StoryEditorOCM

Zvonimir Srna svoj debi na velikim natjecanjima okrunio s pogotkom, Ivan Čupić prvi strijelac, sedmerce izvodio za pet, ali...

Piše Tonči Vlašić
13. siječnja 2022. - 22:53
KRENULI PORAZOM

Hrvatska - Francuska 22:27 (11:13)

SZEGED Pick Arena. Gledatelja 6.000. Suci: Horaček i Novotny (Češka)

HRVATSKA: Pešić (9 obrana), Šunjić, Mihić, Gadža (1), Ivić, Čupić (6), Mamić, Šipić, D. Mandić (2), Grahovac, Lučin (4), Jaganjac, Martinović (3), Šušnja (2), Šipić (3), Glavaš, Srna (1). Izbornik: Hrvoje Horvat.

FRANCUSKA: Gerard (13 obrana), Pardin, Lenne (1), Lagarde, Richardson, Mem (6), Tournat, Karabatić (1), Mahe (3), Fabregas (5), Descat (6), Porte (1), Konkoud (1), Nahi (1), Konan, Minne (1). Izbornik: Guillaume Gille.

Sedmerci: Hrvatska 5/5, Francuska 4/4

Isključenja: Hrvatska 8 minuta, Francuska 2 minute

Zvonimir Srna je u 21. minuti prekinuo napad Francuska, sjurio se prema golu, te pogodio. Njegov prvi pogodak na velikom natjecanju kojim smo smanjili zaostatak na tri pogotka (6:9). Srna, 24-godišnji Metkovac, bio je dobar u obrani. Međutim, svoj debi sa seniorskom reprezentacijom na velikim natjecanjima neće pamtiti po uspjehu. Francuska je u mađarskom Szegedu, domaćinu turnira skupine 'C' Europskog prvenstva, slavila s 27:22. Za dva dana naši igraju protiv Srbije, koja je na startu dobila Ukrajinu 31:23. Hrvatska ne smije izgubiti jer bi u suprotnom ostala bez izgleda za prolaz u drugi krug.

- Otvaranje prvog i drugog poluvremena je bilo loše – naglasio je Ivan Čupić, 35-godišnji Metkovac iza kojem je 'milijun' velikih utakmica na velikim natjecanjima. Bio je prvi strijelac sa šest pogodaka. Realizirao je svih pet peteraca.

Naši su u prvih 15 minuta utakmice bili bezidejni u napadu, u obrani je bio problem zatvaranja crte, ali drugih 15 minuta prvog poluvremena je bilo dobro, te smo na odmor otišli sa (samo) dva pogotka zaostatka (11:13), te nadom kako bi mogli pomrsiti račune favoritu.

image
Leon Šušnja i Zvonimir Srna protiv Francuske
Ante Čizmić/Cropix

Ali, i otvaranje drugog poluvremena, a što je istaknuo Čupić, nije bilo dobro. Opet promašeni ziceri kao na početku utakmice, opet nekoliko prodanih lopti, opet nam je Francuska 'prodala' nekoliko kontri. U samo 12 sekundi 48. minute zaradili smo tri isključenja. Prvo je zbog prekršaja dvije minute isključenja dobio Srna, potom je zbog prigovora dvije minute kazne dobila i hrvatska klupa, a onda je grub prekršaj na Nikoli Karabatiću napravio Ivan Mandić, koji je kažnjen crvenim i plavim kartonom. Plavi karton znači kako će propustiti (najmanje) ogled sa Srbijom. Dogodilo se to pri vodstvu Francuske 21:19. S tri igrača manje primili smo nova dva pogotka. Francuska je otišla na plus 4 (23:19)...

Hrvatska je Euro započela bez Domagoja Duvnjaka, Luke Cindrića i Marina Marića. Hoći li netko od njih moći pomoći protiv Srbije? 

NAŠA SKUPINA

Skupina 'C', Szeged, 1. kolo, četvrtak, 13. siječnja: Srbija - Ukrajina 31:23, Hrvatska - Francuska 22:27. 

U subotu, 15. siječpnja, naši igraju sa Srbijom, a u zadnjem kolu, u ponedjeljak, 17. siječnja, čeka ih utakmica protiv Ukrajine. Prva dva mjesta vode u drugi krug, prenosi se rezultat ostvaren s reprezentacijom koja je također izborila prolaz dalje, a u drugom krugu naša skupina 'C' se križa sa skupinama 'A' (Slovenija, Danska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora) i skupina 'B' (Portugal, Mađarska, Island i Nizozemska).

Hrvatska u slučaju prolaska drugi krug igra u Budimpešti. Treba u drugom krugu biti među dva najbolja za nastup u polufinalu EP-a.

image
Ivan Čupić je bio prvi strijelac Hrvatske protiv Francuske sa 6 pogodaka
Ante Čizmić/Cropix
image
Srna je odigrao vrlo dobro u obrani
Ante Čizmić/Cropix
image
Ivan Čupić
Ante Čizmić/Cropix
19. travanj 2024 15:47