StoryEditorOCM
RukometLIJEPA VIJEST |

KRISTINA PRKAČIN, LIJEVI VANJSKI IZ MOKOŠICE S ‘TOPOM‘ U RUCI ‘Presretna sam što ću ubuduće igrati u najjačoj ligi svijeta!‘

Piše Tonči Vlašić
25. lipnja 2021. - 08:27

Nova, lijepa rukometna vijest glasi: 23-godišnja Kristina Prkačin karijeru nastavlja u Mađarskoj. Igrat će reprezentativka iz Mokošice ubuduće za Szombathelyi Női Kézilabda.

- Presretna sam jer je mađarska liga najjača liga svijeta. Veselim se tom novom izazovu – potvrdila je Kristina seobu iz zagrebačke Lokomotive u Szombathelyi Női Kézilabda, klub koji je prošlu sezonu zaključio na desetom mjestu mađarskog prvenstva.

- Što se tiče grada, ne idem daleko. Szombathelyi je udaljen od Zagreba dva i pol sata vožnje autom. Završavam fakultet, ostalo mi je još malo, te ću moći, kad bude trebalo, skoknuti do Zagreba. I zbog te blizine mi se svidjela ponuda Szombathelyja. Dogovorila sam se s novim klubom godina plus godina – ističe igračica za koju je Dražen Pinević, novinar Sportskih novosti, za vrijeme posljednjeg Europskog seniorskog prvenstva krajem prošle godine u Danskoj napisao: ‘Vjerujte, Prkačin ima i jaču bombu od Ćamile Mičijević. Dubrovkinja koja kroz Lokomotivu prolazi zrelost toliko potrebnu za igračicu njene pozicije i njenih gabarita. Kad polovi tajming, bit će svašta!’

image
Kristina Prkačin je sa zagrebačkom Lokomotivom osvojila tri trofeja, a s reprezentacijom broncu na EP-u
Tonči Vlašić
Tek s 15 godina

Kristina je tek s 15 godina počela igrati rukomet. Prije toga trenirala je gimnastiku, plivanje, odbojku i atletiku. Na prva dva sporta se zadržala duže, oko tri godine. Toliko je provela i u Ženskom rukometnom klubu Dubrovnik prije nego je krenula za Zagreb. Prvu godinu u glavnom gradu odradila je u dresu Trešnjevke, a potom pet u dresu Lokomotive s kojom je osvojila dva Kupa Hrvatske i europski Challenge kup. Ima iza sebe još jedno europsko finale (španjolska Malaga je ove godine nakon 120 minuta igre bila bolja u finalu Europskog kupa sa 60:59). 

Prvi nastup u dresu reprezentacije je imala prije šest godina. Prvo je nastupala za juniorsku, s njom bila na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2016., a sad skuplja nastupe u seniorskoj reprezentaciji s kojom je bila sudionik ukupno dva Europska prvenstva (Francuska 2018. i Danska 2020. godine).

Na nedavno održanom završnom turniru Kupa Hrvatske Kike, kako je od milja zovu, četiri puta je tresla mrežu Bjelovara u polufinalu, a s pet 'bombi' doprinjela uspjehu zagrebačke ekipe protiv Podravke, prvakinja Hrvatske, koja je za mnoge bila  favorit za osvajanje i drugog domaćeg trofeja.

Prkačin je s Lokomotivom dva puta osvajala Kup Hrvatske, prvi put 2018., a vlasnica je ukupno tri klupska trofeja. Pamti se prvi – bio je to europski trijumf Lokosica u Challenge kupu 2017. godine. S reprezentacijom je pak, na spomenutom posljednjem EP-u, osvojila broncu - povijesnu prvu medalju na velikim natjecanjima naše seniorske reprezentacije.

Nakon drugog trijumfa u Kupu Hrvatske nije krila kako joj je draži nego prvi jer je sad dosta više doprinijela njegovom osvajanju.

Uglavnom, dokazala je Kike u dosta navrata koliko može, koliko je opasna, koliko je razoran njezin udarac. Od iduće sezone će to ijevi vanjski s 'topom u ruci' iz Mokošice pokazivati u najjačoj ligi svijeta!

image
Kristina Prkačin slavi pogodak kojim je Hrvatska svladala Njemačku u zagrebačkoj Areni
Ronald Goršić/Cropix
25. travanj 2024 18:13