StoryEditorOCM
VaterpoloDUBROVAČKI VJESNIK U DOHI

Bonne journée monsieur Kobescak, poslije povijesnog uspjeha, a u očekivanju polufinala o svemu pomalo: ‘Ne, ali, meni je Jug uvijek na prvom mjestu...‘

Piše Tonči Vlašić
14. veljače 2024. - 15:05

Uoči četvrtfinala Dohe se slatko nasmijao kad je rekao kako Hrvatsku nakon što pobjedi Srbiju čeka Francuska. Nakon toga, kad je rekao: šalu na stranu‘, pričao je kako je u sportu sve moguće, ali kako do sad Francuska, koju on vodi, nije uspjela napraviti taj korak.

Gubila je sa 7:3 i 8:4, Mađarska nije iskoristila peterac, a na kraju, zadnji napad, zvao je minutu dogovora nakon koje je Thomas Vernoux pogodio iz daljine, i ode Francuska u polufinale, do svog najvećeg uspjeha u povijesti na SP-ima.

Prošle godine, bilo je to u Fukuoki na prethodnom SP-u, ušao je u svlačionicu nakon poraza 6:7 u četvrtfinalu od Španjolske, kad su bili vraški blizu pobjede, međutim, nisu uspjeli: ‘Nema problema, sljedeći put ćemo dobiti!‘. Je li to bilo kako bi utješio igrače ili uvjerenje kako će se to idući put dogoditi?

- Iskreno, ne sjećam se toga. Svašta kaže čovjek u tim trenucima da sebi olakša trenutak… Ali, ono što znam, za Francusku je vrlo važno da smo prije Olimpijskih igara u Parizu došli jednom među završne četiri. Skinuli smo taj velik pritisak kojeg i sami sebi stavljamo zbog Olimpijskih igara u Parizu. Ovo je enorman, povijesni uspjeh za francuski vaterpolo, vrlo važan i za svjetski vaterpolo i potvrda kontinuiteta kroz dvije sezone. Nakon Tokija imamo dobrih rezultata, stalni napredak, a nadam se kako to može ići i još malo bolje – kaže Kobešćak, koji je bio na klupi hrvatske reprezentacije dok je na njoj glavnu riječ imao Ratko Rudić.

Ne zaboravlja se, on i Elvis Fatović pomoćnici kad je Hrvatska u Zagrebu bila prvi put europski prvak, a isto tako pomoćnik u Londonu kad je Hrvatska jedini put do sad bila olimpijski pobjednik.

Unatrag nekoliko godina zvali su ga Francuzi, u dogovoru s upravom Jug Adriatic osiguranja to je prihvatio. Kobešćak je najtrofejniji trener u povijesti dubrovačkog kluba, koji je najtrofejniji hrvatski sportski kolektiv, ne samo vaterpolski. Kao igrač sa zagrebačkom Mladosti je nizao uspjehe. Iza njega je ‘milijun‘ utakmica. Je li kod minus četiri početkom treće četvrtine vjerovao u povratak i u ovakav epilog protiv Mađarske?

- Protiv Australije u osmini finala sam mislio kako se nećemo izvući jer smo krenuli izvan dogovora, no tad je to bilo i zbog kvalitete Australije, koja je u trećoj četvrtini značajno pala jer nema toliki fond igrača. S Mađarima smo krenuli nesigurno, zabili su nam osam golova do poluvremena, neke vrlo lagano. Nisam mislio, no stvarno se psihologija okrenula,a ona je dosta dobra u ovoj reprezentaciji. Ono što je jako dobro je fizička spreman, francuski sustav rada daje plodove i mi u svim utakmicama fizički izgledamo jako dobro i ne padamo u drugom dijelu ili krajem utakmice. No, opet, nisam očekivao preokret. Ali, Mađari su u trećoj i četvrtoj radili neshvatljive greške. Nešto je bilo i do nas, i s jednom dozom kvalitete, sreće, to je u momčadskom sportu uvijek tako, došli smo do povijesnog uspjeha koji će dosta zvoniti bez obzira kako će biti u nastavku natjecanja.

Zatim je otkrio.

- Stigle su poruke, čestitke i od najviših tijela Francuske, i od ministrice, i od direktora za sport. Ovaj će rezultat promijeniti budućnost vaterpola u Francuskoj do Los Angelesa.

image

Vjeko Kobešćak na klupi Francuske na SP-u u Dohi

Tonči Vlašić/

Ako itko zna Hrvatsku, njene igrače, zna Kobešćak.

- Hrvatska je uz Italiju momčad koja Francuskoj najmanje odgovara. To su dvije momčadi kojima Francuska nije uspjela doći ni blizu. Hrvatska ima veliki broj igrača, puno oružja. Teško je zaustaviti sve. Centarski par će uvijek donijeti desetak igrača više, imaju golmana koji je trenutno najbolji na svijetu, koji se diže iz utakmice u utakmicu i koji uz jednu dobru obranu poskida sve što dođe do njega. Hrvatska zatim ima i vanjsku liniju koja je vrhunska, i desna strana s Vukičevićem, koji je s promjenom pozicije, dobio skroz novi zamah, zatim Žuvela koji dobiva na zrelosti, Rino Burić koji je x faktor i koji može odigrati svaku poziciju podjednako dobro i na to dolazi Loren Fatović, koji vodi igru o kojeg je u principu nemoguće zaustaviti, jedan od onih igrača uz Di Fulvia i Denesa Vargu koji imaju uvijek pet šest rješenja i onda je to teško braniti.

Što može Francuska u polufinalu?

- Mađarska je bila favorit, a Hrvatska je još veći i nama je prvenstveno važno sad emotivno i psihološki pripremiti momčad. Maloprije sam rekao, dosta treba raditi na psihološkoj pripremi. Ovo situacija je ipak novost za dosta naših igrača, kako se ponašati, shvatiti da počinje skroz novi turnir s ove dvije utakmice.

Je li već Vjeko Kobešćak dobio ponudu za nastavak suradnje s Francuzima i nakon Olimpijskih igara u Parizu?

- Ne, ali, meni je Jug uvijek na prvom mjestu. O svemu ćemo razgovarati kad Jug kaže svoju riječ – naglasio je Kobešćak.

image

Enzo Khasz i Vjeko Kobešćak slave pogodak Thomasa Vernouxa za pobjedu Francuske u četvrtfinalu protiv Mađarske

Tonči Vlašić/
28. travanj 2024 11:57