StoryEditorOCM
OstaloMALI NOGOMET

Test je negativan, te pozitivna vijest glasi - i najbolji strijelac mini ‘Vatrenih‘ svih vremena ide na Euro, Dario Marinović: ‘Nama je prva finale!‘

Piše Tonči Vlašić
18. siječnja 2022. - 19:48

Dario Marinović je negativan, a to je pozitivna vijest. Kad je dobio maloprije rezultat testa, razvukao je osmijeh na licu. Potom je uzeo stvari, krenuo iz Splita za Zagreb, a sutra će se skupa s ostalima najbolji strijelac hrvatske reprezentacije svih vremena, najbolji igrač koji je ponikao u Gospinom polju, ukrcati na let za Amsterdam.

Euro 2022. počinje baš sutra, u srijedu, 19. siječnja. Otvaraju ga utakmice skupine 'A'. Hrvatska svoj put počinje dva dana poslije, u petak, 21. siječnja. Prvi suparnik je Poljska (20.30 sati). Ogled s Rusima je u utorak, 25. siječnja, također u Amsterdamu (17.30 sati), a na kraju naši igraju u Groningenu protiv Slovačke (subota, 29. siječnja, 14.30 sati). Prva dva mjesta u skupini vode u završnicu, u četvrtfinale.

Nećemo više o koroni Naravno, taj 'vrag' će možda na kraju 'krojiti' događanja na Euru, dovoljno je baciti pogled na događanja na rukometnom Euru, ali amo biti pozitivnog razmišljanja, te se nadat kako neće više biti pozitivnih u našim, a ni u redovima ostalih reprezentacija. Što ta 'negativna' Hrvatska može pozitivno napraviti na Euru?

- Cilj je proći skupinu. To bi bio uspjeh. Utakmica s Poljskom, prva utakmica, super je važna. Nisam zbog korone bio sa suigračima, nisam s njima analizirao Poljake, ali znam kako su dosta napredovali u zadnje vrijeme, kako imaju, ako se ne varam, pobjedu protiv Španjolske, kako su igrali sa Slovenijom te jednu izgubili, a drugu utakmicu dobili, i to uvjerljivo. Dobro poznamo Sloveniju, a znamo kako su nam uvijek utakmice protiv nje bile teške. Čuo sam se i s Franom Despotovićem, koji dobro zna Poljsku. Igrao je tamo godinama, sad kad je trener u kontaktu je s bivšim suigračima i trenerima. I on ističe kako su napredovali, kako su danas dosta bolji tehnički i taktički. Kad se sve to zna rekao bih kako je to reprezentacija koja je u našem rangu, a kako smo mi individualno jači. Pazite, nema više loših reprezentacija na EP-u. Može se naći koja u kvalifikacijama, ali svaka reprezentacija koja je kroz kvalifikacije izborila mjesto na EP-u je dobra reprezentacija.

U najavi EP-a stručnjaci ističu kako je Rusija prvi favorit naše skupine, a to je reprezentacija koja je uz Italiju i Španjolsku sudionik svih dvanaest Europskih prvenstava. Hrvatska i Poljska će se boriti za drugo mjesto, Slovačka, debitant, ima najmanje izgleda za prolaz.  

- Slažem se kako je Rusija veliki favoriti naše skupine. Imaju nekoliko Brazilaca. Imamo dosta utakmica protiv njih u zadnje vrijeme, a malo pozitivnih rezultata, međutim, stoji, dosta puta smo bili blizu. Nama je primarni cilj dobiti Poljake, ako to uspijemo, tad nećemo imati pritisak protiv Rusije. Na kraju nas čeka Slovačka. U ovom trenutku je utakmica s Rusima daleko, a kamo li ne utakmica sa Slovačkom. Nama je Poljska finale Europskog prvenstva. Finale, baš tako!

Skupina 'C' se u drugom krugu križa sa skupinom 'D', a tamo su Španjolska, tamo je Azerbajdžan, zatim Gruzija, te Bosna i Hercegovina. U preostale dvije skupine su Srbija, Ukrajina, Portugal i Nizozemska u 'A', te u 'B' Kazahstan, Italija, Slovenija i Finska. Portugal brani naslov.

