StoryEditorOCM
OstaloNOVI ODLIČAN NASTUP JUDAŠICE ŽUPE DUBROVAČKE

Spektakularni ippon, zatim gušenje, i potom borba s najvećom svih vremena, koja je otišla u produžetak... Iva je u ovom trenutku u vlaku za Pariz!

Piše Tonči Vlašić
3. ožujka 2024. - 07:52

Sad je ušla u olimpijsku kvotu, te mislim kako bi trebala biti šesnaesta. Do jučer je bila unutra, ali po kontinentalnoj kvoti. Sedmo mjesto u Uzbekistanu, na IJF-ovom Grand Slamu u Taškentu Ivi je donijelo novih 260 bodova. Bila je odlična, a imala je težak ždrijeb – istaknuo je trener Mateo Semiz nakon što je Iva Oberan, judašica Župe dubrovačke, zauzela sedmo mjesto. 

Bila je slobodna na startu kategorije do 63 kilograma, a nakon toga kreće pobjeda spektakularnim ipponom nakon nešto više od minute borbe protiv iskusne Meksikanke Prisce Awiti Alcaraz.

- Meksikanka joj nikako ne odgovara po stilu borbe, al Iva bila jako fokusirana. Taktički odradila je borbu bez greške – naglasio je Semiz.

28-godišnja Awiti Alcaraz je lani bila finalistica Grand Slam turnira u Taškenu. Sad uoči puta u Uzbekistan zauzimala je 14. mjesto svjetske rang liste, a što je dvanaest mjesta bolji plasman od četiri godine mlađe Ive, koja je u 3. kolu svladala Talijanku Flaviju Favorini, 41. sa svjetske rang liste.

- S Talijankom se malo mučila u početku, ali je kasnije preuzela kontrolu i pobijedila gušenjem – komentar je Semiza.

I tako je Iva stigla do četvrtfinala i borbe s aktualnom svjetskom prvakinjom i aktualnom olimpijskom pobjednicom, koja ima i olimpijsko srebro iz Rija 2016., a sa svjetskih prvenstava ukupno šest zlatnih i dvije srebrne medalje. Tu borbu protiv 31-godišnje Francuskinje Clarisse Agbengenou uspjela je odvesti u produžetak (golden score).

- Izjednačena borba u kojoj je ipak malo više pokazala Iva. U golden scoreu Francuskinja je uspjela baciti Ivu, koja je, ističem, radila jako jako dobro protiv jedne od najboljih svih vremena – naglasio je Semiz.

U repasažu Oberan nije uspjela pronaći rješenje za Gili Sharir, drugu nositeljicu turnira, a petu sa svjetske rang liste.

- S Izraelkom se borila desetak minuta nakon borbe s Agbengenou. Kako je ta četvrtfinalna borba bila jako intenzivna, jednostavno se nije uspjela fizički dovoljno oporaviti za borbu s Sharir.

image

Mateo Semiz, trener Judo kluba Dubrovnik 1966. i hrvatske reprezentacije

Tino Marić/Eju/

Tako je Iva zauzela sedmo mjesto. Judašica Župe dubrovačke protiv Awiti Alcaraz sad ima 1:1, protiv Favorini vodi 5:1 (izgubila je prvu), prvi put se borila s najvećom svih vremena, Agbengenou, koja je u Taškentu otišla do kraja. Uzela deseti put zlato na IJF-ovim Grand Slam turnirima. Na tom putu je najviše namučila judašica Župe dubrovačke, koja je u ovom trenutku unutra, na mjestima koja osiguravaju nastup na Olimpijskim igrama u Parizu ovog ljeta.

NEDJELJA PAVIĆ I ŠUTALO

U nedjelju, 3. ožujka, zadnjeg dana IJF-ovog Grand Slam turnira u Taškentu na tatami će između ostalih i reprezentativke dubrovačkih klubova. U kategoriji do 78 kilograma bori se Petrunjela Pavić, članica Dubrovnika 1966., a u kategoriji preko 78 kilograma Ivana Šutalo, članica Judo kluba Dubrovnik. 

27. travanj 2024 04:04