StoryEditorOCM
VaterpoloPOČINJE SVJETSKO PRVENSTVO

Andro Bušlje, najtrofejniji igrač u povijesti SP-a, nakon 17 godina prvi put ispred televizije, a ne na televiziji: ‘Grci su mi rekli kako će sad...‘

Piše Tonči Vlašić
21. lipnja 2022. - 09:23
Andro Bušlje slavi pogodak u polufinalu SP-a 2007. protiv Srbije (slavi i Miho Bošković, tužan je Andrija Prlaionović)Vladimir Dugandžić/Cropix/

Bilo je to prije 17 godina, a čini mi se kako je bilo jučer - Andro Bušlje je debi na Svjetskom prvenstvu imao 2005. godine. Hrvatska četvrta. Poraz od Grčke u utakmici za broncu.

- Joj, znaš čega se sjećam kad je ta utakmica u pitanju? – upitao je on nas.

Čega?

- Sjećam se, Teo (Đogaš - op.a) je presjekao napad Grka, te u kontri pogodio za vodstvo 9:8. Sjećam se kako ljubi šaku nakon što je postigao pogodak... Ipak, otišla je utakmica u produžetak, a u njemu, pri rezultatu 10:10, zadnji napad Grčke... Christos Afroudakis je bio na centarskoj poziciji, ja pored njega. Dobio je loptu. Šrauba. Izgubili smo...

Sjećaš se što si rekao nakon te utakmice?

- Sjećam, rekao sam: 'Tko zna kad ćemo opet imat priliku za medalju!'. Da, to sam rekao. Tako sam mislio u tom trenutku. Bio sam utučen, nikakav. Sreća, nisam bio u pravu.

Nije, jer to što je uslijedilo nakon toga je povijest Svjetskih prvenstava. Hrvatska je rekorder po broju uzastopnih medalja – sedam u nizu, a Andro je jedini bio na svih sedam Svjetskih prvenstava nakon Montreala 2005. godine.

- Melbourne, Rim, Šangaj, Barcelona, Kazanj, Budimpešta i Gwangju – k'o iz topa je ispalio svojih sedam trofejnih 'stanica' na SP-u branič, koliko smo puta napisali: 'Stup obrane iz Komolca'.

U Melbourneu 2007., dvije godine nakon debija na SP-u i poraza za broncu u Montrealu, uzeo je zlato. Ne zaboravljamo kako je pogodio u polufinalu protiv Srbije, kako je nakon finala protiv Mađarske jurio u svlačionicu po hrvatsku zastavu...

- Lijepo se sjetiti Melbournea, i ne samo Melbournea, već svih zadnjih sedam prvenstava. Koliko rada, koliko znoja je proliveno. NIje bilo lako doći ni do jednog uspjeha...

Uzeo je dva zlata, a igrao ukupno tri finala. Nakon Montreala Bušlje više nije izgubio utakmicu za treće mjesto, a igrao ih je u Rimu, Šangaju, Barceloni i Gwangju. Samo je u Kazanju 2015. godine, deset godina nakon Montreala, SP zaključio porazom, ali u Kazanju s medaljom.

Prošlo ljeto je bio na Olimpijskim igrama u Tokiju, svojim četvrtim olimpijskim igrama. Ima zlato iz Londona 2012., te srebro iz Rija 2016. godine. Ima s europskih prvenstava zlato iz Zagreba 2010. i broncu iz Barcelone 2018. godine. To je tih deset njegovih najvećih medalja s reprezentacijom, a osvojio ih je ukupno dvadeset i dvije. Naravno, nitko više.

image

Andro Bušlje na SP-u 2009. u Rimu protiv SAD-a u utakmici za treće mjesto

Vladimir Dugandžić/Cropix

Bušlje je imao čast nositi hrvatsku zastavu na otvaranju Olimpijskih igara u Tokiju, a nakon njih, nakon 17 godina u A reprezentaciji, a s 36 godina na leđima, rekao je: Ne mogu više!

- Hrvatska igra protiv Grčke prvu utakmicu na Svjetskom prvenstvu u Mađarskoj, a ja ću bit ispred televizije i to gledat, a ne na televiziji u kapici reprezentacije. Nedavno, kad je reprezentacija bila na završnici Svjetske lige u Podgorici, stojim i gledam prvi put utakmicu reprezentacije na televiziji, četvrtfinale protiv Italije. Nisam tamo s njom. Teško mi je opisati kako sam se osjećao. Čudan neki osjećaj. I sad se osjećam čudno. Završila klupska sezona, a ja sam doma, sa svojima...

Da, prvu od dvije godine ugovora s Olympiacosom je zaključio. Još ima jednu. Proteklih 17 godina je uvijek na početak priprema za novu klupsku sezonu dolazio iscijeđen k'o limun. Sad će doći nakon više od dva mjeseca odmora.

- Kad sam počeo igrati vaterpolo, a i prije kad sam plivao, ljeti su bila prvenstva. Poslije ljeto je bilo rezervirano za reprezentaciju...

