StoryEditorOCM
TenisTURNIR U MAKARSKOJ

Nitko ne bi rekao kako je Lucija 123 mjesta slabije plasirana od četvrte nositeljice

Piše Tonči Vlašić
6. lipnja 2024. - 23:33

Zaustavila je Kineskinja Xinyu Wang tri godine mlađu, 20-godišnju Luciju Ćirić  Bagarić, te se 61. tenisačica svijeta plasirala u četvrtfinale WTA 125 turnira u Makarskoj. Nakon točno dva sata igre – 7:5 i 7:6 (6) za igračicu, koju i danas spominje cijeli teniski svijet jer je protiv nje Iga Swiatek, svjetski broj jedan, počela svoj pobjednički niz.

Poljakinja je dobila Wang na startu velikog turnira u Madridu gdje je s novih pet pobjeda došla do pobjedničkog pokala, potom je šest pobjeda ostvarila i za slavlje u Rimu nakon kojeg je stigla u grad svjetlosti gdje ne zna za poraz od 2022. godine.

Swiatek je ovog četvrtka izborila svoje četvrto finale Roland Garrosa u nizu, prvo je izgubila, potom je dobila iduća dva. Dakle, dvadeset pobjeda ima 23-godišnja Poljakinja u nizu na pariškoj zemlji. Za naslov će u subotu igrati protiv Jasmine Paolini, 28-godišnje Talijanke, koja je lani u ovo vrijeme igrala finale turnira u Makarskoj, te izgubila od Egipćanke Mayar Sherif, koja je i ove godine podno Biokova. Sherif je u ulozi druge nositeljice, i danas je izborila četvrtfinale.

Wang je nakon Pariza došla u Makarsku, četvrta je nositeljica turnira. Lucija je od nje 123 mjesta slabije plasirana, ali tolika razlika se nije vidjela u njihovom meču na centralnom terenu.

Dubrovkinja je pritiskala, imala je 5:3 vodstvo u prvom setu, kojeg je izgubila s 5:7. U drugom setu je nakon 0:2 povela s 3:2, zatim imala prednost 5:4 i 6:5, a na kraju je odlučivao tie break. U njemu je vodila s 4:2, potom je uspjela izjednačiti nakon što je gubila s 4:6. Spasila je dvije meč lopte. Poslije izjednačenja na 6:6, iduća dva poena je dobila Wang...

Lucija je 24 sata prije meča s Wang dobila 28 mjesta bolje plasiranu njemačku tenisačicu Ellu Seidel, i to nakon što je izgubila sa 0:6 prvi set, a u drugom gubila s 0:2. Nakon toga dobila je 12 od 14 gemova. Ta pobjeda - 0:6, 6:3 i 6:1 - donijela je nove bodove i novi pomak. Činilo se u nekoliko navrata kako bi mogla okrenuti i meč protiv Wang u svoju korist, ali se to nije dogodilo.

Ćirić Bagarić sad kreće s pripremama za Wimbledon i nastup na travi. Njezini ovogodišnji rezultati doveli su je u situaciju da ima osiguran nastup u kvalifikacijama Grand Slama. U Parizu je bila uspješna, dobila je sva tri meča u kvalifikacijama, te imala debi u glavnom turniru. Pokušat će to isto ostvariti i na londonskoj travi.  

21. lipanj 2024 18:11