StoryEditorOCM
OstaloTROFEJNA JUDAŠICA |

ZDRAVLJE JE OK - TO JE NAJVAŽNIJE, A CILJ SE ZNA - OLIMPIJSKE IGRE Ivana Šutalo: ‘I danas je osmijeh od uha do uha kad se sjetim tog uspjeha!‘

Piše Tonči Vlašić
5. svibnja 2020. - 13:17
Osam godina je prošlo od njene prve medalje na velikom međunarodnom natjecanju. U Poreču je 2012. bila doprvakinja Europe. Tko se ne sjeća oduševljenja nje, te njenog trenera profesora Željka Đapića. Uzdignutih ruku, te pogleda prema gore u dvorani Žatika, kad je dobila polufinale, te osigurala medalju.

- I tad je krenulo – zna i danas, kad se sjeća tog rezultata, reći profesor.

image
Europsko kadetsko prvenstvo 2012. - Ivana Šutalo slavi plasman u finale


Da, nakon tog europskog kadetskog srebra svake godine je Ivana Šutalo osvajala barem jednu medalju na velikom natjecanju. Stajala je i na pobjedničkom postolju, ne samo europskog, već i svjetskog prvenstva.

Četiri godine poslije te prve medalje slika za povijest: Ivana na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja Europskog mlađe seniorskog prvenstva!

- Tek tad sam mogla reći: Najbolja sam u Europi! – naglasila je nakon što je u Tel Avivu 2016. opravdala ulogu prve nositeljice, te postala prvakinja Europe. Tad se prvi put u povijesti spomenutog natjecanja začula Lijepa naša. Nitko prije nje od hrvatskih judoka nije uspio osvojiti naslov prvaka na Europskom mlađe seniorskom prvenstvu.

image
Ivana Šutalo, judašica Dubrovnika, juniorska kadetska doprvakinja Europe 2012. godine foto: Tonči Vlašić


Njezin niz je u tom trenutku bio - pet godina s (barem jednom) medaljom s velikog natjecanja, europskog ili svjetskog prvenstva.

- Da, pet godina, ali do tad niti jedno zlato, točnije, niti jedno zlato u pojedinačnoj konkurenciji. Istina, bila sam 2014. europska juniorska prvakinja ekipno, ali tad nisam mogla reći: 'Najbolja sam u Europi', već 'Najbolje smo u Europi' jer smo to uspjele ostvariti kao ekipa. Ali, kad sam te 2016. u Tel Avivu bila najbolja u kategoriji preko 78 kilograma, osvojila naslov pojedinačne prvakinje Europe, da, tad sam napokon mogla reći kako sam najbolja u Europi!

Iduće godine, 2017., nastavila je svoj niz. Osvojila je prvu seniorsku medalju na velikom natjecanju. Vratila se s broncom s ekipnog prvenstva Europe. Potom je stajala i na pobjedničkom postolju najjačeg europskog klupskog natjecanja, a od Lijepe naše u Tel Avivu, koja se svirala u njezinu čast, non stop je u mislima na Olimpijske igre. Kako bi bilo lijepo nastupiti na najvećem svjetskom sportskom natjecanju!

Njezin san su prvo na trenutak prekinule ozljede, a sad i koronavirus zbog kojih su Olimpijske igre u Tokiju odgođene za ljeto 2021. godine.

- Je li mi odgoda Olimpijskih igara išla na ruku? S obzirom na sve i da, i ne. Ozljeda je bila razlog zbog čega nisam skupila više bodova. Opet, nije mi nedostajalo puno bodova za izboriti nastup na Olimpijskim igrama. Recimo kako sam odgodom dobila mogućnost spremiti se bolje za ostvariti taj svoj san. 

Ivana se vratila na tatami prije neki dan. Zadnji nastup je imala u Dusseldorfu krajem veljače na Grand Slamu.

- Trenirala sam i nakon što nije bilo moguće ući u dvoranu kad su proglasili pandemiju, te kad je sve otkazano. Trebala sam ići u Afriku, u Agadir. Zatim u Rusiju. To su bila prva natjecanja koja su odgođena zbog koronavirusa. Kad je dvorana zatvorena, trčala sam te radila vježbe kod kuće. NIsam bila u mogućnosti raditi judo, ali postoje vježbe, koje mogu pomoći da se taj segment na izgubi. Sad sam opet na treningu. Radim sa Željkom i Jakšom Đapićem. Jakša mi je sparing. U ovom trenutku se ne zna kad će se nastaviti s natjecanjima. Sve je odgođeno do 1. rujna. Možda ćemo tad opet putovati na turnire, te imati mogućnost skupljati bodove za rang listu. Vidjet ćemo. U ovom trenutku je, nažalost, upitno i održavanje Olimpijskih igara u Tokiju iduće godine. Nadam se kako će se one ipak održati, te kako ću uspjeti nastupiti na njima – istaknula je judašica Dubrovnika, koja je od 2012. do 2018. godine bila laureat Dubrovačkog saveza športova u izboru za najuspješniju sportašicu grada Dubrovnika.

- Svi ti uspjesi su pokazatelj kako možeš, kako vrijediš, i oni me tjeraju da još više radim kako bi ostvarila nove uspjehe. Na starim uspjesima se ne živi. Inače, zdravlje je u najboljem redu, i to mi je sad najvažnije. Bez problema mogu trenirati i spremati se za nove uspjehe. Inače, pamtim tu svaku medalju s europskog i svjetskog prvenstva. Možda bi trebala stat i razmislit koje sam godine osvojila koju, ali, kažem, pamtim svaku. Kad je riječ o naslovu mlađe seniorske prvakinje Europe, iskreno, i danas je osmijeh od uha do uha kad se sjetim tog uspjeha. 

image
Ivana Šutalo i profesor Željko Đapić, trener najbolje judašice Dubrovnika (doček u Zračnoj luci Dubrovnik nakon osvajanja naslova mlađe seniorske prvakinje Europe 2016. godine) foto: Tonči Vlašić
15. travanj 2024 07:47