StoryEditorOCM
OstaloATLETIČARKA DUBROVNIKA |

TVORNICA MEDALJA Tea Faber osvojila 2021. novi naslov državne prvakinje: ‘Drugo zlato, i to u disciplinama koje nemaju veze jedna s drugom!‘

Piše Tonči Vlašić
11. listopada 2021. - 10:26
Tea Faber u cilju 29. Zagrebačkog maratona, ujedno državnog prvenstva u maratonu - atletičarka Dubrovnika je bila najbržaDamjan Tadić/Cropix

Stvarno sam zadovoljna, presretna, ne znam što bih još rekla osim da se osjećam baš super. Ne osjećam, koliko sam zadovoljna zbog uspjeha, ni umor – javila se jutro nakon što je pobijedila na 29. Zagrebačkom maratonu, ujedno državnom prvenstvu u maratonu, Tea Faber. Članica Atletskog kluba Dubrovnik je bila, ističe se, odlična. Zadatak dug 42,2 kilometra istrčala je za dva sata, 51 minutu i 17 sekundi, tri i pol minute prije srebrne Silvije Šimunović iz Atletskog kluba Sljeme.

- Na treninzima ljudi, koji se pripremaju za maraton, istrče 30, 35 kilometara, a ja imam sve kratke treninge od 20 kilometara. Iskreno, nisam se pretjerano pripremala za maraton. Neke druge trke su bile u prvom planu, i to na stazi. Ovdje sam trčala prvenstveno za ekipu, a na kraju se sve poklopilo.

Je li bilo kriznih situacija tijekom maratona?

- Ne, u niti jednom trenutku. Pazite, ako ćemo podijeliti maraton na dva dijela, na dva polumaratona, prvi sam istrčala za sat i 28 minuta, a drugi za sat i 23 minute. Dakle, drugi sam odradila brže. Prezadovoljna sam zbog toga.

Nek' se zna – Tea je branila, te obranila naslov.

- Znate, meni je ovo treći maraton koji sam odradila u karijeri, a dvostruka sam prvakinja Hrvatske u maratonu.

image
Tea Faber prima čestitke nakon što je obranila naslov državne prvakinje u maratonu
Damjan Tadić/Cropix

Nije prvi put kako je zovemo ove godine. U lipnju je uzela naslov prvakinje na 3000 metara sa zaprekama.

- Treći put sam ukupno državna prvakinja, dva puta u maratonu, te jednom na 3000 metara sa zaprekama. Ove godine dva naslova, a nema veze jedna disciplina s drugom. Totalno su različite.

Ima ona – i to nije sve. Nisu samo dvije zlatne medalje jedino što je osvojila na državnim prvenstvima ove 2021. godine.

- Da, nije, a što sam sve osvojila ove godine na državnim? Polumaraton bronca, zatim bronca na 10000 metara, te na 3000 metara. Broncu sam osvojila i na planinskom na kratke staze, zatim srebro na 5000 metara. Srebro sad s ekipom u maratonu, s Helenom Gleđom i Madom Žeravicom. Super je i to što je klub osvojio medalju i u muškoj konkurenciji.

image
Na startu (Ante Živković i Tea Faber, članovi Dubrovnika, u donjem, lijevom kutu)
Damjan Tadić/Cropix
TRI MEDALJE ZA DUBROVNIK, A JOŠ JEDNA JE BILA TAKO BLIZU

U konkurenciji maratonaca Ivan Dačar iz HAAK Mladost je prvak Hrvatske. Nastupila su tri člana Atletskog kluba Dubrovnik: Metkovac Ante Živković je ukupno četvrti, medalja mu je izmakla za samo minutu i 53 sekunde. U TOP 10 je bio i Vinko Sliško, koji je zauzeo deseto mjesto, dok je Džoni Jurić bio dvadeseti u konkurenciji 112 atletičara.

Preostale dvije članice Dubrovnika: Helena Gleđa je zauzela deveto mjesto, a Made Žeravica šesnaesto u konkurenciji pedeset maratonki.

Atletski klub Dubrovnik je u obje konkurencijje, ekipno, bio na postolju. Treći u muškoj konkurenciji (Agram prvi, HAAK Mladost druga u konkurenciji 20 klubova), a doprvak u ženskoj konkurenciji (Sljeme prvak, Agramu bronca u konkurenciji devet klubova).

 

I opet – to ne bi trebalo biti sve.

- Nema odmora. Za dva tjedna me čeka prvenstvo Hrvatske na 10 kilometara na cesti, a tjedan dana nakon tog prvenstva je državno u krosu. Hoću li povećati broj medalja s državnog ove godine? Pokušat ću. 

Sad je na brojci od osam medalja - dva zlata, dva srebra i četiri bronce, sedam pojedinačnih i jedna ekipna. Hoće li se Tea na kraju sezone moći pohvaliti kako joj je ova 2021. bila za deset?

27. travanj 2024 02:07