StoryEditorOCM
OstaloFESTA POD JEDRIMA |

STRAVAGANZA OSTALA IZMEĐU DVA VJETRA, BEZ VJETRA Outsider, Mareus 3 i Dubrovnik uhvatili šilok iz Sobre, te projurili pokraj pobjednika prve etape

Piše Tonči Vlašić
7. kolovoza 2021. - 21:33

Tko je pobijedio u drugoj etapi Južnodalmatinske regate? Stravaganza je jurila. Već smo spremili naslov: Ni'ko kao Niko (Kmetović) i ekipa. Tko to može pratit? – bilo je pitanje već nakon starta u Pomeni, pa i nakon dvije trećine (druge) etape. Odgovor je svaki put bio - nitko. Niko i ekipa su već na okretu, na bovi kod otočića Lirice, južno od središnjeg dijela Pelješca, imali veliku, veliku prednost. Okrenuli prvi, te jurnuli prema cilju u Prožuri

image
Stravaganza okreće prva na bovi kod otočića Lirica na drugoj etapi 41. Južnodalmatinske regate
Tonči Vlašić

Ovakvog broda nema na Jadranu nema, čulo se, došli su okret na bovi pogledat i ljudi iz Žuljane i Trstenika, gledaju, te se svi dive novom brodu pod bandjerom Orsana, ali nakon svega toga, Denis Vukas, predsjednik žirija, član regatnog odbora, sudac, on je bio na cilju, upisivao rezultate, te nakon gotovo tri sata nakon što je označen start, upisao u svoj zapisnik prvo ime - Outsider. Da, Vedran Kosović i ekipa su osvojili drugu etapu, preskočili Stravaganzu, ali ne samo oni. Uspio je to i Mareus 3, te Dubrovnik. Kmetović i ekipa četvrti nakon što su dobili prvu etapu.

I kad se dogodilo što se dogodilo, kad su najbolji po realnom vremenu bacili sidro u Prožuri, spustili jedra, 'kutak za sporni trenutak'. Što se dogodilo?

Tonči Kordić je stari morski vuk. Nije mu promaklo što se događalo. Stravaganza je ostala između dva vjetra, te ostala bez vjetra. Puhao je levanat, a preko Mljeta je u jednom trenutku zapuhao šilok, iz Sobre. Kmetović i ekipa su se 'zakišali' između dva vjetra, stali, a ekipa koja se uhvatila Mljeta, uhvatila je šilok, te jurila prema cilju.

I Outsider je novi brod pod bandjerom Orsana. Stigao je sa švicarskih jezera, ovo mu je debi na moru. Četvrti u prvoj etapi, sad prvi. Njemu se čestitalo u Prožuri.

image
Stravaganza - dugo je dugo vodila, i to uvjerljivo u drugoj etapi...
Tonči Vlašić

Kmetović i ekipa? Stravaganza je odličan brod, rađen po narudžbi, samo je jedan takav, slična dva su u Splitu, ali je svaki priča za sebe. Superioran je, kaže Kmetović, u određenim uvjetima, sjajan, čudo od broda, ne samo na Jadranu, te ne čudi koliko je prednost uspio napravit u drugoj etapi. Vrti glavom kad smo došli na temu - završnica druge etape. Potvrđuje ono što je odmah primjetio Kordić. Ukopali se, vjetra ni za lijeka.

Kmetović je brod kupio u Italiji, doveo ga za Uskrs. Bacio ga je tek neki dan u more. Dva treninga su odradili prije nastupa na Južnodalmatinskoj regati. Želja im je uigrat se, za to će trebat treninga i treninga, a zatim napast maxi krstaše. Potuć se s još većima. Sad, kad se dogodilo što se dogodilo u drugoj etapi, njenoj završnici, s nestrpljenjem iščekuju treću, posljednju etapu.

image
Druga etapa 41. Južnodalmatinske regate
Tonči Vlašić

Naravno, tu je i Mareus 3, tu je i Dubrovnik, koji su bili dosta zadovoljniji nakon druge regate, nego nakon prve. Mareus 3 je napravio korak naprijed, jučer treći, danas drugi. Dubrovnik jučer peti, danas treći. Jučer je druga bila Fatamorgana s Matom Arapovim za kormilom, ali ona neće po dobru pamtiti drugu etapu, u Vukasovom zapisniku je stajalo kako su danas bili šesti. Sedmi je bio Gringo 3, koji je nakon prve etape bio vodeći po ORC-u, a pobjednik po ORC-u će se kititi naslovom - slavodobitnik 41. Južnodalmatinske regate. 

Denis Marinov je odredio: start treće, posljednje etape je u nedjelju iz Prožure od 10 sati.

- Lipo jugo najavljuju, do 20 čvorova – istaknuo je Šibenčanin.

image
Regata pod budnim okom Denisa Marinova
Tonči Vlašić

Marinko Mikulandra, predsjednik Orsana, potvrdio kako će se u njihovom domu, u lučici Orsan, u nedjelju u 21 sat održati dodjela priznanja najuspješnijima. Iako je festa pod jedrima, čiju organizaciju zajednički potpisuju Peliška jedra iz Orebića i dubrovački Orsan, raspisana po ORC-u, nema koga ne zanima tko će biti najbolji po OPEN-u?

POGLEDAJTE SEMAFOR

Ne pamti se ovakva gužva u vrhu nakon dvije od tri etape. Po OPEN-u trojica u bod na vrhu, po pet bodova imaju Outsider (Vedran Kosović / Orsan Dubrovnik), Stravaganza (Niko Kmetović / Orsan Dubrovnik) i Mareus 3 (Denis Stanojević / Labud Split), zatim po osam bodova na diobi četvrtog mjesta Fatamorgana II (Mate Arapov / Mornar Split) i Dubrovnik (Alec Cvinar / Orsan), šesti je s trinaest bodova Gringo 3 (Robert Sandalić / Uskok Zadar)....

Po ORC-u uoči treće etape vodi Gringo 3 sa četiri boda, Dubrovnik drugi sa šest bodova, treći sa sedam bodova Elaya (Dušan Useničnik / Loka Timing Slovenija)...

image
Druga etapa 41. Južnodalmatinske regate
Tonči Vlašić
image
Druga etapa 41. Južnodalmatinske regate
Tonči Vlašić
image
Mareus 3 - treći u prvoj, a drugi u drugoj etapi...
Tonči Vlašić
image
Druga etapa 41. Južnodalmatinske regate
Tonči Vlašić
image
Druga etapa 41. Južnodalmatinske regate
Tonči Vlašić
image
Druga etapa 41. Južnodalmatinske regate
Tonči Vlašić
image
Druga etapa 41. Južnodalmatinske regate
Tonči Vlašić
image
Druga etapa 41. Južnodalmatinske regate
Tonči Vlašić

USKORO JOŠ FOTOGRAFIJA S DRUGE ETAPE

05. svibanj 2024 22:01