StoryEditorOCM
OstaloDUBROVAČKI VJESNIK NA OLIMPIJSKIM IGRAMA U PARIZU

Zaključane stanice podzemne željeznice, ‘pozornica‘ u kavezu, a vremenska prognoza nije dobra. Zar će kiša ovi dan pokvarit?

Piše Tonči Vlašić
26. srpnja 2024. - 15:39

Svugje ograde. Centar Pariza se pretvorio u veliki ‘kavez‘, a sve iz dobro znanog razloga – kako bi svečanost otvaranja Olimpijskih igara protekla bez problema.

- Ne možete ovuda, morate u drugu ulicu. Tamo je ulaz – čuje se od policajaca, vojnika, redara, a njih je, ističe se zadnjih dana, gotovo 50.000. Šest puta više je onih s ulaznicom za najveću priredbu u povijesti svijeta na otvorenom. ‘Pozornica’ je duga šest kilometara, proteže se duž obale rijeke Seine, a svi koji će biti na povijesnoj zabavi moraju pokazati QR kod, koji su dobili, kako bi mogli na svoje mjesto.

Naravno, dosta je i onih koji nemaju ulaznicu, a žele pogledati otvaranje. Međutim, za njih, nažalost, nema mjesta. Zatim tu je dosta onih koji žive unutar ‘velikog kaveza Pariza’, te je gužva na svim ‘ulazima‘.

- Oprostite, nisam iz Pariza. Tu sam došao pomoći. Uglavnom, ovim putem se ne može proći – kazat će policajac. Osmijeh mu je na licu. Uputit će vas na pravi put.

Otvaranje počinje u 19.30 sati. Danima se ističe: tko ima ulaznicu, neka krene dosta prije prema svom mjestu. Mnoge postaje podzemne željeznice, njih više od 60, bit će zatvorene. Prve su stavile ključ u bravu već u 13 sati, a sve koje se nalaze unutar ‘kaveza’ neće raditi od 18.30 do 23.15 sati.

image

Policijeki brod na Seini, pored katedrale Notre Dame. Tuda će ‘ploviti‘ sportaši tijekom svečanosti otvaranja

Joel Saget/Afp

Neće se moći preko pariških mostova. Neki su zatvoreni već danima, naravno, svi oni koji se nalaze na putu (pozornici dugoj šest kilometara) od mosta Austerlitz do Trocadera gdje će biti finale svečanosti, a gdje će se okupiti između ostalih brojni šefovi država, čelnici Međunarodnog olimpijskog odbora...

Prijepodne je glavna vijest bila prekinuti promet brzih vlakova nakon što su tri od četiri glavne linije oko Pariza bile pogođene ‘zlonamjernim radnjama‘, čak je bio podmetnut i požar. Zadnje vijesti govore kako će zbog toga promet ostati otežan tijekom cijelog vikenda kad su vlakovi u pitanju.

Unatoč tome nisu se postrožile mjere u Parizu. Barovi će, kako je i bilo odlučeno, biti otvoreni cijelu noć, ali ne oni unutar ‘velikog kaveza’ u kojem je zabranjen promet, naravno, osim policiji, vojsci i liječničkoj službi.

image

Pogled s Eiffelovog tornja na pozornicu na Trocaderu gdje će šefovi više od stotinu država svijeta pratiti otvaranje

Tonči Vlašić/

Vremenska prognoza nije dobra. Najavljuje se kiša od 17 sati, sto posto će, stoji u prognozi, padati u 20 sati. Program svečanog otvaranja počinje u 19.30 sati.

Olimpijski plamen putuje ulicama Pariza...

image

I predsjednik MOO Thomas Bach prati olimpijski plamen ulicama Pariza

Leah Millis/Afp
06. rujan 2024 23:31