StoryEditorOCM
Ostalo30 GODINA JUDO KLUBA DUBROVNIK

Sjećanje na život i djelo trenera Željka Đapića: ‘Možete biti ponosni na svog oca, malo je takvih ljudi!‘

Piše Tonči Vlašić
30. studenog 2023. - 21:51
Profesor Željko Đapić na Europskom seniorskom kupu u Gospinom polju, s Ivanom Šutalo je ostvario najveće uspjehe, a najveći je naslov mlađe seniorske prvakinje EuropeTonči Vlašić

Judo klub Dubrovnik je obilježio tri desetljeća postojanja, ali nema više među nama profesora Željka Đapića. Napustio nas je prošlo ljeto, i sad kad se napravio đir kroz povijest kluba, kojem je on udario temelje 29. lipnja 1993. godine, ne pod današnjim imenom, već se u početku zvao Hrvatski centar borilačkih sportova Dubrovnik, krenula su sjećanja na tog, kako su istaknuli, uspješnog trenera, profesora tjelesnog i dobrog čovjeka.

Učinio je puno, baš puno. Judo klub Dubrovnik je njegovo životno djelo. Rezultati će potvrditi prvo – uspješan trener, svi će istaknuti i ovo potonje – dobar čovjek, te ne čudi što je puna bila dvorana Studentskog centra u Dubrovniku...

Puno je bilo i emocija...

- Za nama je trideset uspješnih godina zahvaljujući našem Željku. Nadam se kako će i iduće biti isto tako uspješno, ako ne i bolje. Tata, hvala za sve – rekao je Jakša Đapić, predsjednik Judo kluba Dubrovnik.

- Judo klub Dubrovnik je postao uspješan klub. Važan je član Dubrovačkog saveza športova – rekao je Maro Kapović, prvi čovjek Dubrovačkog saveza športova, čestitao obljetnicu, istaknuo kako su generacije i generacije mladih prošle do danas kroz klub. Govorio je zatim i prvi čovjek grada Mato Franković.

- Hvala vam što ste neumorno i uvijek s posebnim žarom prenosili ime našeg grada na svim natjecanjima. Judo klub Dubrovnik je prepoznat i cijenjen. Pokazali ste svoje vrsne kvalitete, predanost, entuzijazma i prije svega ljubav prema ovom sportu. Klub najviše krasi zajedništvo, sinergija i dobra organiziranost bez čega nema postignuća. Željku Đapiću je dvorana bila drugi dom, a mladi vječita inspiracija. Brojnim sportašicama i sportašima bio je drugi otac. Prisjećamo se danas sportaša, omiljenog trenera i nastavnika tjelesnog odgoja, stručnjaka koji je obilježio dubrovački judo – rekao je između ostalog gradonačelnik.

image

Denis Bečić, Željko Đapić i Sado Bečić - Judo klub Konavle Cavtat poklonio je profesoru Đapiću sliku (2021. godine)

Tonći Plazibat/
image

Branko Bačić i profesor Željko Đapić, dobitnik Nagrade za životno djelo (svibanj 2022. godine)

Božo Radić/

- Možete biti ponosni na svog oca, malo je takvih ljudi, rečenica je koju su izgovarali ljudi dok sam ih pozivala na obilježavanje 30 godina kluba i sjećanje na mog oca. Moj otac, moj trener, prijatelj, kasnije suradnik u sportu svojim djelovanjem i radom omogućio je da mogu koračati gradom ponosno i nastaviti njegov put. Danas su pomiješani osjećaji ponosa i tuge jer klub slavi 30 godina, ali nažalost nema Željka s nama. Ipak, ostaju uspomene i rezultati koje je postigao, a ja sam posebno sretna jer je ostavio generacije sportaša koje je odgojio i usmjerio na životni put. Mnogi njegovi učenici i sportaši govore da im je bio poput drugog oca – rekla je Petra Đapić Caput.

Nakon što je napravljen đir kroz povijest, prikazane su brojne slike, novinski članci, televizijski prilozi, podsjetilo što je govorio profesor Đapić, svog velikog prijatelja, s kojim je surađivao više od tri i pol desetljeća, prisjetio se i Sado Bečić.

- Organizirali smo prvo sportsko natjecanje u Kninu nakon oslobođenja 1995. godine, prvenstvo Južnog Jadrana u judu. Isto tako prvo sportsko natjecanje na Prevlaci. Idejni začetnik oba natjecanja bio je Željko Đapić – podsjetio je Bečić.

Ispisani su svi rezultati. Ivana Šutalo je najvećeg ime kluba. Daleko najuspješnija. Prvu veliku međunarodnu medalju osvojila 2012. godine kad je bila kadetska doprvakinja Europe, nakon toga svake godine se vraćala s velikog natjecanja s medaljom. Nezaboravna je 2016. – pojedinačna mlađe seniorska prvakinja Europe, osvojila je potom i veliku seniorsku medalju…

Profesor Đapić je dva puta bio trener godine Dubrovačkog saveza športova, jednom Zajednice športa Dubrovačko-neretvanske županije, koja mu je dodijelila i nagradu za životno djelo. Bilo je to u svibnju 2022. godine. Tad je poželio kako će s Ivanom Šutalo učiniti se da izbore nastup na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Napustio nas je koji mjesec poslije...  Hrvatski judo savez mu je posthumno krajem prošle godine dodijelio nagradu za životno djelo. 

Program je vodila Nike Miloslavić, u glazbenom dijelu programa nastupili su Jelena Erić i Nikša Car. 

image

30 godina Judo kluba Dubrovnik te sjećanje na život i djelo trenera Željka Đapića (Jakša Đapić)

Tonči Vlašić/
image

30 godina Judo kluba Dubrovnik te sjećanje na život i djelo trenera Željka Đapića (Maro Kapović)

Tonči Vlašić/
image

30 godina Judo kluba Dubrovnik te sjećanje na život i djelo trenera Željka Đapića (gradonačelnik Mato Franković)

Tonči Vlašić/
image

30 godina Judo kluba Dubrovnik te sjećanje na život i djelo trenera Željka Đapića (Petra Đapic Caput)

Tonči Vlašić/
image

30 godina Judo kluba Dubrovnik te sjećanje na život i djelo trenera Željka Đapića (Sado Bečić)

Tonči Vlašić/
image

30 godina Judo kluba Dubrovnik te sjećanje na život i djelo trenera Željka Đapića

Tonči Vlašić/
image

30 godina Judo kluba Dubrovnik te sjećanje na život i djelo trenera Željka Đapića (Nikša Car)

Tonči Vlašić/
image

30 godina Judo kluba Dubrovnik te sjećanje na život i djelo trenera Željka Đapića (Jelena Erić)

Tonči Vlašić/
image

30 godina Judo kluba Dubrovnik te sjećanje na život i djelo trenera Željka Đapića

Tonči Vlašić/
image

Profesor Željko Đapić s Nagradom za životno djelo Zajednice športa Dubrovačko-neretvanske županije 2022. godine

Božo Radić
27. travanj 2024 16:40