- Pričao sam sa Španjolcima o Euru, trojica mojih suigrača iz Cartagene su bili kandidati za nastup na Euru, jedan je otpao, dvojica će igrati. Nekako je najizglednije da Španjolska bude najbolja u skupini 'D', te ako mi budemo drugi u našoj skupini, čeka nas u četvrtfinalu Španjolska. Non stop se zbog toga 'svađamo' u svlačionici Cartagene. Rekao sam Španjolcima sto puta, jedva čekam tu utakmicu da vas dobijemo. Naravno, ni oni meni nisu ostali dužni. Objektivno, nama bi nagrada bila utakmica sa Španjolskom u četvrtfinalu, a ako do nje na kraju dođe, to bi bila za mene jedna od zadnjih prilika za veliki rezultat. Naravno, težak je put do toga. Volio bih ja, iskreno, da mi budemo prvi u našoj skupini, te da izbjegnemo Španjolsku u četvrtfinalu. Uglavnom, otišli smo sad predaleko. Najvažnije je da mi prođemo skupinu. Kvalitetu za to imamo, ali to treba pokazati u 40 minuta na terenu. Već u prvoj utakmici protiv Poljske.

Četvrti put će Dario Marinović igrati na Euru. Za njim su tri prvenstva 2012., 2014. i 2016., a posebno pamti prvo, koje je odigrano u Splitu i Zagrebu. Ne zaboravlja se kako je bio srebrna kopačka EP-a, kako je Hrvatska igrala u polufinalu i na kraju zauzela četvrto mjesto, kako je 14.300 gledatelja, koliko je bilo na polufinalu protiv Rusije u zagrebačkoj Areni rekordna posjeta na jednoj utakmici Eura!

- Do tog prvenstva sam bio amater, a nakon toga sam deset godina profesionalac. Ona sjajna atmosfera u Splitu, zatim u Zagrebu. Probudili smo ljude, čitavu Hrvatsku. To se ne zaboravlja. To je bio vrhunski rezultat. Ponavljam, tad smo bili amateri, nitko nas nije vidio u drugom krugu, a kad se toga sjetim, ako smo mogli tad iznenaditi, zašto ne bismo i sad u Nizozemskoj.

image
Dario Marinović, 31-godišnji malonogometaš iz Mokošice (treći s lijeva u gornjem redu, član španjolskog prvoligaša Jimbee Cartagene)

Ima li danas reprezentacija koja odskače od ostalih. Je li možda Španjolska prvi favorit Eura?

- Po meni su također favoriti, ali ne izraziti kakvi su bili u nekoliko navrata na nekim prethodnim prvenstvima. Igram u španjolskoj ligi, najjačoj ligi svijeta, te dobro znam najbolje igrače. Dakle, za mene je Španjolska prvi favorit, zatim tu je Kazahstan, koji se dodatno ojačao Brazilcima, potom Rusija i Portugal, koji nije bio favorit ni na prethodnim natjecanjima, a on je prvak svijeta i aktualni prvak Europe. Portugal je bio ugodno iznenađenje posljednjeg Eura i Svjetskog prvenstva. 

image
Maro Đuraš, Zoran Primić i Dario Marinović
Tonči Vlašić

Marinović je 2012. i 2014. godine bio jedini igrač ponikao u Gospinom polju u sastavu reprezentacije, u Beogradu 2016. godine nije bio sam, nastupio je tad i Maro Đuraš, a sad se njima dvojici priključio i vratar Zoran Primić.

- Njih dvojica, i Maro, i Zoran, su svojim igrama zaslužili mjesto u reprezentaciji. Maro nakon povratka u hrvatsku ligu igra odlično, Zoran je dugo čekao svoju priliku. Uvijek je bio na visokom nivou. Ima ispred sebe Žarka Luketina, koji je po meni najbolji vratar s kojim sam igrao u reprezentaciji, ali iskoristio je Zoran prilike koje je imao, te pokazao kako ne moramo brinuti ukoliko Žarko iz kojeg razloga ne bude mogao braniti. 

Hrvatska prvi trening u Amsterdamu ima već sutra, u srijedu navečer, 19. siječnja. Trenirati će i u četvrtak. U petak kreće.

- Nama je prva utakmica protiv Poljske finale Europskog prvenstva - ponovio je 31-godišnji hrvatski reprezentativac iz Mokošice.

08. svibanj 2024 19:27