StoryEditorOCM
OstaloVESLANJE |

VELOLUŠKE BLIZANKE PRVE U REPASAŽU Ivana i Josipa Jurković izborile finale olimpijskih kvalifikacija, stigle na korak do ispunjenja sna!

Piše Tonči Vlašić
15. svibnja 2021. - 18:04

Nisu uspjele u jutrošnjim kvalifikacijama, tad je trebalo biti prvi u skupini za izboriti izravan plasman u finale, međutim, uspjele su poslijepodne u repasažu. Trebale su biti među četiri najbolje, a bile su najbolje. Veloluške blizanke, Ivana i Josipa Jurković, veslat će u nedjelju, 16. svibnja, u velikom finalu s početkom u 10.10 sati. Šest posada će se tad naći na startu regatne staze u švicarskom Luzernu. Dvije najbolje idu na Olimpijske igre u Tokio.

Rusija i Danska su pobjedama u kvalifikacijskim skupinama, Rusija u prvoj, a Danska u drugoj, izborile finale, a u repasažu je to uspjelo posadama Hrvatske, Čilea, Češke i Nizozemske, ne i  Norveške i Njemačke. Ivana i Josipa Jurković su u repasažu bile s vremenom 7 minuta, 15 sekundi i 46 stotinki najbolje, sekundu i 14 stotinki brže od Čileanki, sekundu i 16 stotinki brže od Čehinja. Nizozemke su zaostale više od 13 sekundi, Norvežankama i Njemicama su pobjegle gotovo 20 sekundi...

Finala olimpijskih kvalifikacija su se trebala održati u ponedjeljak, 17. svibnja, međutim, zbog loišeg vremena su organizatori odlučili da odluka o putnicima u Tokio bude u nedjelju. 

Ukoliko uspiju, sestre Jurković ispisat će povijest hrvatskog veslanja. Naime, nikad prije jedna hrvatska ženska posada nije nastupila na Olimpijskim igrama!

image
Ivana i Josipa Jurković
Damir Krajač/Cropix
26. travanj 2024 10:39