gruž bi mogao odgovoriti pozitivno na sve zahtjeve jer puno toga fali u hramu vaterpola za nešto više. Ali, ugostiti osam reprezentacija jer bi preostalih osam bilo u Crnoj Gori, to može.

Kad bi dvije skupine bile u Gružu, to bi značilo dvije utakmice dnevno, ne bi trebao bazen za rasplivavanje, kojeg nema, jer ne bi bila gužva, ne bi se ‘lijepila‘ utakmicu na utakmicu, a što je slučaj kad je jedan grad (bazen) domaćin svih 16 muških reprezentacija, a da ne zaboravimo i 12 ženskih, koje neće, kad se već, nažalost, dogodio rat u Izraelu, igrati u istom gradu s vaterpolistima.

Plus, kad je u pitanju grad Dubrovnik, igra se zimi, početkom siječnja, od 3. do 16., te problema za smjestiti osam reprezentacija i službene osobe, te navijače, ne bi bilo.

PRIOPĆENJE HVS-A

Iako se uveliko piše - Zagreb domaćin EP-a za vaterpoliste 2024. godine, Hrvatski vaterpolski savez je u svom priopćenju, kojeg je potpisao predsjednik Mladen Drnasin istaknuo: Vrlo brzo ćemo izići u javnost s daljnim informacijama, ali u ovom trenutku bi bilo neozbiljno spominjati potencijalni grad domaćin dok još nismo ni s kim obavili razgovore.

U prvom dijelu pripopćenja stoji: U situaciji odgode natjecanja u Izraelu i u posebnoj situaciji u kojoj se našao europski vaterpolo, Hrvatski vaterpolski savez je iznio zainteresiranost preuzimanja organizacije muškog dijela turnira u Hrvatskoj. Mi smo među najozbiljnijim kandidatima u tom pogledu i bila bi nam svako osobita čast organizirati takvo natjecanje. U novonastalim okolnostima pomanjkanja vremena u organizaciji takvog natjecanja, nije realno jamčiti spektakl na razini kakav smo imali prošle godine u Splitu, u Spaladium Areni, a na čemu su nam čestitali svi inozemni prijatelji i partneri. No, napravit ćemo sve kako bi Europsko prvenstvo održali na izuzetno visokoj razini. Hrvatska kao aktivan član European Aquaticsa, posebno u dogovoru i suradnji s prvim dopredsjednikom European Aquaticsa, dr. Josipom Varvodićem je na tragu organizacije još jednog lijepog, a u biti najjačeg sportskog natjecanja našeg sporta u Europi. Jasno da nam je u tom pogledu ključna pomoć koju smo uvijek imali od Vlade Republike Hrvatske i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, te naravno suradnja s gradom domaćinom.

Europska organizacija je, potvrđeno je, ponudila je Hrvatskom vaterpolskom savezu domaćinstvo EP-a za vaterpoliste. Oglasio se vaterpolski Dubrovnik koji ne želi propustiti priliku koja se ukazala u ovim izvanrednim okolnostima.

- Da, nema dileme kako je ovo povijesna prilika za Dubrovnik. Istina je kako smo u našoj želi da budemo domaćini razgovarali s ljudima iz Crne Gore, ali ako se odluči da samo Lijepa naša bude domaćin, već razmatramo mogućnost, razgovaramo da dvije skupine budu u Zagrebu, a dvije u Dubrovniku. Naša želja je dovesti EP u Gruž – istaknuo je Željan Konsuo, dopredsjednik Vaterpolskog kluba Jug Adriatic osiguranje i Hrvatskog vaterpolskog saveza, te član vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora i Nacionalnog vijeća za sport kojeg je imenovala Vlada RH na čelu s Andrejom Plenkovićem.

Bazen u Gružu ima najveći kapacitet uzimajući u obzir sve zatvorene bazene u Hrvatskoj, te u Crnoj Gori. Plus, postoji mogućnost postavljanja montažnih tribina u hramu vaterpola. Zagreb je bio domaćin 2010. godine, Split dva puta, 1981. i 2022. godine. Dubrovnik u normalnim okolnostima nema mogućnost, ali u ovim...

Hrvatski vaterpolisti brane naslov. Hoće li se 16. siječnja 2024. godine u Dubrovniku dijeliti medalje na Europskom prvenstvu za vaterpoliste?

Sve će se, svi ističu, znati za dan, dva. Nema dileme kako je ovo povijesna prilika za vaterpolski Dubrovnik.

27. travanj 2024 23:48