StoryEditorOCM
VaterpoloDUBROVAČKI VJESNIK U DOHI

Bila je to jednosmjerna utakmica nakon koje pobjednik nije pretjerano slavio, a zašto nije, pojasnio je izbornik osvajača bronce na SP-u

Piše Tonči Vlašić
17. veljače 2024. - 11:54

Jedno je isto kao na Europskom prvenstvu prošli mjesec, Španjolska, Italija i Hrvatska na pobjedničkom postolju. Pitanje je samo tko će na Svjetskom prvenstvu na kraju biti prvi, a tko drugi. Finale u kojem naši igraju protiv Italije počinje u 15.30 sati po hrvatskom vremenu. 

Ogled za broncu između Španjolske i Francuske bio je lišen neizvjesnosti, 4:1 u prvoj četvrtini za aktualne europske prvake, u drugoj 7:3, u trećoj 10:4... Na kraju 14:10. Francuzi nakon povijesnog uspjeha - pobjede protiv Mađarske, branitelja naslova, u četvrtfinalu, te polufinala u kojem su poraženi od nas na peterce, jednostavno su potonuli.

Uoči utakmice za treće mjesto bilo je jasno kako će jedan Jugaš doma s broncom. Uspio je to španjolski reprezentativac Sergi Cabanas, a ne trener Vjeko Kobešćak, koji vodi Francuze. Španjolska nije pretjerano slavila, njoj je bio cilj uzeti zlato i u Dohi, kao što im je cilj zlato i na Olimpijskim igrama u Parizu.

Pamtit će se ova bronca, kao što je rekao španjolski izbornik David Martin, po tome što moja momčad ne silazi s postolja.

U redovima pobjednika Unai Aguirre je imao 13 obrana, Alvaro Granados i Bernat Sanahuja su postigli po četiri pogotka, Felipe Perrone tri, a kako je tek asistirao... Cabanas je krao lopte, blokirao, napravio veliki posao u obrani. Igrao je 20 minuta. S druge strane Hugo Fontani je zaustavio 4 lopte, Thomas Vernoux je uspio uputiti samo tri šuta, a postigao je dva pogotka...

image

Vjeko Kobeščak na klupi Francuske

Tonči Vlašić/

Španjolska je osvojila svoju desetu medalju na SP-ima, četvrtu u nizu. Bila je brončana i na prethodnom SP-u 2023. u Fukuoki, prije toga zlatna u Budimpešti 2022., te srebrna u Gwangju 2019. godine. Sad ukupno ima tri zlata, četiri srebra i tri bronce. Samo je Mađarska bila više puta na pobjedničkom postolju (dvanaest puta: četiri zlata, sedam srebrnih i jedna brončana medalja). Mađarska je u prvoj utakmici dana s 18:16 na peterce dobila Crnu Goru u utakmici za sedmo mjesto.

U drugom bloku u Dohi igraju se zadnje dvije utakmice SP-a, prvo za peto mjesto Grčka – Srbija, a nakon toga finale Hrvatska – Italija. Da, u usporedbi s EP-om, na SP-u je isto i to da je Hrvatska opet u finalu. 

26. travanj 2024 21:25