StoryEditorOCM
OstaloTRENING PLIVAČA U GRUŽU |

VRATILI SMO SE U VODU Frane Ćirak: ‘Ne mogu vam opisat zadovoljstvo Šurkovića, Brassarda, Damića i Baletina zbog ponovnog dolaska na bazen‘

Piše Tonči Vlašić
28. travnja 2020. - 10:47
Najvažnije, vratili smo se u vodu – rekao je Frane Ćirak, šef struke Plivačkog kluba Jug.

- Na suhom smo bili od 13. ožujka, međutim, trenirali smo gotovo svaki dan. Dogovarali se što ćemo raditi preko mobitela. Treninzi su bili zahtjevni. Vozili su bicikle, trčali, doma radili vježbe snage.

Otkrio je Ćirak kako su Mario Šurković i Michel Brassard, dva najuspješnija člana dubrovačkog kluba, plivali posljednjih dana u moru.

- Koliko god radili dobro na suhom, ništa ne može zamijeniti trening u vodi, te su njih dvojica, istina u ronilačkim odijelima jer je hladno, plivali. Međutim, i to je bilo bolje nego najbolji suhi trening. Najvažnije, unatoč svemu, ostali su motivirani cijelo vrijeme, te su sve zadatke odradili odlično. Ponavljam, treninzi na suhom su im bili zahtjevni, a ne mogu vam opisat njihovo oduševljenje nakon što sam im javio kako krećemo s treninzima u Gružu.

Prvi trening su Jugovi plivači imali jutros. Plivali su od 8 do 9 sati.

- Isplivali su tri kilometra. Popodne će također imati trening, ali suhi. Raditi kako su do sad radili. S Javnom ustanovom sportski objekti Dubrovnik te s Dubrovačkom savezom športova smo sve ovo dogovorili, a nadam se, ako sve oko koronavirusa bude u najboljem redu, te se još ublaže mjere, kako bi mogli onda imati tri puta tjedno i dva treninga dnevno u vodi. Vidjet ćemo. Presretni smo što smo se vratili u bazen. Nema 'plakanja' jer smo 40 dana bili bez treninga u vodi. Isto je bilo svima, ne samo u Hrvatskoj, već u svijetu.

Budući ružna priča s koronavirusom nije za nama, nitko nema odgovor na pitanje kad će početi natjecanja.

- Nitko ne zna kako će se razvijati situacija, te je zbog toga teško bilo što više reći u ovom trenutku. Ono što znamo od LEN-e, europske plivačke federacije, jest kako je Europsko juniorsko prvenstvo, koje je za nas glavno međunarodno natjecanje, pomaknuto iz prve polovice srpnja u kolovoz. Ali, i taj termin je upitan, kao što je teško predvidjeti kad će se održat državno prvenstvo u 50-metarskom bazenu. Činjenica je kako s treninzima nisu počeli svi. U našem slučaju treniraju samo četiri naša najuspješnija plivača, državni prvaci, reprezentativci, članovi zlatne štafete, Mario Šurković, Michel Brassard, Đivo Damić i Marko Baletin, a samo u našoj prvoj grupi je osam plivača. Bilo bi mi drago kad bi i preostala četvorica mogla počet trenirat u vodi, ali s obzirom na odluku Vlade, Đivo Matović, Vlaho Nenadić, Roko Zvone i Juraj Barčot će morat pričekat za dolazak na bazen, kao, naravno, i ostali naši članovi. Za sad je ovako, kažem, kako je nama, tako je i drugima. Što se tiče njih četvorice trebat će im nakon mjesec i pol dana bez vode jedan period prilagodbe na vodu. Radit ćemo na popravljanju tehnike, aerobni trening je početak svega, a tek kad budemo imali kalendar natjecanja bit će lakše napraviti plan treninga.

Na prvom treningu susreli su se sa svim mjerama, koje je propisao Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

- Dezinfekcija ruku i nogu na ulasku u bazen, nema ulaženja u svlačionicu, a u bazenu su njih četvorica bila udaljena jedan od drugog čak i više nego se traži, bilo je između svakog plivača oko šest metara udaljenosti. Nakon treninga su jedan po jedan uzeli stvari te napustili bazen i otišli doma. Nije to bilo sve, ali svega smo se pridržavali. Pomogli su nam djelatnici bazena. Ne mogu vam opisat zadovoljstvo Šurkovića, Brassarda, Damića i Baletina zbog ponovnog dolaska na bazen. Ističem, najvažnije je da smo se vratili u vodu, a, naravno, bit ću najsretniji kad ova pandemija bude iza nas te kad svi budemo mogli opet normalno živjeti, te na treningu u Gružu vidim sve članove našeg kluba – poželio je šef struke Plivačkog kluba Jug.
25. travanj 2024 18:48