StoryEditorOCM
OstaloBOĆANJE

Zlatni bodovi Župe dubrovačke, Hajduk pustio najbolje, pa takav izgubio derbi, a i bod mu je bio dovoljan da uoči zadnja dva kola otvori šampanjac

Piše Tonči Vlašić
14. ožujka 2022. - 19:09

PRVA HBL - JUG

Rezultati 16. kola, Jelsa: Zlatan otok – Župa dubrovačka 8:16, Putnikovići: Komolac – Imotski 12:12, Šibenik: Primošten – Naklice 12:12, Srebreno: Hajduk – Crvene kuće 7:17, Komiža: Komiža – Stivan 20:4.

Poredak: 1. Hajduk 38 bodova, 2. Crvene kuće 34 boda, 3. Imotski 29 bodova, 4. Komiža 26 bdoova, 5. Stivan 24 boda, 6. Naklice 22 boda, 7. Župa dubrovačka 18 bodova, 8. Primošten 17 bodova, 9. Zlatan otok 17 bodova, 10. Komolac 7 bodova.

Uoči 16. kola Župa dubrovačka je bila na predzadnjem mjestu. Išla je u goste Boćarskom klubu Zlatan Otok, koji je imao dva boda više, iznad nje je bio i Primošten, koji je imao bod više. Zadnja dva mjesta vode u niži rang, osmi razigrava za ostanak, a Župa dubrovačka je pobjedom na Hvaru preskočila Zlatan otok, preskočila je i Primošten, koji je osvojio (samo) bod protiv Naklice. Dva kola prije kraja drži Župa dubrovačka mjesto spasa. I odmah pogled na raspored do kraja: Župa dubrovačka je iduće kolo domaćin Komiži, a u zadnjem kolu gost Imotskog. Zlatan otok ide u goste Crvenim kućama, te dočekuje Naklice, dok Primošten dočekuje Komolac, a zatim je gost Hajduka. Dodat ćemo i Naklice, iako imaju pet bodova više od predzadnjeg jer će iduće kolo ugostiti lidera, Hajduka, a zatim idu na Hvar, u goste trenutno predzadnjem.

Župa dubrovačka je nakon prvog kruga vodila sa 6:2, i zadnji krug je dobila istim rezultatom, na kraju duplo bolja – 16:8. Veliku pobjedu izborila je igrajući u sastavu: Mato Barišić, Tonći Bulat, Miljenko Dundić, Mato Đurković, Ante Farčić, Mario Gašpar, Ivan Gujinović, Vlaho Monković i Željko Vladimir.

Hajduk nije prvak južne skupine Prve hrvatske lige. Nije još. I bod mu je bio dovoljan da već u 16. kolu otvori šampanjac. Izgubio je kod kuće od prvog pratitelja sa 17:7, ali još uvijek ima veliku prednost – četiri boda, a u igri do kraja je (samo) šest bodova. Hajduk je iduće kolo gost Naklica, a na kraju dočekuje Primošten. Crvene kuće dočekuju Zlatan otok, a na kraju idu Komiži. Hoće li Hajduk potvrditi prvo mjesto u predzadnjem kolu, ili posljednjem, ili će se dogoditi mirakul, te će Crvene kuće osvojiti naslov iako su zadnja tri kola dočekali sa sedam bodova zaostatka? Prvo mjesto, kako sad stvari stoje, vodi u kvalifikacije za najveći rang, Super ligu (prvaci obje skupine Prve lige, jug i sjever, te osmoplasirani sastav Super lige, pobjednik razigravanja će biti član najvećeg ranga u sezoni 2022./23.). Dubrovački boćarski savez i Boćarski savez Dubrovačko-neretvanske županije traži da pobjednici obje skupine Prve hrvatske lige ide izravno u najveći rang. Što će odlučiti Hrvatski boćarski savez?

Derbi u Srebrenom je bio izjednačen nakon prvog kruga, 4:4. Nakon 'guma' Crvene kuće su imale prednost 7:9, te je Hajduk u zadnjem krugu trebao dobiti tri od četiri discipline za pobjedu. Nije dobio niti jednu. Ne sjećamo se kad je ostao praznih ruku u jednom krugu. Međutim, kad se pogleda zapisnik, tko je igrao, kad se zna kako u sastavu domaćina nije bilo Josipa Glavinića, Nikola Mikulića, Gracije Stjepčevića i Miroslava Petkovića, onda ne čudi završni račun derbija kola.

Hajduk je, vjerojatno iz razloga jer je imao velikih sedam bodova viška, odlučio spomenutom kvartetu dozvoliti nastup za svoje matične klubove u kvalifikacijama za europsku Ligu prvaka, Stjepčević i Petković su tako igrali za Palmu iz Tivta, a Mikulić i Glavinić za Neum. Palma je prošla kvalifikacije, Neum nije.

Komolac se oprašta od drugog razreda, uzeo je Župi dubrovačkoj sve, dobio je oba puta, i to su do jučer bili jedini njegovi bodovi. Sad je dohvatio još jedan, i to protiv Imotskog, sastava iz vrha. U Putnikovićima je bilo 12:12. Sedmi bod Komolac je izborio igrajući u sastavu: Srećko Bajo, Stijepo Batinić, Bogdan Đurović, Mihajlo Đurović, Branko Kežić, Marko Luković, Tripo Luković, Branimir Mastilica, Pero Nadramija i Maro Soko.

07. svibanj 2024 07:58