StoryEditorOCM
TenisSTIGLA POTVRDA |

VRAĆAM SE 14. RUJNA Ana Kojuh je prije točno sedam godina osvojila juniorski US Open: ‘Kakav je to bio dan!‘, a potom o Ćoriću, Đokoviću...

Piše Tonči Vlašić
8. rujna 2020. - 10:35
Jučer je bilo točno četiri godine od njenog nastupa u četvrtfinalu US Opena, njezinog najvećeg uspjeha na Grand Slam turnirima, a danas je točno sedam godina od njezinog oproštaja od juniorskog tenisa. Sjećate li se kako se oprostila? Pobjedom nad Amerikankom Tornado Black nakon čega je podigla pokal juniorske pobjednice US Opena, te sjedeći na vrhu svjetske rang liste najboljih juniorki svijeta otišla u profesionalce.

- 7:6 sam bila bolja u trećem setu finala, zar ne? I to je Tornado dobila prvi set, ja drugi, a u trećem je odlučivao tie break. Ona je imala vodstvo 5:3 nakon čega sam ja nanizala tri poena, iskoristila drugu meč loptu za 8:6 u tie breaku. Sjećam se kako je Borna Ćorić u isto vrijeme igrao finale, pobijedio, i kako je ranije završio finale, došao je pogledati završetak mog meča, te smo skupa išli na centralni teren i slikali se s pokalima. Kakv dan! Nezaboravno – vratila se sedam godina unatrag Ana. Ta 2013. počela je također nezaboravno. Uzela je duplu krunu u Melbourneu. Osvojila svoja prva dva od ukupno tri juniorska Grand Slam naslova. Prvo pobjednica u parovima na Australian Openu, a dan poslije uzela je najvrijedniji naslov – pojedinačni!

- Lijepo se toga sjetiti.

image
Ana Konjuh u Wimbledonu 2015. foto: Tonči Vlašić


Potom profesionalna karijera. Počela je na terenima u Uvali Lapad, tamo gdje je počela njezina teniska priča. Uzela je prvi bod za WTA rang listu, ali trebalo je još za izboriti mjesto na svjetskoj rang listi. Nakon toga je išla igrati u Tursku, nastavila s uspjesima, te je nakon samo 28 dana imala ranking. Ne zaboravlja se kako je iz kvalifikacija stigla do 3. kola Wimbledona, kako je igrala polufinale WTA turnira u Istanbulu, kako je osvojila WTA turnir u Nottinghamu... Četvrtfinale US Opena 2016. donijelo joj je najbolji plasman na svjetskog WTA rang listi. Bila je 20. tenisačica svijeta.

- Meč u osmini finala US Opena protiv Radwanske sam odigrala odlično, ali, nažalost, ne i četvrtfinale protiv Pliškove. Oba meča sam igrala na centralnom terenu. Protiv Radwanske u večernjem, udarnom terminu. Protiv Pliškove točno u podne. Nezaboravan doživljaj.

Agnieszka Radwanska je bila četvrta nositeljica US Opena. Ana je izgubila svoj prvi servis u meču, ali nakon toga više niti jedan (6:4 i 6:4). Pogodila je tog 6. rujna 2016. 38 'winnera', od kojih šest as servisa, te postala prva Hrvatica u povijesti u četvrtfinalu Flushing Meadowsa. Samo dva mjeseca prije Konjuh i Radwanska su bile suparnice u Wimbledonu. Ana je bila nadomak pobjede, no ispustila je veliko vodstvo u trećem setu da bi kod rezultata 7:7 nezgodno stala na lopticu i iskrenula gležanj...

- Nisam ni to zaboravila, ali tog se ne volim prisjetiti.

Čehinja Karolina Pliškova, koja je u 4. kolu bila bolja od Amerikanke Venus Williams, a u četvrtfinalu od Ane, dobila je u polufinalu Serenu Williams, ali nije otišla do kraja. Angelique Kerber, koja je te godine uzela Australian Open, osvojila je i US Open, a dvije godine poslije i Wimbledon. 

Anina priča je nakon njezinog najvećeg uspjeha i najboljeg rankinga dobro poznata. Nizala je ne pobjede, već operacije. Na kraju ih je 'skupila' ukupno četiri, i od te posljednje četvrte, koja je bila početkom prošle godine, čeka se na njezin povratak.

- Ha, 14. rujna igram za bodove. Bilo je i vrijeme. Nastupit ću na Zagreb Openu. Dobila sam pozivnicu za glavni turnir. Igra se na zemlji. Nadam se da neće biti kiše, te da teren u Maksimiru neće biti težak...

Tko je gledao njene posljednje treninge, kaže, Ana je opet ona stara Ana. Top je u njezinim rukama.

- Počela sam igrati na treninzima poene. Ruka je dobro, ali jedno je trening, a nešto drugo je meč, tad treba imati ideju što odigrati, zato, ne bih ništa govorila. Vidjet ćemo. Nadam se kako će biti ok. Voljela bih odigrati još koji turnir do kraja godine, naravno, ako bude prilike i više. Ali, znamo kako je mnogo toga odgođeno, a za one WTA turnire koji se igraju, a koji su rijetki, nemam dobar ranking, te ne mogu ući na njih bez pozivnice, a nju ne mogu dobiti. Ostaje vidjeti ove manje ITF-ove turnire, neke 25-ice u Francuskoj, te Portugalu gdje sam prijavila turnir u Portu...

Hoće li se ukazati prilika za nastup na Roland Garrosu, koji počinje 27. ovog mjeseca?

- Čisto sumnjam. Ako odustane tridesetak igračica, onda bih mogla upasti u kvalifikacije. U normalno vrijeme rekla bih kako neće od toga biti ništa, a kad je ovako, tko zna, možda se i otvori mjesto...

image
Ana Konjuh u Roland Garossu foto: Tonči Vlašić


I dok čeka povratak na teren, prati što se događa na terenima gdje je prije sedam godina upisala svoje ime na listu osvajačica juniorskog US Opena, a tri godine poslije bila prva Hrvatica u četvrtfinalu US Opena.

- Borna je u četvrtfinalu US Opena. Nažalost, ostali naši su završili nastup. Borna ima kvalitetu. Veliki trud se isplatio, a sad nakon što se ovo dogodilo Đokoviću, dijelim mišljenje većine kako svi, koji su među osam, imaju izgleda za osvajanje US Opena. Bađš mi je drago što je Borna među njima, što je uspio izboriti četvrtfinale, a nadam se kako će ići i dalje.

Eliminacija Novaka Đokovića s US Opena i to diskvalifikacijom nakon što je sutkinju pogodio lopticom u vrat bila je sportska vijest broj jedan u svijetu.

- Gledala sam snimku, nije bilo namjere, ali... pravila su pravila. Sjećam se kako je Kanada na taj način izgubila peti odlučujući meč Davis Cup susreta protiv Velike Britanije kad je Denis Shapovalov pogodio također lopticom u glavu suca. I njega su tad isključili. Pričala sam s mnogima i svi su manje, više mišljenja kako su pravila, pravila. I sam Novak je nakon svega napisao kako mu je ovo životna lekcija, ali i svima nama. Moramo biti mirniji, oprezniji jer ćemo doživjeti isto, a da je velika šteta što je na taj način ispao, šteta je. Baš šteta. 

image
Ana Konjuh je u lipnju igrala u Zadru s Bornom Ćorićem egzibicijski meč protiv Novaka Đokovića i Olge Danilović foto: Jure Mišković / CROPIX
27. travanj 2024 02:20