StoryEditorOCM
OstaloDALJINSKO PLIVANJE

Željko Cota osvojio prvu medalju u plivanju, a legendarni vaterpolist Juga zbog utakmice skratio zadatak: ‘Tri puta na Bondi Beachu, zatim u Barceloni i sad u Zatonu‘

Piše Tonči Vlašić
23. srpnja 2023. - 13:43

Željko Cota, Orsat Koštro i Elvis Fatović. To je pobjedničko postolje prvog izdanja Maratona Zaton Mali, kraće utrke. Prvi je član Triatlon kluba Dubrovnik, drugi Plivačkog kluba Jug, a treći je legendarni vaterpolist Juga, danas trener španjolskog prvaka CNA Barcelonete.

- Pratio sam ozbiljnije plivače, koji su išli na 3000 metara. Taktički sam to dobro odradio. Trenirao sam kao mali plivanje, ali do danas u plivanju nisam ništa osvojio, te ću nastup u Zatonu pamtiti po svojoj prvoj medalji u plivanju – istaknuo je Cota, bivši nogometaš, poslije triatlonac. Zadatak na kraju nije bio 1500 metara, već 200 metara kraći. Bura je ‘krivac’ što je trebalo skratiti stazu.

Fatović je, dok je bio izbornik vaterpolske reprezentacije Australije, tri puta u Sydneyju, na nadaleko poznatoj pješčanoj plaći Bondi, nastupio na natjecanju u daljinskom plivanju. 

- Prije dvadesetak dana sam plivao u Barceloni dvije milje. Plivao bi i sad u Zatonu duži zadatak, ali u tom slučaju ne bi mogao od početka pogledati prijenos utakmice Hrvatska - Crna Gora na Svjetskom prvenstvu u vaterpolu u Fukuoki, te sam odradio kraću utrku kako bi gledao prijenos iz Japana - kazao je Fatović, kojem je Zaton bio peti nastup u daljinskom plivanju u karijeri. 

- Tri puta tjedno, istina u bazenu, plivam, te znam otplivat dosta, dosta više nego sam sad - rekao je 52-godišnji Elvis Fatović.  

Prva u konkurenciji plivačica u kraćoj utrci bila je Marija Marković iz Crne Gore, koja je imala 22. najbolje vrijeme. Srebro je pripalo Madi Žeravici iz Župe dubrovačke (27. mjesto), a bronca Isidori Milivojević iz Crne Gore (28. mjesto).

Što se tiče dvostruko težeg zadatka – 3000 metara, utrke koja se boduje za Dalmatinski kup – 63 godišnji Ken McMahon prvi, a drugi Toni Pavičić Donkić. Obojica članovi Faros sporta. Treći Jakša Diklić iz Triatlon kluba Dubrovnik, koji je bio ukupno četvrti. Treća ukupno je bila pobjednica u konkurenciji plivačica – Domina Žure iz Kluba daljinskog plivanja POŠK. U ženskoj konkurenciji do srebra je doplivala Snježana Sarajkić (osma ukupno), a do bronce Greta Validžić iz Plivačkog kluba Jug.  

Udruga daljinskog plivanja i sportske rekreacije na moru Danče bila je organizator Plivačkog maratona Zaton Mali. Plivalo se u trokut, u smjeru obrnuto od kazaljke na satu. Start i cilj bio je na plaži Bunica...

Rekreacijsku utrku je odradilo 30 natjecatelja, a dvostruko duži zadatak, koji je bio ujedno utrka 6. kola Dalmatinskog kupa u daljinskom plivanju, 34 natjecatelja..

02. svibanj 2024 03:38