PRVI DAN SP-A, 21. LIPNJA

Skupina A (Budimpešta): Mađarska, Brazil, Crna Gora i Gruzija, skupina B (Debrecen): Japan, Grčka, Njemačka, Hrvatska, skupina C (Sopron): Italija, Kanada, Južna Afrika, Španjolska, skupina D (Szeged): Kazahstan, SAD, Australija, Srbija.

Skupina 'A': Brazil – Gruzija, Mađarska - Crna Gora

Skupina 'B': Njemačka – Japan, Hrvatska - Grčka (19.30 sati/HTV 2)

Skupina 'C': JAR – Italija, Kanada – Španjolska

Skupina 'D': Australija – Kazahstan, Srbija – SAD

Pobjednik skupine ide izravno u četvrtfinale, dok drugi i treći igra osminu finala. U osmini finala se križaju skupina 'A' i 'B', a pobjednik skupine 'B' u četvrtfinalu igra protiv pobjednika iz ogleda C3 – D2.

Svjetsko prvenstvo traje do 3. srpnja.

Povratak na Olympiacos, točnije, u svlačionicu grčkog prvaka u kojoj je dosta grčkih reprezentativaca, a Grčka prvi suparnik našima na Svjetskom prvenstvu u Mađarskoj. Jesu li Grci spominjali SP i činjenicu kako igraju protiv Hrvatske na startu, te ako jesu, što su rekli?

- Kako će sad lakše do pobjede jer mene nema, a kako će Marka (Bijač – op., koji je također član Olympiacosa) izbušit... Šalim se. Grci su ponosni nakon povijesnog uspjeha na Olimpijskim igrama. U Tokiju su osvojili srebro, svoju prvu olimpijsku medalju u povijesti. Puni su sebe, puni samopouzdanja. Istina, to treba reći, imaju odličnu mladu momčad. Oni sebe vide opet na postolju. Gore od želje dokazati kako srebro u Tokiju nije bio slučajan uspjeh. Za mene su kandidati za postolje, a što se tiče nas? Želim reprezentaciji sve najbolje. Čak osam igrača prvi put nastupa na Svjetskom prvenstvu. Neki od njih nisu mladi. Uvjeren sam kako će dati sve od sebe, kako borbe i želje za dokazivanjem neće nedostajati.

HRVATSKA NA SP-U

Igrači: Marko Bijač (Olympiacos), Ivan Krapić (Noisy-le-Sec), Loren Fatović (Jug Adriatic osiguranje), Ante Vukičević (CN Marseille), Toni Popadić (Jug Adriatic osiguranje), Josip Vrlić (Radnički Kragujevac), Marko Žuvela (Jug Adriatic osiguranje), Rino Burić (Jadran Split), Luka Bukić (Jadran Split), Konstantin Harkov (AN Brescia), Jerko Marinić Kragić (Jadran Split), Franko Lazić (HAVK Mladost) i Andrija Bašić (WASPO 98 Hannover).

Izbornik: Ivica Tucak, pomoćnici: Jure Marelja i Zoran Bajić.

Srbija i Hrvatska su najviše mijenjali.

- Dosta reprezentacija je doživjelo promjene, ali najveće Srbija i naša reprezentacija. Ne mislim pritom samo na broj igrača, koji se oprostio, već na kvaliteti igrača kojih sad nema više u reprezentaciji. Na izbornicima je sad da učine sve kako se taj odlazak velikog broja ne primijeti. Neće to biti lako, nije bilo ni meni kad sam počinjao, ali ponavljam, uvjeren sam kako će svi dati sve od sebe.

Budimpešta naše radosti. Zadnje veliko zlato Andro je osvojio baš na Margitinom otoku gdje se igra jedna skupina te kompletna završnica ovogodišnjeg SP-a (Hrvatska igra u skupini s Grčkom, Njemačkom i Japanom u Debrecenu). 

- Što pamtim prvo kad je to Svjetsko prvenstvo 2017. godine u pitanju, pa kako smo imali najteži mogući put do zlata. Italija u četvrtfinalu, Srbija u polufinalu, te Mađarska u finalu... Italija osvojila broncu godinu prije na Olimpijskim igrama, Srbija zlato, a Mađarska domaćin prvenstva. Pamtim i koliko je bilo lijepo igrati pred prepunim tribinama u Budimpešti, u sjajnoj atmosferi. Uvjeren sam kako će to imati priliku doživjeti i naša reprezentacija, kako će proći s uspjehom skupinu u Debrecenu, te zaigrati u Budimpešti. Ne tvrdim kako će naša reprezentacija osvojiti sigurno medalju, ali vjerujem kako nas može razveseliti na ovogodišnjem SP-u - istaknuo je Bušlje, svjetski rekorder, jedini igrač koji je osvojio sedam medalja na Svjetskim prvenstvima, koji je igrao na ukupno osam SP-a, i koji je svaki put bio u polufinalu...

image

Andro Bušlje u finalu Svjetskog prvenstva 2007. godine u Melbourneu

Vladimir Dugandžić/Cropix/
26. travanj 2024 10:46