StoryEditorOCM
Tenisruud nije imao šanse

Sada mu nitko nije ravan: Novak Đoković osvojio rekordni 23. Grand Slam naslov!

Piše Hina
11. lipnja 2023. - 18:30

Srpski tenisač Novak Đoković osvojio je po treći put u karijeri Roland Garros, u finalu je svladao Norvežanina Caspera Ruuda sa 7-6(1), 6-3, 7-5 za rekordnu 23. Grand Slam titulu.

Time je Đoković postao rekorder po broju Grand Slam naslova u povijesti. Uoči Roland Garrosa situacija na vrhu je bila izjednačena. Đoković i Nadal su imali po 22 pobjede na jednom od četiri najveća turnira, dok je sada Đoković sam na vrhu. Roger Federer ja na dvadeset Grand Slam kruna u karijeri.

Norveški tenisač bolje je otvorio meč te je vodio 3-0 i 4-1. No, break prednosti nije uspio zadržati do kraja seta. Velika i iscrpljujuća borba trajala je u svakom gemu nastavka prvog seta, s tim da je Ruud imao malu šansu kod vodstva 5-4 kada je vodio 30-0 na suparnički servis.

No, pitanje boljega u prvom setu razriješilo se u tie-breaku gdje je odmah na startu Ruud napravio nekoliko velikih pogrešaka, a sve to je Đoković iskoristio za uvjerljivih 7-1.

U prvom setu svaki je igrač po jednom oduzeo servis suparnika, s tim da je Ruud imao više break prilika (4-2). No, u nastavku meča Ruud je bio prilično bezopasan na servis suparnika i ni jednom do kraja dvoboja nije došao u poziciju napraviti break.

Odmah na startu druge dionice Đoković je pobjegao na 3-0 i prednost više nije ispuštao, dok se u trećem setu Norvežanin duže držao rezultatski uz bok trećem nositelju. Opet je to bila ravnopravna i žestoka borba za svaki poen, sve do 5-5 kada je Đoković napravio break bez izgubljenog poena, a potom potvrdio break za novo slavlje na pariškoj zemlji.

Ruudu je ovo bio treći finalni meč u karijeri na Grand Slam turnirima. Prošle godine je u Roland Garrosu osvojio tek šest gemova protiv Nadala, dok je prošle godine protiv Carlosa Alcaraza osvojio set u finalu US Opena. Sada se hrabro borio, ali je ostao daleko od premijernog slavlja.

Đoković 23, Nadal 22

Pobjedom na ovogodišnjem Roland Garrosu srpski tenisač Novak Đoković odvojio se na vrhu vječne ljestvice osvajača Grand Slam turnira od Španjolca Rafaela Nadala.

Đoković je sada vodeći s 23 pobjede na najvećim teniskim turnirima, dok je Nadal ostao na 22. Evo pregleda najuspješnijih tenisača na Grand Slam turnirima kroz povijest.

23 - Novak Đoković (10 Australian Opena, 3 Roland Garrosa, 7 Wimbledona, 3 US Opena)

22 - Rafael Nadal (2 Australian Opena, 14 Roland Garrosa, 2 Wimbledona, 4 US Opena)

20 - Roger Federer (6 Australian Opena, 1 Roland Garros, 8 Wimbledona, 5 US Opena)

14 - Pete Sampras (2 Australian Opena, 7 Wimbledona, 5 US Opena)

12 - Roy Emerson (6 Australian Opena, 2 Roland Garrosa, 2 Wimbledona, 2 US Opena)

11 - Bjorn Borg (6 Roland Garrosa, 5 Wimbledona)

11 - Rod Laver (3 Australian Opena, 2 Roland Garrosa, 4 Wimbledona, 2 US Opena)

image
Emmanuel Dunand/AFP
image
Emmanuel Dunand/AFP
image
Emmanuel Dunand/AFP
image
Julien De Rosa/AFP
image
Emmanuel Dunand/AFP
image
Emmanuel Dunand/AFP
image
Emmanuel Dunand/AFP
image
Emmanuel Dunand/AFP
27. travanj 2024 23:17